top of page

Aitous vie pitkälle

Aito Säästöpankin paikallisjohtajat ovat olleet aktiivisesti mukana paikallisessa toiminnassa, ja samaan aikoo myös Annamari Yläpoikelus. Kuva: Pekka Ohtokangas

Aito Säästöpankki teki viime vuonna kelpo tuloksen ja samalla Tampereen konttoreiden puikkoihin tarttui uusi paikallisjohtaja, Annamari Yläpoikelus.

Pekka Ohtokangas

1.3.2023

Kun aikaisemmin Tampereen Aito Säästöpankin konttoreita johtanut Kristiina Lukula lähti työkierrossa muihin tehtäviin, astui puikkoihin tänä vuonna 10 vuotta Aito Säästöpankissa työskennellyt Annamari Yläpoikelus paikallisjohtajaksi. Yläpoikelus johtaa sekä Hämeenkadun konttoria että Hervannan konttoria.
Säästöpankilla on mennyt viime vuonna hyvin. Vakavaraisuus on 21 prosentin luokkaa, liikevoitto parani viime vuodesta 22,6 prosenttia ja korkokate 27,6 prosenttia. Uusia asiakkuuksia Säästöpankille kertyi 3200 kappaletta ja asiakastyytyväisyys oli säälimättömän ankaran NPS-mittariston mukaan maailmanluokkaa, 80.

Terve ilmiö

Samat murheet ovat muillakin, eli korkojen nousun takia asuntokauppa sakkaa tietyiltä osin. Perheasunnot menisivät kaupaksi, sijoitusasunnot eivät niinkään.
– Korkojen nousu on aivan terve ilmiö, kaikki varmana tottuvat tähän korkotasoon, Yläpoikelus sanoo.
– Olimme niin pitkään nollakorolla, ettei kaikki ole vielä kokeneet edes korkeampia korkoja aikaisemmin.
Lainojen korot olivat nollassa noin kuuden vuoden ajan, kunnes viime vuonna yleisin asuntolainakorko, 12 kuukauden euribor nousi nollan yli.
– Tämä on normaalimpaa taloudelle. Asuntolainat ovat kuitenkin stressitestattu ja maksukyky on laskettu kuuden prosentin mukaan.
Nyt korkojen on povattu rauhoittuvan 3–3.5 prosentin tienoille. Kukaan ei kuitenkaan varmuudella voi sanoa mitään tulevaisuuden korkotasosta. Ekonomistit voivat vain esittää sivistyneitä arvioita.
Aito Säästöpankki on kuitenkin ryhtynyt herättelemään asuntovelallisia.
– Ovathan kaikki varautuneet korkosuojauksella tai säästöillä, jotta kestävät mahdolliset kovat ajat?

Asiakaspalvelun avain

Pankkiala on kilpailtu ala, jossa tasapainotellaan uuden ja vanhan välillä. Toisaalta on tarve uudistua aikojen mukana, toisaalta on myös paine pysyä tunnistettavana ja arvovaltaisena.
– Alaa leimaa jännä konservatiivisuus. Tämä on myös todella säännelty ala. Nämä piirteet antavat myös turvaa asiakkaille.
Yläpoikelus päätyi itse pankkialalle hyvän asiakaspalvelukokemuksen takia.
– Olimme hankkimassa puolisoni kanssa ensiasunnollemme pankkilainaa. Meitä palvellut ihminen teki niin uskomattoman hyvää työtä, että mietin lainaneuvottelun jälkeen olisiko minusta tuohon. Pian tämän jälkeen kyseissä pankissa oli paikka auki. Hain työtä ja päädyinkin tämän huipun asiakaspalvelijan kollegaksi.
Hyvän asiakaspalvelun avain on Yläpoikelukselle ihmisen kohtaaminen ihmisenä. Kun pankin nimessäkin on sana ”aito”, täytyy aitouteen myös panostaa.
– Meidän porukassa on jonkinlaista sisäsyntyistä säästöpankkilaisuutta. Kouluttaudumme myös asiakaskohtaamisiin, ja meillä asiakkaat saavat myös olla omana itsenään. On helpompi toimia, kun on aidosti mitä on.

Kädet mullassa

Koulutukseltaan Yläpoikelus on tradenomi. Hän opiskelee ylempää AMK-tutkintoa töiden ohessa. Hän kiittelee työpaikkaansa mahdollisuudesta edetä erilaisiin tehtäviin.
– On loistava luottamuksen osoitus työnantajalta, kun pääsee etenemään urallaan. Ketterässä organisaatiossa olen päässyt tekemään monenlaista roolia.
Hän myöntää elävänsä ruuhkavuosia. 36-vuotiaalla Yläpoikeluksella on kaksi lasta, 7- ja 10-vuotias. Töiden, perheen ja opiskelun lisäksi, jos aikaa jää, hän lenkkeilee.
– Ja kun lumet sulaa, pääsen puutarhan hoitoon. Minulla on kotona iso kukkapenkki, joten olen kädet mullassa jatkuvasti.

bottom of page