top of page

“Hullu Jänis, Hervanta ja valo”

Hullu Jänis on kulkenut Mirva Soinion matkassa jo vuosia.

Mirva Soinion näyttely saapui Hervannan kirjastoon

Milla Zuev

13.3.2024

Hervannan kirjastoon on avautunut Mirva Soinion näyttely “Hullu jänis, Hervanta ja valo.” Näyttely on Soiniolle kuin ympyrän sulkeutuminen.

– Oli hauskaa tulla Hervantaan. Voitin Hervannan juhlavuonna 1998 Art Hervanta -taidenäyttelyn silkkimaalauksella nimeltä Hervanta ja valo. Ajattelin, että tämä kuroo ympyrän, Soinio sanoo.

– Olen itse muuttanut Hervantaan vuonna 1985 ja asunut nuoruuteni täällä. Esimerkiksi Suolijärven metsät tunnen kuin omat taskuni, koska minulla on aina ollut koiria. Lenkkeilen siellä vieläkin, vaikka asun nykyään Härmälässä. Minulla on kuitenkin yhteys Hervantaan, Soinio jatkaa.

Soinion näyttelyssä on esillä lähes 30 teosta. Mukana on neljä veistosta ja muutama suuri akryylimaalaus, mutta pääpaino on silkkitaiteessa. Soinion mukaan hyvin harva Suomessa maalaa silkkikankaalle tauluja, mutta hän itse on maalannut silkille jo 30 vuotta.

Soiniolla on ollut paljon yksityis- ja yhteisnäyttelyitä vuodesta 1998 lähtien, pääosin Suomessa, mutta myös ulkomailla. Hän on opiskellut taidetta eri oppilaitoksissa, esimerkiksi keramiikka-alaa ja taidelasia. Lisäksi hän on käynyt Limingan taidekoulun.

– Minulla on kuitenkin se tärkeä ajatus, että taiteilijuudessa olennaisin ei tule oppilaitoksista, vaan siinä on ihmisen sisin instrumenttinä. Lisäksi silkkimaalausta sellaisena kuin minä sitä teen, ei voi opiskella missään. Olen siinä täysin itseoppinut. Tämä on malliesimerkki siitä, että elämässä on melko vähän, mitä voi oppia koulussa, mutta paljon, mitä voi oppia tekemällä. Kun ihmisellä on sisäinen palo, hän voi oppia mitä tahansa ja kehittää siinä itseään, Soinio sanoo.

Hullu jänis, värejä ja valoja

Soinion teoksissa on paljon satu- ja fantasia-aiheita, enkeleitä ja keijuja sekä paljon eläinhahmoja, mutta ei kuitenkaan uskonnollisessa mielessä.

– Ajattelen, että ihminen on sellainen ihmeellinen kokonaisuus, jossa on psyykkinen, henkinen ja fyysinen puoli. Ajattelen myös, että teoksissani olisi valoa ja voimaa ihmisille eri elämäntilanteisiin. Väreillä on minulle valtava merkitys - mielestäni kaikkien värien pitäisi näkyä elämässä ja niitä pitäisi rohkeasti käyttää omien tunnetilojen mukaan, Soinio pohtii.

Näyttelyssä on toki esillä myös Soiniolle hyvin rakas Hullu jänis.

– Hullu jänis seikkailee eri materiaaleissa, mutta erityisesti silkillä. Jänis on sellainen elämää oivaltava, paljon kokenut jänis, joka usein seikkailee juuri Tampereella. Monessa teoksessa taustalla on tunnistettavissa esimerkiksi Näsinneula. Jänis viihtyy Näsijärvellä. Jäniksen ajatus on, että se toisi ihmisille hyvinkin syvällisiä asioita oivalluttavalla tavalla ja ennen muuta antaisi voimia. Jänis myös käyttää aina apuna huumoria, Soinio kuvailee.

Kuvia katsoessa taatusti hymyilyttää - jänis saattaa esimerkiksi pestä Porchea Näsijärvellä niin, että sitä kannattelee laskuvarjo, tai pyöräillä järven pohjassa.

– Jänis tekee mahdottomilta tuntuvista asioista mahdollisia, Soinio sanoo.

Jänis on kulkenut Soinion matkassa lapsesta saakka.

– Uskon, että jäniksen syntymiseen vaikutti se, että kun olin aivan pieni, saimme lemmikiksemme jäniksen ja kanin risteytyksen. Se oli minulle hyvin rakas. Ensimmäiset sellaiset esihistorialliset Hullut jänikset hulluina jäniksinä varmaan ovat syntyneet tuolloin vuonna 1998, jolloin tulivat ensimmäiset keraamiset taidelaatat, joissa se seikkaili Näsijärvellä, Soinio kertoo.

Hullun jäniksen hulluus on positiivista hulluutta, hyvän kautta. Sen viesti on, ettei elämää kannata aina ottaa liian vakavasti. Positiivinen hulluus on myös sitä, että uskaltaa poiketa massasta.

Mielenkiintoinen silkki

Silkki on maalausmateriaalina hyvin kiinnostava.

– Valkoinen silkkikangas pingotetaan nastoilla puukehikkoon. Kun herkälle silkkikuidulle tiputtaa tilkan väriä, se leviää sekunneissa ja kuivuu minuuteissa. Tämä tarkoittaa, ettei sen kanssa voi jäädä liikaa pohdiskelemaan, vaan kun jonkun alueen värittää, niin sitten mennään. Se on hyvin kiehtovaa ja kuin elämä pienoiskoossa - eihän elämääkään voi suunnitella liian pitkälle. Täytyy heittäytyä, antaa mennä ja luottaa, että lopputulos on hyvä, Soinio kuvailee silkille maalaamista.

Silkki myös mahdollistaa aivan erityisen värien hehkun.

– Maalaan lämpökiinnitteisillä silkille suunnitelluilla väreillä. Työni lämpökäsitellään maalaamisen jälkeen. Väri ottaa tekstiiliin kiinni siten, että se voisi olla käyttökangas. Haaveilen, että joskus voisin nähdä silkkikuosejani jonkun päällä vaikkapa Linnan juhlissa, Soinio kaavailee.

Hyvää energiaa

Soinio haluaa toivottaa kaikki tervetulleiksi katsomaan näyttelyään ja erityisesti Hullua jänistä.

– Nyt erityisesti ennen kuin kesä puhkeaa kukkaansa, täällä on hirveän paljon värejä nähtävillä. Haluan taiteellani lisätä hyvyyttä ja valoa tähän maailmaan. Jokainen taiteen kokija saa myös kokea sen juuri niin kuin itse haluaa. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa kokea taide. Itse koen, että teoksiini pakataan ikään kuin hyvää energiaa, joka vapautuu kokijalleen aina sen myötä, millainen tarve hänellä on. Energiaa, joka välittyy kokijalle aina räätälöidysti tarpeen mukaan, Soinio päättää.

bottom of page