top of page

"On ihanaa olla äiti"

Äitienpäivää vietetään ensi viikonloppuna. Erityistä tukea tarvitsevien lasten yhdistys Leijonaemot ry:n äidit kertovat, miten äitienpäivästä nautitaan heidän perheissään.

Satu Lepistö

5.5.2021


”Sanaan äiti tiivistyvät oman elämän suurimmat unelmat”

Tuulia Marttilan perheeseen kuuluu puolison lisäksi kahdeksanvuotias Mauno-poika, jonka elämän alkutaival oli haastava. Maunon elämän ensimmäiset kuukaudet kuluivat sairaalahoidossa. Sittemmin Maunon kehityksessä on todettu erilaisia haasteita ja Mauno tarvitsee edelleen arjessaan ja oppimisessaan erityistä tukea.
- Sanaan äiti tiivistyy oman elämäni suurimmat unelmat, sanoo Marttila. – Olen jo pikkutytöstä alkaen tiennyt haluavani äidiksi.
Erityislapsen äitiyteen Marttila sanoo vuosien varrella kasvaneensa ja oma arki on hänelle itselleen aivan tavallista arkea. Äitiydessä parasta ovat arjen hetket, kun lapsi kesken päivän kiipeää syliin tai yhdessä puuhataan jotakin mukavaa.
- On ihanaa seurata oman lapsensa kasvua, kehitystä ja oivalluksia, varsinkin kun monesti se kehitys ei ole aivan itsestäänselvyys, Marttila sanoo.
Myös Marttilan oma äiti on perheelle tärkeä ihminen, jonka konkreettinen apu helpottaa arkea huomattavasti. Voimavaroja Marttila sanoo saavansa lapsesta itsestään ja vertaisista, joiden joukosta on löytynyt myös nykyinen paras ystävä. Äitienpäivänä Marttiloiden perheessä muistetaan mummuja ja herkutellaan kotona perheen kesken. Maunon askartelema kortti ja lahja ovat tärkeitä.
- Olen äärimmäisen kiitollinen, että saan olla äiti tälle ihanalle pojalle, Marttila sanoo.

”Arvostus omaa äitiä kohtaan on entisestään kasvanut”

Myös Nina Strömin perheessä Vuoreksessa vietetään sunnuntaina äitienpäivää. Äitiydessä iloa tuovat pienet arjen hetken ja suunnaton ylpeys omista lapsista. Perheeseen kuuluu kolme lasta, joista yhdeksänvuotias Onni-poika vammautui 1,5-vuotiaana.
- Saan arkeeni energiaa liikunnasta ja ystävien kanssa olemisesta ja puhumisesta, Ström sanoo.
Lenkkeily metsässä ja jooga ovat tärkeitä Strömille. Liikunta nollaa pään ja saa rentoutumaan.
- Sana ”äiti” merkitsee minulle rakkautta ja huolenpitoa. Sanan merkitys on tullut vuosien saatossa entistä tärkeämmäksi ja samalla arvostus omaa äitiä kohtaan on kasvanut entisestään, Ström sanoo.
Tämän vuoden äitienpäivää perhe viettää uudella tavalla, sillä Strömin sisko on varannut yllätykseksi hotellihuoneen, jonne mennään yöksi.
- Koko perhe tulee mukaan. Aiomme uida ja syödä hyvin, Ström kertoo.

” Kun minusta tuli äiti, minusta tuli tienraivaaja”

Sanna Uotila-Löppöselle sana ”äiti” assosioituu vahvasti omaan äitiin.
- Äiti on aina ollut äiti isolla Ä:llä. Hän on aina osannut ottaa huomaansa muut ihmiset. Oma suhteeni äitiyteen on ristiriitaisempi, Uotila-Löppönen sanoo. – Olen aina halunnut äidiksi, mutta tie oli pitkä eikä ollut itsestään selvää, että minusta tulee äiti. Samalla kun minusta tuli äiti, minusta tuli myös hoitaja, taistelija, huolehtija, tienraivaaja ja monta muuta asiaa. Näihin moninaisiin rooleihin en ollut lainkaan valmistautunut. Äidiksi kasvaminen on ollut matka.
Uotila-Löppönen on ylpeä äitiydestään. Hänen Säde-tyttärellään on Downin syndrooma ja hänet on muun muassa leikattu useampia kertoja.
Vuosien aikana diagnooseja on tullut ja mennyt ja tyttärellä on todettu erilaisia liitännäissairauksia.
- Elämästä on tullut koko ajan parempaa ja usko tulevaan on vahvistunut. Meillä on hyvä elämä juuri tällaisena. Saan iloa lapsen kehityksestä, hänen ilostaan ja halauksista.
Kolmihenkisen perheen äitienpäivää vietetään perinteisesti myös isoäitejä muistaen.
- Saan ehkä pienen lahjan ja hemmottelua, Uotila-Löppönen arvelee.

bottom of page