Asuntokauppa käy nyt vilkkaana
Koronavuosi on ollut pankeille vaihteleva, mutta asuminen ja asumisen optimointi kiinnostavat tällä hetkellä ostajia.
Satu Lepistö
24.3.2021
Vuosi sitten alkanut koronapandemia heijastui pankkien toiminnassa koko vuoteen. OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen, OP Kodin toimitusjohtaja Timo Voutilainen sekä pankinjohtaja Kari Lepistö sanovat silti olevansa tyytyväisiä vuoteen 2020. Korona on muun muassa vauhdittanut entisestään jo pankeissa käynnissä ollutta digiloikkaa.
- Palvelun tulee silti olla kasvollista, sanoo Jani Vilpponen. – Kassapalveluihin tukeutuu enää noin prosentti asiakkaistamme säännöllisesti ja noin kymmenen prosenttia satunnaisesti. Suuri osa esimerkiksi asuntolaina- tai sijoitusneuvotteluista käydään etänä videoneuvottelun avulla, Vilpponen havainnollistaa.
Viime vuoden maaliskuussa pandemia tuli varsin yllättäen eteen pankillekin. Maalis-huhtikuussa lainojen lyhennysvapaita myönnettiin ennätysmäärä ja koko vuodelle niitä myönnettiin lähes 7 000 kappaletta.
- Riskit pysyivät kuitenkin hyvin hallinnassa ja ECl-kirjauksien nettomuutos oli jopa odotuksia parempi, Vilpponen sanoo.
Koronatilanne näkyi myös asuntolainoissa viime keväänä. Timo Voutilainen kuvaa maalis-huhtikuun tilannetta ”pysähdykseksi”, sillä kauppojen määrä putosi noin 30 prosentilla. Asuntokauppa piristyi uudelleen jo toukokuussa ja kesä- ja joulukuut olivat yllätysvilkkaita. Myös sijoitusmarkkinassa näkyi samansuuntaista liikettä kuin lainojen ottamisessa- kevään voimakkaan pudotuksen jälkeen loppuvuonna oli nähtävissä voimakasta nousua.
Välittäjäbarometrin mukaan Hervanta kiinnostaa ostajia ja sijoittajia
Markkinoilla on tällä hetkellä osuuspankkilaisten mukaan positiivinen tunnelma. Asunnonvaihtajia on paljon ja lapsiperheet hakeutuvat keskusta-asumisesta ympäristökuntiin. Keskusta vetää kuitenkin asukkaita ja kiinnostusta löytyy myös kalliimmille asunnoille. Myyntiajat ovat selkeästi lyhentyneet aikaisemmasta, uudistuotantoa valmistuu vähemmän ja vanhojen asuntojen hinnat ovat nousussa.
- Etäopiskelu on vähentänyt vuokrauksia ja siten lisännyt tarjolla olevien vuokra-asuntojen määrää. Tamperelaisista puolet asuu vuokralla, kertoo Timo Voutilainen. – Toimitilavuokrauksessa näkyy suuntaus, että moni yritys miettii kustannustehokkaampia ja muunneltavampia tiloja etätyön lisääntyessä ja pitkiä sopimuksia vältellään.
Välittäjille tehdyn välittäjäbarometrin mukaan hervantalaisasuntojen keskineliömetrihinta on 135.204 euroa, joka on seitsemän prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Neliöhinnat nousivat uusissa 17 ja vanhoissa asunnoissa 2 prosentilla. Asuntokauppaa tehtiin -3% vähemmän kuin vuonna 2019.
- Hervanta on aina kiinnostava, niin asumiseen kuin sijoittamiseen, välittäjät kommentoivat. – Yksiöt ja kaksiot myydään nopeasti sekä uusista että vanhoista taloyhtiöistä. Hervannan alueen hintakehitys on positiivinen.
Hervanta on opiskelun ja opiskelijoiden keskittymä. Alueella asutaan paljon vuokralla, minkä vuoksi Hervannassa on muun muassa paljon sijoittajaomistusta. Ratikka on lisännyt alueen vetovoimaa.
- Uudistuotantoa tulee lisää ja myynnissä on runsaasti pieniä asuntoja, joiden joukossa on paljon vanhoja 70-luvun yhtiöitä, joiden remontit ovat hyvin eri vaiheissa, kertovat välittäjät.
Myös Timo Voutilaisen mukaan Hervannan vanhoissa taloyhtiöissä on paljon peruskorjausvelkaa.
- Kaikkea ei kannata jättää kerralla tehtäväksi vaan taloyhtiön kuntoa kannattaa pitää yllä säännöllisesti. Suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu se, että taloyhtiö keräisi jonkinlaista puskurirahaa remontteihin vaan vanhenevassa taloyhtiössä korjauksista voi pitkälle lykättyinä tulla rasite, Voutilainen sanoo. – Parhaiten kaupaksi menevät muuttovalmiit asunnot. Se on omistajalle ongelma, jos yhtiön remontointi tulee myynnin yhteydessä kerralla maksettavaksi ja kustannukset nousevat korkeiksi.
Myös uudiskauppa käy.
- Kaikki menee, kuvailee Voutilainen. – Sitä tarvittaisiin enemmän.