top of page

”Huippujuttu”

Vuokko pääsi kantamuksineen kotiovelleen Pohjois-Hervannan Palin kyydissä. Uusi avustaja Salla ja kuljettaja Janika pitivät huolta matkan onnistumisesta.

Tämän tokaisi aurinkoisesti hymyillen Sinikka, joka oli perjantaina yksi Etelä-Hervannan reitillä ajavan Etelä-Hervannan kymppilinjan matkustajista.

Sirpa Koivu

15.5.2024

Palvelulinjojen avustajien työt alkoivat viikko sitten ja niinpä Sinikkakin pääsi taas tutulla kyydillä ruokaostoksille.

- Ratikan pysäkille on 800 metriä. Se on liian pitkä matka kantaa ruokakasseja. Lääkäri on painavat kantamiset kieltänyt, Sinikka selittää.

- Ja talvella matka on suorastaan mahdoton kävellä, kun katuja ei ole kunnolla aurattu eikä hiekoitettu.
Parikymmentä vuotta Palin kuljettajana toiminut Juha kurvaa oikean portin luo, ja uusi avustaja Anita vie ostokset Sinikan kotiportaille asti.

Juttuseuraa ja puheen porinaa

Avustajilla on suuri merkitys monille matkustajille, ja kaupungin tekemä päätös palauttaa linjoille avustajat, on nyt suuri ilon aihe.

Monelta olivat matkat jääneet ja kauppareissut korvattiin jopa itse maksetuilla taksikyydeillä. Tietysti omaiset auttoivat, toisia naapuritkin.

Yhtä tärkeää kuin asiointimatkojen tekeminen, on Palin kyydissä tuttujen matkustajien seura.

- Ei tarvitse yksin kotona seiniä tuijotella, on juttuseuraa ja rattoisaa matkanteko onkin.

Päivän puheenaihe oli tietenkin jääkiekon MM-kisat.

- Illalla ruudun ääreen, matkalaiset toteavat. - Ja kyllä oman kylän pelejäkin seurataan, onhan se hieman pakko, kun lapsenlapset pelaavat Tapparassa tai Ilveksessä.

Yhteistyössä on voimaa

Avustajat saatiin takaisin, kun kaupungilla ymmärrettiin, että tukea tarvitsevilla pitää olla mahdollisuus päästä arjen palveluiden ja esimerkiksi kulttuurin sekä harrastusten pariin liikunta- tai toimintakyvystä riippumatta.

Siinä auttoi ehkä busseissa kierrellyt adressi, nettiadressi ja yhteydet oman puolueen valtuutettuihin, ja pormestari Kummolankin panos saattoi vaikuttaa.

- Tulivat järkiinsä. Kaikesta oli apua, mutta tärkeintä oli, että yhdessä toimitiin eikä annettu periksi, tuumasivat matkustajat yksimielisesti.

- Yhteistyöstä tässä oli kysymys!

Kivoja ja kiitollisia ihmisiä

Uudet avustajat ovat jo saaneet Palin käyttäjien täyden hyväksynnän. Sarkan valintaseula oli tiukka, sillä hakemuksia tuli paljon. Avustajiksi valikoitui seitsemän, jotka saivat ennen uutta pestin alkua tiiviin perehdytyksen.

Nyt avustajat työskentelevät vuoden loppuun saakka Hervannan linjojen lisäksi Kaukajärvellä, Lentävänniemessä, Lielahdessa, Tesomalla, Multisillassa, Peltolammilla ja Kalevassa liikennöivillä linjoilla.

Pohjois-Hervannan kymppilinjalla avustajana toimiva Salla on koulutukseltaan lähihoitaja. Uusi työ on mieluisaa, koska hän pitää ihmisten parissa työskentelystä.

Bussia kuljettava Janika on ollut linjalla vasta pari kuukautta.

- Olen ajanut palvelubussia kaupungissa ja välillä tehnyt muutakin, mutta tänne Pali-bussiin palaan aina takaisin. Pidän tästä työstä valtavasti, ihmiset ovat kivoja ja kiitollisia.

- Avustajien pois jääminen oli monelle katastrofi. Toivottavasti nyt kaikki muistavat antaa palautetta ja pitää avustaja-asiaa esillä.

bottom of page