top of page

Kaupunki ja Kauppakeskus Duo mukana energiansäästötalkoissa

Kauppakeskus Duon katolta löytyy 1320 aurinkopaneelia, joiden teho on 445 kWp. Niistä saatava kokonaisenergia on noin 380MWh. Sillä energialla yli 100 hervantalaista ajaisi täyssähköautolla koko vuoden. Kuva: Suvi Roselli

Viime aikoina uutisotsikoita ovat hallinneet energiaan liittyvät kysymykset. Myös Tampereen kaupunki päätti koota energiatalkoissa kortensa kekoon osallistumalla valtakunnalliseen Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan ja kannustamalla muitakin mukaan energiansäästöön. Merkittävimpänä toimenpiteenä se laskee omistamiensa kiinteistöjen lämpötilaa keskimäärin 1,5 astetta eli noin 20 asteeseen.
– Kiinteistöjen lämpötilojen alentamisella pyritään noin 4000 MWh energiansäästöön, Tampereen Tilapalveluiden toimitusjohtaja Petri Mölsä sanoo.
Säästötoimet tehdään kiinteistöihin vähitellen, joten käyttäjät eivät välttämättä huomaa muutosta. Kaupunki ohjeistaa käyttäjiä ottamaan tarvittaessa muutoksen huomioon pukeutumisessa.
Lämpötilaa ei kuitenkaan alenneta esimerkiksi vanhus- tai vammaispalveluiden rakennuksissa tai päiväkodeissa.
Toisena säästötoimena kaupunki laskee ulkokenttien lämmityksen käyttökunnossapidon pakkasrajaa kymmenestä asteesta siten, että jos pakkasta on yli viisi astetta, kenttien lämmityksen tehoa ei enää nosteta.
Myös valoviikot päättyvät tänä vuonna jo loppiaisena eli 8.1.2023, kun ne tavallisesti ovat kestäneet maaliskuulle asti. Valoviikkojen energiankulutus on pienentynyt jo aikaisempina vuosina led-tekniikan ja valojen uusimisen myötä merkittävästi.
– Valoviikkojen toteutus on erittäin energiatehokasta ja niiden lyhentämisen kokonaissäästö on noin 41 MWh.
Yhtenä toimenpiteenä kaupunki rajoittaa uimahalleissa saunojen käyttöä siten, että joka toinen sauna on pois käytöstä. Lisäksi katuvalojen paloaikoja säädetään aikaisempaakin tarkemmin. Ainakin aamusammutuksia pystytään säätämään jonkin verran lisää.
Tampereen kaupunki tavoittelee edellä mainituilla toimenpiteillä viiden prosentin vähennystä energiakulutukseen talvikaudella 2022 - 2023. Kaikkein eniten energiaa kuluu rakennusten lämmitykseen, sähköön ja ulkovalaistukseen. Toimenpiteet valmisteltiin selvittämällä kaupungin energiankulutusta, jotta ne olisivat mahdollisimman vaikuttavia.
– Kaupungin kokonaisenergiansäästötavoite talvikaudella on lämmönkulutuksen osalta noin 4000 MWh ja sähkönkulutuksesta noin 3000 MWh eli yhteensä noin 7 000 MWh. Omakotitalon energiankulutus on keskimäärin 19 MWh eli säästetyllä energialla voitaisiin lämmittää koko vuoden noin 370 omakotitaloa.
Mölsä haluaa kannustaa kaikkia mukaan energiatalkoisiin.
– Astetta alemmas kampanjan tarkoituksena on säästää erityisesti energiaa ja siten pyrkiä välttämään energiapulaa. Kaupunki on tässä mukana ja toivomme mahdollisimman monen muunkin liittyvän mukaan.

Suvi Roselli

2.11.2022

Katolla oma aurinkovoimala

Myös Hervannassa sijaitseva Kauppakeskus Duo on ottanut kopin energiansäästötalkoista.
– Optimoimme muun muassa kauppakeskuksen ja liikkeiden valomainoksien päällä oloa ja olemme myös kartoittaneet yksittäisten vuokralaisten kanssa liiketiloissa toimenpiteitä energiansäästämiseksi, kertoo kauppakeskuspäällikkö Jenna Vehka-aho.
– Käytämme Duossa myös LED-valaisimia ja ulkovalomme toimivat hämärätunnistimilla niin, että ne syttyvät vain pimeällä ajalla. Kiinteistön lämpötilaa on hieman laskettu ja iv-koneiden aikaohjelmia on tarkasteltu niin, että ne eivät turhaan käy esimerkiksi yöaikaan, kiinteistöpäällikkö Joonas Sammalinen lisää.
Näiden lisäksi Kauppakeskus Duon katolta löytyy oma aurinkovoimala ja 1320 aurinkopaneelia, joiden teho on 445 kWp. Niistä saatava kokonaisenergia on noin 380MWh.
– Sillä energialla yli 100 hervantalaista ajaisi täyssähköautolla koko vuoden, Sammalinen sanoo.
– Lisäksi kauppakeskuksen omistaja NREP on tehnyt sopimuksen Kapacity.ion kanssa sähkön kysyntä-joustosta ja Kauppakeskus Duo on tässä ensimmäisiä kohteita. Kysyntä-joustolla tavoitellaan jopa 25 prosentin vähennystä sähkölaskussa ja 10 prosentin vähennystä sähkökulutuksen hiilidioksidipäästöissä. NREPin tavoitteena on liittää kaikki soveltuvat kiinteistöt osaksi Kapacity.ion ohjauspalvelua. Ensimmäisten kiinteistöjen joukkoon kuuluu Kauppakeskus Duon ohella myös Juli Livingin asuntokohteita.
Vaikka Kauppakeskus Duossa onkin tehty energian säästötoimenpiteitä, niin siellä on kuitenkin toimenpiteitä toteutettaessa huolehdittu samalla hyvistä olosuhteista.
– Emme esimerkiksi vähennä yleisulkovalaistusta, jotta pihoilla on jatkossakin turvallista liikkua. Myös ravintoloiden ja keittiötilojen ilmanvaihtoasetukset on pidetty ennallaan. Näin asiakkaiden ja vuokralaisten on edelleen miellyttävä asioida ja toimia Duossa, Vehka-aho sanoo.
Myös asiakkaat voivat osallistua energian säästötalkoisiin Kauppakeskus Duossa asioidessaan.
– Esimerkiksi kädet voi pestä hieman viileämmällä vedellä ja omat roskat voi lajitella Duon kierrätysroskiksiin, mikä vaikuttaa jäteastioiden tyhjennysrytmeihin. Kauppakeskus Duossa kierrätysaste oli tämän vuoden syyskuussa 77 prosenttia, Vehka-aho sanoo.
Asiantuntijoiden mukaan Suomessa saatetaan joutua ensi talvena kärsimään jopa sähkökatkoista. Lyhyillä katkoilla ei kuitenkaan ole vaikutusta kauppakeskuksen toimintaan.
– Mahdollisen sähkökatkon aikana kiinteistön varavoimakone pitää kulunvalvonnan ja turvallisuusjärjestelmät toiminnassa. Mikäli sähkökatko pitkittyy, kiinteistön järjestyksenvalvojat ohjaavat vuokralaiset ja asiakkaat ulos kauppakeskuksesta ja kiinteistö evakuoidaan, kuten myös palotilanteessa tehtäisiin, Sammalinen sanoo.
– Pitkäkestoisten, suunniteltujen sähkökatkojen ajaksi kauppakeskus suljetaan kokonaan ja tästä on toimitettu toimintasuunnitelma kaikille Duon vuokralaisille, jotta kaikki osaavat toimia tällaisen sattuessa.

bottom of page