top of page

Afrikanpiha 3:een nousee yhteisöllinen kerrostalo

Havainnekuva. Kuva: Setlementtiasunnot.

Afrikanpiha 3:een Hervannan pohjoisakselille rakennettava kerrostalo on saanut rakennusluvan yhdyskuntalautakunnassa 4.6. Rakennustyöt pääsevät alkamaan heti, sillä samalla hankkeelle myönnettiin aloittamisoikeus. Kyseessä on Setlementtiasuntojen kohde.

Milla Zuev

12.6.2024

Tampereen kaupungin lupa-arkkitehti Kaija Rask kertoo, että kyseessä on 50 asunnon seitsemänkerroksinen rakennus. Talon alla kulkee kaikkien tonttien läpi kulkeva yhteinen pysäköintihalli.

Taloon rakennetaan monen kokoisia asuntoja – 13 yksiötä, 19 kaksiota, 12 kolmiota ja 6 neliötä.

– Talon perustuksia päästään tekemään heti. Juuri nyt päätettäväksi on myös menossa Tieteenkadun toisella puolella sijaitseva kohde, josta tuskin kuitenkaan ennen kesälomia saadaan päätöstä. Molemmin puolin siltoja rakennukset on tarkoitus saada kuntoon, Rask paljastaa.

Myös erityisasumista

Setlementtiasuntojen kiinteistöjohtaja Eemeli Lönnqvist kertoo, että taloon on tulossa myös erityisasumista tavalliseen vuokrakäyttöön tulevien perheasuntojen, yksiöiden ja kaksioiden lisäksi.

Viidestäkymmenestä asunnosta 16 tulee olemaan yli 55-vuotiaille henkilöille suunnattuja ja suunniteltuja.

– Asunnot on suunniteltu siitä näkökulmasta, että ajan saatossa ihmisen liikuntakyky heikkenee, esteettömyyttä korostetusti huomioiden. Yksittäisenä asiana keittiöihin on tulossa yläkaapit, joiden korkeuden voi säätää ihmisen toimintakyvyn mukaan, Lönnqvist kertoo.

Energiatehokas rakennus

Lönnqvistin mukaan kiinteistö toteutetaan A-energialuokkaan ja sen rakennusmateriaaleissa on huomioitu pitkäikäisyys. Talo rakentuu suoraan parkkihalliin päälle, ja talosta tulee suora hissiyhteys parkkihalliin.

– Talo on hyvä lisä tiiviiseen kaupunkirakenteeseen. Se rakentuu ratikan varteen Tampereen keskustan suuntaan, ja kauppakeskuskin on vieressä, Lönnqvist sanoo.

Talolle tullaan hakemaan RTS-ympäristöluokitusta. Eri taloilla on eri luokitukset sen mukaan, miten hyvin suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitu ympäristövaikutukset.

– Teemme kestävän kehityksen mukaista rakentamista ja kiinteistön ylläpitoa. Kaikkiin uusiin kohteisiimme tulee aurinkopaneelit ja RTS-luokituksen tavoitetasomme on 3/5 tähteä. 3 tähteä on jo keskimääräistä paremmin kestävän kehityksen periaatteita noudattava kiinteistö. Hyvän energiatehokkuuden lisäksi osa energiastamme tuotetaan omavaraisesti, Lönnqvist sanoo.

Parkkihallia aletaan rakentaa kuluvan kesän aikana. Talo tulee valmistumaan ensi vuoden syksyllä.

Yhteisöllisyys korostuu

Setlementtiasunnot on valtakunnallinen toimija, jolla on asuntoja Tampereen lisäksi Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Turussa, Hyvinkäällä ja Joensuussa. Itse yhtiö on noin 20 vuotta vanha, ja sen omistaa Setlementtiliitto.

– Setlementtiliitto on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton liitto, joka on saanut alkunsa teollistumisen aikakauden Englannista. Liikkeen tarkoitus on huomioida yhteisöllisyys asumisessa siten, että ihmiset voivat olla auttamassa toinen toisiaan. Pyrimme tilaratkaisuissa siihen, että ihmiset löytäisivät toisensa, eikä kukaan jäisi yksin. Pyrimme tekemään yksinäisyyden vähentämistä kiinteistötasolla ja arjen toiminnoissa, Lönnqvist selittää.

Taloon tulee esimerkiksi yhteisiä tiloja, joissa tavata naapureita. Lisäksi toteutetaan digipalveluita ja asukassovellus, joiden kautta asukkaat pystyvät pitämään toisiinsa yhteyttä.

– Pyrimme myös ohjaamaan asukkaita asukastoimikuntiin ja järjestämään perinteisiä talkoita ja tapahtumia talolla. Nämä ovat hyvin suosittuja muissa kohteissamme. Tämä tuo paljon lisäarvoa, rauhallisuutta ja turvallisuutta arkeen. Ihmiset tuntevat toisensa ja taloyhtiöön muodostuu pieni yhteisö, Lönnqvist päättää. Näin asumisella voidaan torjua esimerkiksi yksinäisyyttä ja lisätä ihmisten välisiä sosiaalisia kontakteja.

bottom of page