Aikuisuus on täynnä mahdollisuuksia
Hervannan Sanomien harjoittelija Sofia Tuohimaa, 21, pohti jutussaan aikuistumista ja kotoa muuttoa.
Sofia Tuohimaa
24.2.2021
Aikuistuminen on täynnä vapauksia ja vastuuta. Lukio ja sen jälkeiset jatko-opinnot ovat opettaneet minulle paljon vastuunottamisesta. Aikuistuminen mahdollistaa myös ajokortin suorittamisen ja osallistumisen vaaleissa äänestämiseen. Vaikka jokainen oppii läpi elämän, luonteenpiirteet pysyvät jollain tavalla samoina lapsuudesta aikuisuuteen.
Lapsuudenkodissa valmistautumista isoihin askeliin
Asun vielä lapsuudenkodissani. En ole kokenut vielä tarvetta muuttaa omilleni, sillä opiskelen kotipaikkakunnalla. Minulle on opetettu vastuunkantamisesta ja kannustettu siihen, että kouluttautuisin itselleni mieluiseen työhön. Minulle on ohjeistettu raha-asioista ja sinnikkyydestä. Minulle on sanottu, että on tärkeää löytää elämänkumppani ja olla onnellinen ihan perusarjesta.
Olen aina ollut harkitseva persoona. Osittain se saattaa johtua siitä, että olen perheen esikoinen ja näin ollen isosiskon roolissa. Minulla on ollut 4-vuotiaasta lähtien tehtävänä olla esikuva pikkusiskolleni. Se tuo paineita minulle, sillä siskonikin astuu jonkin ajan kuluttua aikuisuuden kenkiin minun perässäni. Kun siskoni puhui joskus, millainen hänen tulevaisuuden kotinsa sisustus tulee olemaan, itse ihmettelin sitä kun en ole vielä kovinkaan paljon miettinyt kyseistä asiaa. Tiedän vain, että omilleenmuutto tulee olemaan edessä ennemmin tai myöhemmin.
Vartutaan aikuisten maailmassa
Nykyään nuoret muuttavat omilleen myöhemmin kuin ennen vanhaan. Nuorten keskimääräinen omilleenmuuttoikä on 22 vuotta. Jotkut nuoret muuttavat omilleen aiemmin opintojen ja työpaikan saamisen vuoksi. Opiskelija-asuntoon muuttaminen on halvempaa kuin esimerkiksi omakotitalon ylläpitäminen. Vuokra-asunnot ovat kuitenkin niin haluttuja, että niihin saattaa joutua jonottamaan jopa puoli vuotta. Siksi omilleenmuuttoa kannattaa suunnitella hyvissä ajoin.
Aikuisten keskuudessa business-asioista puhuminen saa ajattelemaan, että aikuisuudessa kiireen tunne ja työorientoituminen ovat ihailtavia asioita. Mielestäni kuitenkin on tärkeää muistaa pitää leikkimielisyyttä yllä myös aikuisena. Elämä ei saa olla liian vakavaa.
Olen vasta viime vuosina sisäistänyt, mitä täysi-ikäisyys pitää sisällään. Silti pystyn sanomaan joitakin havaintoja aikuisen elämästä. Yksi asia, jonka olen tajunnut, on oman ajan merkitys. Oma aika on tärkeää sekä introvertille että ekstrovertille aikuiselle. Lisäksi olen huomannut, että jokaisella sukupolvella on jotain opittavaa toisilta sukupolvilta ja että aikuisetkin tekevät virheitä. Tärkeää on myös muistaa, että jokainen nuori itsenäistyy omaan tahtiinsa. Omilleen muutettuaan monet kaverini ovat joutuneet miettimään kuukauden tuloja ja menoja, joten olen oppinut sen heiltä. Tiedän sen tunteen, kun työn ja opintojen yhdistäminen on vaikeaa, mutta priorisointi auttaa pitkälle.
Vanhemmat antavat parhaansa mukaan elämänohjeita nuorille kohti aikuisuutta ja itsekseen pärjäämistä. Vanhemmat toivovat vain parasta lapselleen, mutta aina he eivät ole oikeassa. Vanhemmille oman lapsen itsenäistyminen on todella suuri asia, joka saa olon haikeaksi ja liikuttuneeksi.
Kun muuttolaatikot pinotaan
Kun jonain päivänä muutan omilleni, fiilis on varmasti samaan aikaan toiveikas ja jännittynyt. Mitä kaikkea uutta onkaan edessä. Asumistuesta ja sulakkeen vaihtamisesta täytyisi vielä ottaa selvää. Todennäköisesti en muuta pois kotipaikkakunnaltani, niin kuin jotkut ystävistäni tekivät jatko-opiskelupaikan saatuaan.
Vaikka aikuisena saa tehdä kaikki ratkaisut itsenäisesti, se ei kuitenkaan tarkoita, ettei apua saisi kysyä. Siksi tulevaisuudessa omilleenmuuttoani helpottaa hyvä tukiverkosto, joka on aina yhden puhelinsoiton päässä.