top of page

”Meidän terveysasemaamme ei saa lakkauttaa” - Kaukajärven terveysaseman tulevaisuus on vaakalaudalla

Kaukajärviseuran edustajat aikovat mennä Kaupin kampuksen yleisötilaisuuteen kertomaan näkemyksensä asuinalueensa terveyspalvelujen tarpeesta. Kuvassa seuran hallituksen jäseniä: Eeva Mäkelä (vas.), Marjatta Hyvärinen, Pia Vastamäki ja Armi Jauhojärvi.

Kaukajärveläisiä on tyrmistyttänyt oman terveysaseman joutuminen Pirhan suunnittelemalle lakkautuslistalle. Vaikka aikajänne ilmoitettuun tavoitevuoteen 2035 on pitkä, kaukajärveläisten mielestä suunnitelman tekijät eivät tunne tosiasioita: väkimäärää, ikärakennetta, palvelujen tarvetta. Eikä palvelujen paikaksi osoitetun Hervannan terveysaseman uskota voivat hoitaa entisten 27 000 asukkaan lisäksi liki 15 000 kaukajärveläisen terveyspalveluita.

Sirpa Koivu

14.9.2023

Kaukajärviseura teki jo päätöksen vastustaa lakkauttamista. Hallituksen edustajat aikovat mennä Kaupin kampuksen yleisötilaisuuteen 19. syyskuuta esittämään näkemyksensä suunnitelmista. Ne, jotka eivät pääse paikalle, osallistuvat Teamsin kautta.

– Kaukajärven alueella on tilastojen mukaan noin 15 000 asukasta, joista yli 65-vuotiaita on liki 20 prosenttia, seuran puheenjohtaja Pia Vastamäki kertoo perusteluista.

– Kaukajärveläisten on ollut vaikea saada aikoja omalta terveysasemaltaan. Kuinka meidän terveyspalvelumme voidaan hoitaa esimerkiksi Hervannassa, kun sielläkään eivät palvelut vedä. Aikoja ei saa, jonot ovat pitkiä, on pulaa henkilöstöstä ja tilat ahtaat.

Lisäksi Hervannan terveysaseman kunto on luokiteltu kuntoluokkaan kaksi eli välttäväksi.

– Mitä tämä käytännössä tarkoittaa asiakkaiden ja henkilökunnan osalta? Erikoista on myös se, että Kaukajärven terveysasema oli tänäkin kesänä auki, kun palveluiden tarvitsijat eivät mahtuneet Hervantaan.

Ikääntyneet jäävät paitsioon

Vaikka Kaukajärven keskeisiltä alueilta on Hervantaan bussiyhteydet, esimerkiksi Haiharan alueelta tulevilla ei ole suoraa yhteyttä, vaan asukkaat joutuvat käyttämään vaihtoa.

– Siellä kuitenkin asuu runsaasti terveyspalveluja tarvitsevia ikääntyneitä asukkaita. Ylikuormitetusta palveluliikenteestä ei ole avuksi, Vastamäki toteaa.

– Kaukajärven väki vanhenee ja palvelujen tarpeet kasvavat.

Tärkeää olisi Vastamäen mielestä saada terveyspalveluita ja ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa niin, ettei tarvittaisi kallista sairaanhoitoa ja erikoissairaanhoitoa.

– Jos lähipalvelut vähenevät, kuormitus kalliiseen hoitoon kasvaa. Digipalvelut eivät ratkaise syntyviä ongelmia, sillä niiden käyttöön tarvitaan sellaista osaamista, jota ikääntyneillä ei ole.

Asukastilaisuus

Viimeinen Pirhan palveluverkkosuunnitelmia koskevista asukastilaisuuksista on tiistaina 19.9. kello 17.30–19.
Tilaisuus pidetään osoitteessa Kauppi, Biokatu 12, Finn-Medi 5 auditorio, ja se myös striimataan verkossa.
Tilaisuudessa on viittomakielen tulkkaus.

bottom of page