top of page

“Naistenpäivä joka päivä”

Kuvassa vasemmalta oikealle Katja Jättelä, Hibak, Hakima, Abisha ja Natalia.

Naistenpäivää on vietetty Naistarilla ohjaaja Katja Jäättelän mukaan lähes yhtä kauan kuin Naistari on ollut olemassa – jo 27 vuotta.

Milla Zuev

6.3.2024

Perinteeseen kuuluu se, että tehdään yhdessä jotakin mukavaa, laitetaan yhdessä hyvää syötävää ja kahvit, sekä joskus kukat ja hemmotteluhoidot. Tänä vuonna Naistarin naistenpäivää juhlitaan yhteislaulun, kakkukahvien ja Naistarin harjoittelijan Maryamin vetämän taidetyöpajan merkeissä.

Naistenpäivä maailmalla

Abisha kertoo, että Nepalissa naistenpäivää vietetään esimerkiksi sillä tavalla, että työnantaja antaa naisille pieniä lahjoja ja järjestetään pieni juhla. Joskus ohjelmassa on myös juoksukilpailuja ja keskusteluja naisten oikeuksista.

Natalian kotimaassa Ukrainassa miehet ja pojat järjestävät naisille juhlan, johon kuuluu ehdottomasti kukkia ja herkkuja, joita annetaan naisille. Naistenpäivää juhlimalla halutaan osoittaa kunnioitusta naisille. Naistarilla naiset järjestävät naistenpäivän juhlan toisilleen, ja Natalia leipookin juhliin marenkia.

Hibakin kotimaassa Somaliassa ei naistenpäivää juhlita. Hibak pitää siitä, että Suomessa vietetään naistenpäivää. Suomi on Hibakin mielestä hyvin tasa-arvoinen maa, jossa naiset saavat käydä koulua ja tehdä töitä siten, että lapset voivat mennä päiväkotiin. Se on Hibakin mielestä tasa-arvoa.

Hakiman kotimaassa Afganistanissa juhlittiin naistenpäivää aikaisemmin, mutta sitä ei juhlita enää. Kun naistenpäivää vielä juhlittiin, työnantaja järjesti juhlat vain naisille, kenties urheilu- tai puhekilpailun. Lisäksi naisille annettiin erilaisia lahjoja. Myös yliopistot järjestivät juhlia ja antoivat naisille lahjoja. Nyt Hakima on asunut Suomessa kaksi vuotta ja ajattelee, että Suomessa on erittäin hyvä miesten ja naisten välinen tasa-arvo.

– Ja Naistarilla jokainen päivä on naistenpäivä. Vaikka olisi hieman ongelmia ja olisi hieman surullinen aamulla tänne tullessa, kun juo kahvia ja juttelee ystävän kanssa, tulee parempi olo, Hakima sanoo.

Tasa-arvoinen Suomi

Niin Abisha, Natalia, Hibak kuin Hakimakin ovat iloisia siitä, että Suomi on tasa-arvoinen maa.

– Suomessa naiset ja miehet ovat samanarvoisia. Äidin ei tarvitse istua kotona ja naiset voivat opiskella korkealle. Saa mennä ulos ja on vapaa-aikaa. Afganistanissa puhutaan, että meillä olisi tasa-arvo, mutta ei sitä oikeasti ole. Isä on isä vain nimellä. Jos perheessä tulee mitään ongelmia, äidin täytyy hoitaa ne, eikä isä halua auttaa. Jos esimerkiksi tulee vieraita, äidi järjestää, tekee ruokaa, siivoaa ja hoitaa kodin ja lapset. Kun vieras palaa kotiin, äiti menee keittiöön ja siivoaa. Suomessa ei ole näin, Hakima sanoo.

bottom of page