top of page

”Me käymme joulun viettohon”

Vain joka kymmenes suomalainen ei anna joululahjoja. Mutta minkälaisia lahjoja suomalaiset sitten suosivat? Kuva: Pekka Ohtokangas

Suomalaisten jouluviettoa on tutkittu usean vuoden ajan. Tilastot eri lähteistä koonnut Suomen tilastokeskus julkaisee ne vuosittain. Tässä faktoja ”Joulu tilastojen valossa 2022” -kokoelmasta.

Sirpa Koivu

21.12.2022

Suomessa pystytetään tänäkin jouluna noin 1,4 miljoonaa joulukuusta, arvioi Joulupuuseura. Vajaa miljoona myytävistä kuusista tulee kotimaisilta joulukuusiviljelmiltä, noin 300 000 haetaan omasta metsästä ja noin 150 000 puuta tuodaan ulkomailta. Puita tuodaan Suomeen Tanskasta ja Ruotsista.
Suomen kasvihuoneissa kasvatettiin vuonna 2021 noin 2,5 miljoonaa hyasinttia, 1,5 miljoonaa joulutähteä ja 1,2 miljoonaa ritarinkukkaa. Tieto on peräisin Suomen Luonnonvarakeskuskselta.
Postin kautta kulki lähes 16 miljoonaa joulutervehdystä kortteina ja kirjeinä viime jouluna. Lähes kaikki joulutervehdyksiä lähettävät kertovat kyselyssä motiivikseen vastaanottajan ilahduttamisen.
Mitkä joululaulut soivat jouluna 2020 eniten yksityisissä radioissa? Soitetuin joululaulu oli Gramexin mukaan John Lennonin ja Yoko Onon kappale Happy Xmas (War Is Over). Ensimmäisenä kotimaisena kappaleena oli Katri Helenan Joulumaa. Se oli listan viides.
Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuksia järjestettiin tänä jouluna jo 50. kerran. Suomen Lähetysseura oli painattanut yhteislaulutilaisuuksia varten 830 000 suomenkielistä ja 50 000 ruotsinkielistä lauluvihkoa. Juhlavuoden kunniaksi julkaistiin myös uusi saamenkielinen lauluvihko, jossa on joululauluja koltansaamen, inarinsaamen ja pohjoissaamen kielillä.
Ruoan maahantuontiyritys Lejoksen Joulu on sun -tutkimuksen perusteella jouluruoka luo joulutunnelman. Jopa 80 prosenttia vastaajista piti jouluruokaa tärkeimpänä joulutunnelman luojana.
Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneista valitsi joulukinkun juhlapyhien ykkösruoaksi. Kinkun jälkeen suosituimmat joulupöydän ruoat ovat juureslaatikot, riisipuuro, joulutortut sekä graavilohi.

Entä onko jouluna lunta?

Tyypillisesti jouluna on lunta pohjoisessa lähes 40 senttiä, Keski-Suomessa noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessa 5–10 senttiä.
Hyvin vähälumisia jouluja on ollut vuosina 1972, 1992, 2000, 2006, 2007 ja 2013. Tällä vuosituhannella runsasluminen joulu on ollut vain vuonna 2010. Tiedot ovat peräisin Ilmatieteenlaitokselta.
Jouluhankintoihin, kuten ruokaan ja lahjoihin käyttävät 18–79-vuotiaat suomalaiset tänä vuonna keskimäärin 555 euroa aikuista kohden. Tulos on peräisin Nordean kyselytutkimuksesta.
Vain joka kymmenes ei anna joululahjoja. Yksi joulun hauskimmista asioista on joka kolmannen suomalaisen mielestä lahjojen hankkiminen. Toisaalta 41 prosenttia oli väitteen kanssa eri mieltä. Itse tekemiään tuotteita antaa joululahjaksi noin viidesosa kuluttajista.
Samaisen Nordean tutkimuksen mukaan suosituimpia lahjoja ovat vuodesta toiseen olleet makeiset, vaatteet, lelut, kirjat ja lahjakortit. Vain muutama hankkii joululahjat kulutusluotolla.
Suomessa tehtiin viime joulukuussa 2021 yli 2,1 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä kotimaan vapaa-ajan matkaa. Lähes 1,7 miljoonassa joulukuun kotimaan matkoista majoituttiin ilmaismajoituksessa, kuten sukulaisten ja tuttavien luona tai omassa loma-asunnossa.
Ulkomaille tehtiin viime joulukuussa 250 000 vapaa-ajan matkaa.
Ulkomaisia matkailijoita saapui Suomeen vuoden 2021 joulukuussa lähes 206 000. Vuoden 2020 joulukuussa määrä oli pandemian vuoksi huomattavasti pienempi. Eniten ulkomaisia matkailijoita saapui Britanniasta, Ranskasta ja Saksasta.

Mitä lahjaksi?

68 prosenttia suomalaisista haluaa säästää ympäristöä joulunakin. Käytettyjen joululahjojen antaminen on siinä suosituin keino. Ympäristön säästäjistä 34 prosenttia jakaa käytettyjäkin joululahjoja, 13 prosenttia antaa vain aineettomia lahjoja ja 18 prosenttia on luopunut joululahjojen antamisesta kokonaan.
Jouluna tehdään hyvää lahjoittamalla rahaa ja tavaraa. Suosituin hyväntekeväisyyden muoto oli rahan tai tavaran lahjoittaminen ja toiseksi suosituin hyväntekeväisyysjärjestöjen joulukorttien ostaminen.
Pelastakaa Lapset -järjestön joulukeräykseen lahjoitettiin vuonna 2021 yli 2,3 miljoonaa euroa. Lahjoituksilla tuetaan kotimaan vähävaraisia ja syrjäytymisvaarassa olevia lapsia muun muassa opiskelussa ja harrastuksissa. Pelastusarmeijan Joulupata -keräys tuotti vuonna 2021 lähes 900 000 euroa.

bottom of page