Allergiaoireet alkavat- auttaisiko ilmanpuhdistin?
Katupöly ja siitepöly ärsyttävät monia. Auttaisiko ilmanpuhdistimen hankinta?
Satu Lepistö
24.3.2021
Allergia-aika lähestyy ja moni kärsii keväällä kiusallisista siitepöly-oireista. Markkinoilla on paljon ilmanpuhdistimia, mutta onko niistä todella hyötyä?
Laitteita on vaikea vertailla keskenään
Ilmanpuhdistimien tehoa on vaikea vertailla, sillä niiden tekniikat ovat erilaisia. Osa puhdistimista toimii ilmavirran ja suodattimen avulla, osa puhdistaa ilmaa veden avulla ja kolmas taas hävittää pölyt kuumentamalla. Joissakin laitetyypeissä on sähkösuodatin. Joissain laitteissa on vaihdettava ja toisissa taas pestävä suodatin. Kotikäyttöisten puhdistimien tehoa laskee se, että tehokas laite pitää liikaa ääntä kotikäyttöön ja äänentasoltaan tarpeeksi hiljaiseksi saatu laite ei välttämättä riitä. Tehoon vaikuttaa myös se, miten laitteesta pidetään huolta eli puhdistetaanko laite, vaihdetaanko tai pestäänkö suodattimet tarpeeksi usein. Jos näin ei tehdä, pahimmassa tapauksessa laite pahentaa tilannetta.
Tarkista ilmanvaihto ensin
Tehokkainkaan ilmanpuhdistin ei auta, jos kodin ilmanvaihto ei ole kunnossa. Kunnollinen siivous pitää ilman raikkaana ja ilmanvaihtojärjestelmässäkin voi olla puutteita, jotka pitää ensisijaisesti hoitaa. Puhdistimet poistavat kodin huoneilmasta pölyhiukkaisia, mutta eivät esimerkiksi kaasuja, joita tulee kotiin ulkoa liikenteestä. Ilmanpuhdistimesta ei ole apua, jos ilmanvaihto itsessään ei toimi, sillä se ei tuota sisäilmaan lisää happea.
Ilmanpuhdistin voi tuoda tilapäistä apua väliaikaisena ratkaisuna sisäilmaongelmista kärsivälle. Silti varsinainen syy täytyy selvittää, jos oireilee, eikä luottaa laitteen tehoon. Sisäilmaongelman aiheuttaja voi löytyä esimerkiksi rakennusmateriaaleista irtoavista yhdisteistä, mutta pahimmillaan kosteusvauriosta ja sen aikaansaamista mikrobeista. Saneerauksen aikana ilmapuhdistin auttaa, koska saneeraus väistämättä irrottaa sisäilmaan epäpuhtauksia lisää. Kotikäyttöön tarkoitetun laitteen teho ei kuitenkaan silloin välttämättä riitä.
Oikea laite riippuu käyttötarkoituksesta
Laitetta valitessa kannattaa tarkistaa laitteen kyky erotella pienhiukkasia. Markkinoilla on paljon malleja, joiden teho ei allergiaoireiden torjumiseen riitä. Hyvin pienet, alle 0,1, mikrometrin kokoiset hiukkaset ovat terveydelle vaarallisimpia. Toinen sisäilmaongelmia aiheuttava asia ovat kaasumaiset VOC-yhdisteet. Näitä saadaan jonkin verran poistettua ilmanpuhdistimen aktiivihiilisuodattimella.
Ilmanpuhdistin ei välttämättä auta allergiaoireisiin
- Varsinaista pölyallergiaa ei ole olemassa, muistuttaa asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta. – Pöly on aina jokin tietty, esimerkiksi siitepöly tai eläinpöly.
Toikon mukaan ilmanpuhdistimista ei ole merkittävää hyötyä siitepölyallergiassa.
- Ensisijaisesti kannattaa lääkitä oireita hyvin. Kotona voi hankkia tuuletusikkunoihin suodatinkankaat ja huolehtia ilmanvaihtokanavien suodattimien vaihdosta. Siitepölyä kuitenkin kulkeutuu ihon, hiusten ja vaatteiden mukana myös sisätiloihin. Jos oireilee myös sisällä, kannattaa harkita siedätyshoitoa, Toikko sanoo.
Jos ilmanpuhdistimen haluaa kuitenkin hankkia, kannattaa valita esimerkiksi Allergiatunnuksella varustettu ilmanpuhdistin. Siitepölyn määrässä on paljon vaihtelua ja allergisellakin oireilu saattaa vaihdella paljonkin eri vuosina. Tulevaisuudessa siitepölyallergikkojen piina saattaa pidentyä.
- Pitkällä aikavälillä ilmaston lämpeneminen pidentää siitepölykautta. Esimerkiksi viime vuonna siitepölyä oli jo tammikuussa, tällä hetkellä ei vielä lainkaan, Toikko sanoo.
Tehokkain hoito siitepölyoireisiin ovat antihistamiini, silmätipat ja nenäsumutteet. Myös nenäkannuhuuhtelusta voi saada apua. Jotkut allergikot kokevat saavansa apua myös ilmanpuhdistimesta ja silloin sitä voi toki kokeilla.