Teekkariwappua ei päästä juhlimaan normaalisti tänäkään vuonna

Vuosi sitten teekkarit toivoivat voivansa juhlia wappua syksyllä. Nyt vietetään jo toista koronanaikaista vapunaikaa, mutta millaisin tunnelmin?

Satu Lepistö

28.4.2021

Vappu on tärkeä erityisesti teekkareille, jotka juhlivat vappua, tai teekkaritapaan wappua, yleensä varsin perinpohjaisesti. Myös muiden kuin teekkareiden vappuun kuuluu yleensä wappulehti Tamppi.
Lehden toimituskuntaan kuuluva kulttuuritoimittaja Valtteri Paajanen kertoo, miten koronarajoitukset vaikuttavat teekkareiden wapunviettoon tänä vuonna.
Viime vuonna tamperelaisten opiskelijoiden wapunvietto siirrettiin aluksi syksylle, sillä koronatilanteen toivottiin paranevan siihen menessä. Wapunvieton siirtämisen ohella siirtyivät myös wappulehti Tampin julkaisu sekä teekkarikaste.
- Valitettavasti wappua ei päästy syksylläkään viettämään, mutta Tamppi saatiin siitä huolimatta julkaistua ja teekkarikaste järjestettyä turvajärjestelyin, Paajanen kertoo.
Nyt puoli vuotta myöhemmin on jälleen Tampin julkaisun aika.
Tamppi julkaistaan tänä vuonna 44. kerran ja tällä kertaa se on pakattu ”Ratakintaaseen”, joka teekkareiden mukaan soveltuu esimerkiksi käsien lämmittämiseen talvisina kyykkäpäivinä tai juomien viileänä pitämiseen perinteisen räntäsateisessa vappusäässä.
- Lehti itsessään on aina tuttuun tapaan hauskempi kuin edellinen ja myös ensimmäinen laatuaan oleva lähes reseptivapaa keittokirja, Paajanen mainostaa.
Teekkarikasten siirrettiin tänäkin vuonna syksylle ja se järjestetään tänä vuonna 11.9.
- Tänäkään vuonna wappua ei voida järjestää, vaan tapahtumat on korvattu erilaisilla etäversioilla, Paajanen kertoo.

Etätapahtumat ovat korvanneet perinteisiä tapahtumia

Vapun aika on teekkareille vuoden kohokohta. Paajasta ja monia teekkareita harmittaa se, että perinteisistä wapputapahtumista ei päästä tänäkään vuonna nauttimaan. Etänä toteutettavat tapahtumat kuitenkin vähän häivyttävät harmia.
- Niiden avulla Wapputunnelmaan voi virittäytyä koronaturvallisesti, Paajanen sanoo.
Kampuksella on tänä keväänä ollut hyvin hiljaista. Suurin osa opetuksesta on järjestetty etänä ja kampuksella on lähiopetuksena järjestetty lähinnä erilaisia läsnäoloa vaativia laboratorioharjoituksia. Alkusyksystä opiskelijat pystyivät vielä tapaamaan toisiaan ulkona, mutta kaikki järjestö- ja harrastustilat kampuksella ovat olleet suurimman osan ajasta lähes kokonaan pois käytöstä.

Etäopiskelu alkaa näkyä opiskelijoiden jaksamisessa

Paajanen opiskelee neljättä vuotta materiaalitekniikkaa. Opinnot on tarkoitus saada valmiiksi viiden ja puolen vuoden urakoinnin jälkeen.
- Positiivisinta tässä kaikessa lienee se, että tapahtumien puuttuessa aikaa on jäänyt enemmän opiskeluun, Paajanen pohtii.
Vaikka ihan perinteisen teekkariwapun vietto ei Paajaselta ja hänen opiskelukavereiltaan onnistu, wappua vietetään silti.
- Wappua vietetään lähinnä ulkosalla omien kavereiden kanssa ja tietysti myös etäyhteyksien välityksellä. Ei se tietysti sama asia ole, mutta on se parempi kuin ei mitään, hän sanoo. – Syksyllä tietysti toivomme tilanteen olevan niin hyvä, että tapahtumia voisi jo järjestää enemmän perinteiseen tapaan. Tärkein teekkareille on tietysti fuksikaste, joka on lähes jokaisen fuksin vuoden kohokohta.
Paajanen muistuttaa, että vallitsevassa tilanteessa tapahtumajärjestäjillä on vastuu tapahtumien turvallisuudesta. Hän sanoo sen onnistuneen Tampereella hyvin.
- Ainakin me yliopisto-opiskelijat olemme olleet viime vuoden maaliskuusta asti käytännössä kokonaan etänä. Se alkaa selvästi näkyä opiskelijoiden jaksamisessa. Täytyy siis toivoa, että tilanne paranee nopeasti ja että ensi vuonna päästäisiin siirtymään normaalimpaan arkeen, Paajanen toivoo.
Tänäkin vuonna Tampin myyjät ovat voineet halutessaan hakea lehteä itselleen perinteiseen tapaan. Tämän lisäksi he voivat myydä sitä verkkokaupassa omilla myyjäkoodeillaan. Viime syksyn tapaan Tamppi on myös saatavilla useissa K-kaupoissa Tampereen alueella.