top of page

”Haluan nostaa esiin nuoria, jotka mahdollistavat hienoja asioita”

Aleksandr Lihatsov lähestyy nuoria positiivisuuden kautta.

Kupolin nuorisotyöntekijä Aleksandr Lihatsov palkittiin syksyllä Vuoden aikuisena Nuorten Suomi ry:n Äänet ja kyvyt esiin -tapahtumassa. Ensimmäisenä palkinnosta kuultuaan Lihatsov laittoi viestin Kupolin nuorten suureen WhatsApp-ryhmään kiittääkseen nuoria itseään palkinnosta.

Milla Zuev

25.10.2023

– Kun hain kunniakirjan, kiitin ensimmäisenä nuoria. Palkinto ei olisi tullut minulle ilman heitä. Kerroin, että he saavat aktiivisuudellaan minut näyttämään paljon paremmalta, Aleksandr kertoo.

Palkinnon saajaksi Lihatsovia olivat ehdottaneet hänen esihenkilönsä. Lihatsov on toiminut nuorisotyöntekijänä kymmenen vuotta, joista seitsemän Kupolissa. Ammatiltaan hän on lähihoitaja.
Palkinnon perusteena olivat Lihatsovin rooli aktiivisena toimijana nuorisotyössä, nuorten omatoimisen toiminnan mahdollistaminen Hervannan alueella, innostaminen ja itse tekemiseen kannustaminen sekä se, että Lihatsov on vahva nuorten puolesta puhuja.

– Kyllä palkinto lämmitti. Varmasti minuun pätee tuo, että olen vahva nuorten puolesta puhuja. Uskallan nostaa ääneni kuuluviin epäkohdista ja toisaalta hyvistä asioista. Uskallan tuoda mielipiteeni esiin. Uskallan myös sanoa ei, jos meitä esimerkiksi viedään suuntiin, jotka eivät palvele meitä – meitäkin pyydetään yllättävän moneen paikkaan. Kaikkeen ei voi sanoa aina kyllä, Lihatsov kertoo.

Lihatsov on asunut Hervannassa 30 vuotta, joten hän tuntee alueen ja yhteistyötahot. Tämä on etu, joka mahdollistaa niin kehityskohteiden kuin hyvien puolienkin esiin tuomisen.

Lihatsov toimii Kupolissa toimintavastaavana, eli suuret toimintakokonaisuudet ja budjettisuunnitelmat kulkevat hänen kauttaan.

Katse hyviin puoliin

Lihatsovin mielestä nykyaikana kiinnitetään paljon huomiota nuorten huonokäytöksisyyteen hyvien asioiden kustannuksella.

– Kun mediassa esimerkiksi kiinnitetään paljon negatiivista huomiota nuoriin, unohtuvat kaikki ne hyvät ja huikeat asiat ja nuoret. Haluan nostaa esiin heitä, jotka ovat olleet mahdollistamassa hienoja asioita. Vaikka huonojakaan puolia ei saa unohtaa, ei saa myöskään hyviä asioita ja asioita, joista nuorille täytyy antaa kiitosta, Lihatsov perustelee.

Kupoli järjestää toimintaa todella laajasti. Syksy on ollut tapahtumantäyteinen: Kupoli osallistui Hervanta 50-juhlaviikkoon ja järjesti Herwoodfestin. Syyslomaviikolla ohjelmassa oli niin lasersotaa, Herfood-kokkailupäivää, Fifa-turnausta kuin monenlaista muutakin heittäytymistä. Nuorten osallisuus on kupolilaisille tärkeää.

– Nuoret ovat auttamassa niin vappukarnevaaleissa kuin joulujuhlissakin. Tapahtumamme ovat täysin itse suunnittelemiamme. Nuoret pääsevät tekemään myös esimerkiksi kasvomaalauksia ja valokuvaamaan. Tapahtumissa katson, että heillä on hyvä ja turvallinen olo, Lihatsov kuvailee.

Kymmenen aktiivista nuorta pääsi myös ilmaiseksi Särkänniemen Karmivaan Karnevaaliin Kupolin kautta.
– Halusimme palkita saamillamme lipuilla aktiivisimpia nuoriamme, Lihatsov kertoo.

bottom of page