Ukrainalaisten avustuspiste muuttaa Hallilaan
Mahdollisuuksien talo ry:n toiminnanjohtaja Anita Aaltojärven (vas.) ja Razom with Ukraine -yhteisön koordinaattori Johanna Pihlajamäen mukaan eniten nyt tarvitaan naisten ja miesten toppatakkeja ja ulkokenkiä. Kuva: Suvi Roselli
Ukrainan sodan syttymisen jälkeen suuri joukko ukrainalaisia on joutunut jättämään taakseen kotinsa ja kotimaansa ja pakenemaan turvaan muihin maihin, kuten Suomeen. Sota on järkyttänyt syvästi ukrainalaisia, mutta myös monia suomalaisia ja herättänyt heissä halun auttaa. Niinpä Tampereelle perustettiinkin maaliskuun alussa Razom with Ukraine -yhteisö. Se järjestää vaateapua ukrainalaisille, jotka ovat tulleet Suomeen sodan vuoksi. Nimi Razom on ukrainaa ja tarkoittaa yhdessä.
– Keräsimme aluksi tavaraa Ukrainaan lähetettäväksi, mutta kun ukrainalaisia alkoi tulla tänne yhä enemmän, niin totesimme, että on kannattavampaa jakaa tavaraa täällä, yhteisön koordinaattori Johanna Pihlajamäki kertoo.
Razom with Ukrainen jakelupiste toimi pitkään Tampereen keskustassa Finlaysonin tiloissa, mutta nyt se muuttaa Hallilaan osoitteeseen Männikönkatu 2. Avustuspiste on avoinna Finlaysonilla viimeistä päivää torstaina 29. syyskuuta. Uusi avustuspiste aukeaa Hallilassa tiistaina 4.10. klo 14.
Yksi syy muuttoon on se, että Finlaysonin tilat menevät remonttiin. Myös avun tarve on muuttunut luonteeltaan sodan alkupäivistä.
– Alussa ukrainalaisia tuli tänne paljon ja he olivat joutuneet jättämään kotinsa jopa 15 minuutin varoitusajalla. He olivat erittäin järkyttyneitä, heillä oli ollut kuolemanpelkoa, eivätkä kaikki heistä tienneet kunnolla edes sitä, että missä he olivat. Ne ukrainalaiset, jotka tulevat tänne nyt, ovat hyvin tietoisia siitä, miksi he tulevat Suomeen. Heille se on ollut tietoinen päätös, eivätkä he jää samalla tavalla tyhjän päälle, koska he tietävät, miten viranomaisten kanssa toimitaan ja mistä he saavat tukea.
– Siksi nyt keskitymme siihen, että järjestämme heille tukea hieman pienimuotoisemmin, mutta pitkäjänteisesti.
Suvi Roselli
28.9.2022
Lahjoitukset tehdään Nextiiliin
Hallilaan muuton myötä vaatteiden vastaanottamiseen tulee muutos. Finlaysonilla toimittaessa vaatteita pystyi toimittamaan myös sinne, mutta nyt kun toiminta siirtyy Hallilaan, kaikki lahjoitukset tehdään Lielahdessa sijaitsevan Nextiilin kautta.
Lahjoitusvaatteet ovat olleet todella hyvälaatuisia ja joukossa on säännöllisesti myös kalliiden tuotemerkkien, kuten Haltin, Fjällrävenin ja Tommy Hilfigerin, vaatteita.
– Ainoastaan äärikoot ovat olleet ongelma. Meiltä puuttuu erityisesti isoja naisten vaatteita ja miesten vaatteita. Myös naisten ja miesten toppatakit ja ulkokengät ovat toivomuslistalla, sillä ne menevät heti. Juhlakenkiä kyllä lahjoitetaan, mutta ne eivät käy kaupaksi kovin hyvin.
Razom with Ukraine toimii Hallilassa samoissa tiloissa Mahdollisuuksien talon Karteroopin kanssa. Mahdollisuuksien talo tekee pitkälti samaa työtä kuin Razom with Ukrainekin eli lahjoittaa vaatteita ihmisille, mutta heidän kohderyhmänsä on osittain eri. Siinä missä Razom with Ukraine jakaa vaatteita vain ukrainalaisille, jakaa Mahdollisuuksien talo niitä kaikille sosiaalisin perustein, mutta se jakaa vaatteita myös ukrainalaisille. Osa tamperelaisista ukrainalaisista on jo käynytkin Karteroopissa.
– Ukrainalaisille tarkoitetut vaatteet on erotettu kaikille jaettavista, koska haluamme kunnioittaa lahjoittajien toivetta lahjoittaa vaatteet nimenomaan ukrainalaisille, Mahdollisuuksien talo ry:n toiminnanjohtaja Anita Aaltojärvi sanoo.
Vaatelahjoitusten lisäksi Pihlajamäki ja Aaltojärvi toivovat myös rahalahjoittajia toiminnan kehittämiseen ja pitkäjänteisemmän toiminnan rakentamiseen. Huutava pula on myös varastotilasta.
Veitsen terällä kaiken aikaa
Ukrainalaiset ovat löytäneet hyvin Finlaysonin avustuspisteen. Pihlajamäki toivoo, että he löytävät samalla tavalla myös Hallilan avustuspisteen muuton jälkeen. Hallilan avustuspiste on avoinna tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin klo 14-18.
– Tänne on onneksi helppo tulla, kun ratikka ajaa lähelle.
Finlaysonilla ukrainalaisia on käynyt parhaimmillaan jopa 150 päivässä.
– Kävijämäärään vaikuttaa pitkälti se, kuinka paljon ukrainalaisia tulee Suomeen eli mikä maailmanpoliittinen tilanne on. Sen tietää, kun kuuntelee uutisia.
Finlaysonilla ukrainalaisia on palvellut suomalaisten vapaaehtoisten lisäksi myös ukrainalaisia vapaaehtoisia. Hallilaankin toivotaan muodostuvan yhteisöllisyyttä ja yhteistoimintaa suomalaisten ja ukrainalaisten välille. Mitään erityisiä kielivaikeuksia ei ole ollut, vaikka vapaaehtoistyössä operoidaankin kahdella eri kielellä.
– Minä puhun jonkin verran ukrainaa ja elekieli riittää pitkälle. Lisäksi mummokin osaa käyttää Google Kääntäjää, Pihlajamäki sanoo nauraen.
Vaateapua hakevat ukrainalaiset ovat olleet todella kiitollisia saamastaan avusta.
– Varsinkin alussa heille oli todella hämmentävä asia se, että joku haluaa auttaa ja antaa heille ilmaiseksi jotain. Jotkut ovat jopa itkeneet onnesta. Monet kysyvät, että paljonko vaatteet maksavat, vaikka he tietävät, että ne ovat ilmaisia.
Sen kuitenkin aistii, että he elävät veitsen terällä kaiken aikaa.
– Koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu tunnin päästä. Voi olla, että Ukrainassa räjähtää pommi ja joku tuttu on ehkä kuollut siinä. Kaikilla on omaisia Ukrainassa ja he saattavat olla hyvin huolissaan, jos he eivät saa hetkeen esimerkiksi vanhempiaan puhelimella kiinni.
Pihlajamäen mukaan ukrainalaiset eroavat muista maahanmuuttajista ja pakolaisista selvästi.
– He ovat vähän niin kuin evakkoja, sillä heillä on takanaan sama tarina kuin Suomen evakoilla. Monilla heistä ei ole kuitenkaan tarkoitusta jäädä Suomeen ja nekin, jotka jäävät, suunnittelevat viipyvänsä täällä korkeintaan kaksi tai kolme vuotta eli he tarvitsevat vain väliaikaista apua.