top of page

”Opiskelen suomea joka päivä” – Vuoden pakolaismies 2022 asuu Hervannassa

Vuoden pakolaismies ja -nainen, Aladdin Delli ja Lama Kourdin. Kuva: Julius Töyrylä

Vuoden pakolaiset 2022 ovat molemmat lähtöisin Syyriasta ja kotoutuneet Tampereelle. Aladdin Delli valittiin Vuoden pakolaismieheksi 2022 ja Lama Kourdi valittiin Vuoden pakolaisnaiseksi 2022. Molemmilla on takanaan uskomattomia koettelemuksia ja mielessään vankkumaton halu auttaa muita.

Pekka Ohtokangas

14.12.2022

Kun Aladdin Delli tuli Suomeen vuonna 2019, Vuoden pakolaisnainen oli Rand Mohamad Deeb. Deebin asettama esimerkki kannusti Delliä opiskelemaan.
– Olin ylpeä ja todella iloinen ja minusta tuntuu, että minun ahkeruuteni palkittiin, kun minut valittiin Vuoden pakolaismieheksi tänä vuonna, Delli sanoo.
Vuoden pakolaismies 2022-tittelin myötä Delli kutsuttiin myös Linnan juhliin.
– Oli suuri kunnia, kun sain kutsun Linnan juhliin. Presidenttiparin kättely oli lämmin ja mukava. Oli mielenkiintoista tavata tunnettuja ihmisiä, tapasin muun muassa ulkoministeri Pekka Haaviston. 
Kuurosokea Delli asuu Hervannassa. Hänen elämänsä on täynnä käänteitä, jotka ovat johtaneet hänet Syyriasta Venäjän kautta Suomeen.
– En valinnut asua Hervannassa, vaan minulle tarjottiin asuntoa täältä. Olen kuitenkin ollut tyytyväinen täällä. Hervanta on hyvä paikka asua minun mielestäni.
– Hervanta on mukava ja rauhallinen paikka. Täällä on kaikki palvelut lähellä ja osaan yksin mennä esimerkiksi kauppaan tai moskeijaan. Myös ratikalla pääsee täältä helposti keskustaan.

Vinkki opiskeluun

Delli opiskeli suomen kielen uskomattoman nopeasti. Hän saapui kiintiöpakolaisena Suomeen vuonna 2019 ja jo parissa vuodessa hän osasi puhua suomea. Puheterapeutin töitä kotimaassaan Syyriassa tehneellä Dellillä on vinkki opiskeluun. Vinkki ei kylläkään ole oikotie, vaan tietää vielä enemmän töitä.
– Koulun oppitunnit eivät ole riittävä suomen kielen oppimiseen hyvin. Koulu on kyllä tärkeä, mutta koulua tärkeämpää on oma-aloitteisuus. Mielestäni hyvä neuvo on myös, että opiskelija tutustuu seuraavan oppitunnin materiaaliin ja aiheeseen hyvin ennen oppituntia.
– Tällä tavalla opiskelija on oppitunnilla valmis kysymään, jos ei ymmärrä jotain asiaa ja se helpottaa oppimista paljon.
– Minä opiskelen aina tällä tavalla, Delli kertoo.

Luovuttaminenkin oli lähellä

Hän menetti näkönsä toisesta silmästään ollessaan 7-vuotias ja hoitovirheen takia menetti myös toisen silmän näön Venäjällä leikkauksessa, jonka oli tarkoitus palauttaa näkö silmään. Samassa hänen kuulonsa aleni merkittävästi.
– Arkeni kului vain opiskellessa. Opiskelin todella paljon, koska kuurosokeuteni takia kielen oppiminen on minulle vaikeampaa. Muutaman kerran halusin luovuttaa, mutta kuitenkin löysin motivaatiota jatkaa opiskelemista. 
Delli alkoi tehdä opetusvideoita suomen kielen ääntämisestä Youtubeen. Opettaminen ja muiden maahanmuuttajien auttaminen ovatkin Dellin sydäntä lähellä. Hän on mukana Suurella Sydämellä -vapaaehtoistoiminnassa.
– Tällä hetkellä olen tukihenkilönä vapaaehtoistoiminnassa. Opiskelen edelleen päivittäin suomen kieltä.
– Olen myös tekemässä lisää ääntämisopetusvideoita, joihin minä olen tehnyt materiaalit jo valmiiksi. Vapaa-ajalla pelaan shakkia, jos on aikaa, mutta tämä vuosi on ollut melko kiireinen. Aloitan myös pian työt uudessa työssä, odotan ilolla sitä ja haluan valmistautua siihen hyvin.

Shakissa menestystä

Delli on menestynyt kuurosokeiden shakissa. Hän tuli kolmanneksi tänä vuonna kuurosokeiden shakin Suomen mestaruuskilpailuissa ja kuudenneksi kuurosokeiden Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa.
– Ensimmäistä kertaa pelasin shakkia yli 20 vuotta sitten. Silloin en pelannut vielä paljon shakkia, enkä osallistunut kilpailuihin kotimaassani. Muutaman viime vuoden aikana olen harjoitellut shakkia enemmän. 
Vuoden pakolaismiehenä Delli aikoo nostaa esiin maahanmuuttajien asemaa työmarkkinoilla. Suomea odottaakin pian ennennäkemätön työntekijäpula.
– Joskus rasismi ja ennakkoluulot vaikeuttavat maahanmuuttajan työnhakua. Koen, että asia on kuitenkin kehittynyt parempaan suuntaan. Minulla on paljon ystäviä, jotka ovat löytäneet työpaikan tänä vuonna ja myös minä löysin työpaikan.

Vuoden pakolaiset ovat molemmat Tampereelta

Vuoden pakolaiset 2022 ovat molemmat lähtöisin Syyriasta ja kotoutuneet Tampereelle. Aladdin Delli valittiin Vuoden pakolaismieheksi 2022 ja Lama Kourdi valittiin Vuoden pakolaisnaiseksi 2022.
Kourdi saapui Suomeen vuonna 2015 miehensä ja esikoisensa kanssa turvapaikanhakijoina. Matka Syyriasta Suomeen sisälsi vaarallisen meren ylityksen kumiveneellä, käveltyjä kilometrejä ja metsässä nukuttuja öitä. Kourdi puolisoineen tarttuivat Suomessa heti toimeen elämän syrjään päästäkseen. He halusivat opiskelemaan ja töihin niin pian, kuin vain mahdollista.
Perhe sai oleskeluluvan ja muutettuaan Tampereelle vuonna 2017 perheen vanhemmat aloittivat suomen kielen opiskelun. Kourdin mies pääsi työharjoittelun kautta vakitöihin. Kourdia kehotettiin jäämään kotiin odottamaan toisen lapsensa syntymää, mutta Kourdi päätti aloittaa työkokeilussa yläasteen koulunkäyntiavustajana ja kiersi sairaaloissa ja kouluissa kertomassa ajatuksiaan kokemusasiantuntijana.
Kourdin on puhunut maahanmuuttaneiden naisten oikeuksista. Hän perusti naisille oman kerhon, jossa opiskellaan suomen kieltä ja kuullaan eri alojen asiantuntijoita, kuten sairaanhoitajia ja sosiaalityöntekijöitä.

bottom of page