top of page

”Äiti saa olla oma itsensä”

Maija-äiti ja hyväntuulinen Alpo-vauva viihtyvät kotona tai lähtevät yhdessä kaupungille tapaamaan ystäviä.

Äiti saa olla oma itsensä - näin ajattelee puolivuotiaan Alpon äiti Maija Liiri. Vauvaperheen arkea vietetään Lintuhytin nuorekkaalla pientalovaltaisella alueella, josta löytyi elämänvaiheeseen sopiva koti.
Hervannan kaakkoisimmalta kulmalta ei ole niin kovin pitkä matka Hervannan palveluihin. Ratikka ja bussimatkat ovat ilmaisia. Maijan mukaan he käyttävät niitä aktiivisesti. Kaupunkiinkin asti on helppo mennä, vaikka tapaamaan ystäviä.
Neuvolat, äiti-lapsijumpat, muskari, kirjasto, kaupat ovat helposti saavutettavissa. Lapsiperheelle on tarjolla paljon palveluita.
Maija haluaa erityisesti mainita Hervantatuvan, jonne nuoren äidin on helppo mennä, ja jonka lapsilähtöinen toiminta tarjoaa nuorelle äidille mahdollisuuden tavat toisia äitejä.

Sirpa Koivu

10.5.2023

Superäitimyytti on elossa

Nykyisinkin äitimyytin superäiti hoitaa itsestään selvästi lapsen ja kodin yksin. Maijasta ei ole järkeä pitää yllä kulissia, jossa hän äitinä selviytyy yksin. Hänestä avun pyytäminen on helppoa.
Tiedosta ei ole pulaa. Sitä on runsaasti saatavilla mihin tahansa äitiyden tai lastenhoidon asiaan. Myös isovanhemmilta ja toisilta äideiltä saa tietoa.
– Koen ohjeet ja eri lähteistä saatavat tiedot oikeastaan haastavina, koska minulle on tärkeää itse pohtia, miten olisi hyvä tehdä. Esimerkiksi kiinteän ruoan antamisesta on erilaisia käsityksiä ja eroja aiempien sukupolvien kokemuksiin.
Nykyajan isät osaavat ja osallistuvat omien lastensa hoitoon. Niin myös Niko-puoliso.
– Alpoa hänen isänsä osaa hoitaa yhtä hyvin, hänellä on vain esimerkiksi oma tyylinsä rauhoitella lasta.

Lupa olla myös ”minä”

Äitiys ei olekaan sulkenut Maijaa kotiin, vaikka se on hänen tärkein ja isoin roolinsa, ja lapsi on kaikessa etusijalla.
– En halua olla pelkkä äiti, haluan olla Maija. Nyt kun Alpon imettäminen alkaa vähetä, on helpompi irtautua myös tekemään jotain omaa.
Itseään haastava Maija on äitiyslomallaan suorittanut yhden erityisluokanopettajan erikoistumisopintoihin kuukuvan tentin. Puolet opinnoistakin on jo valmiina.
– Ystäväni ovat pysyneet mukana isossa elämänmuutoksessa. Tapaan heitä myös yhdessä Alpon kansa. Alpo on sopeutuvainen ja tottunut uusiin kasvoihin.
Päivät menevät nopeasti.
– Lähdemme Alpon kanssa lähes joka päivä kotoa jonnekin, ratikalla kaupunkiin tai menemme esimerkiksi Hervantatuvalle tai kirjastoon, Maija kertoo.
– En ole yhtään yksinäinen. Olen tutustunut uusiin ihmisiin. Uskallan mennä uusiin paikkoihin, en jännitä ja minun on helppo jutella. Yhdistävä tekijä on lapset, joista riittää puhuttavaa. Somen kautta en kuitenkaan ole alkanut etsiä ystäviä.

Etuoikeutettu ja kiitollinen

Alpon syntymä osui juuri ennen isäinpäivää. Sen viettäminen oli juhlallista ja koskettavaa. Maija odottaa nyt omaa ensimmäisen äitienpäivän kokemustaan tunteellisena.
– Äitiys on minulle vielä ihmetyksen aihe. On etuoikeutettu ja kiitollinen olo. Vietämme äitienpäivää meidän kolmen kesken kotona, pyhitämme päivän yhdessäololle. Ei kyläreissuja, vain tärkeä videoyhteys muualla asuviin isovanhempiin, Maija kuvailee.
– Aamupala, kukat ja kortti sänkyyn, sellainen oli äitienpäivän perinne lapsuudenkodissanikin. En tarvitse suuria lahjoja mieheltäni, mutta ehkä menemme koko perhe yhdessä ulos syömään. Sitten kun Alpo on isompi, saan niitä suloisia itsetehtyjä kortteja ja lahjoja. Senkin odottaminen on ihanaa.
Hyvää äitienpäivää!

bottom of page