top of page

Asuntomessut järjestetään Lempäälässä

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö (vas.), Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio sekä Ideaparkin toimitusjohtaja Visa Vainiola ovat kaikki innoissaan Lempäälän asuntomessuista. Kuva: Suvi Roselli

Vuoden 2026 asuntomessut järjestetään Lempäälässä Saikan asuinalueella. Vaikka siihen on vielä useita vuosia, niiden suunnittelu alkaa jo tänä syksynä.
Tapahtuma on samalla Lempäälän juhlavuoden 2026 päätapahtuma, sillä Lempäälä täyttää tuolloin 160 vuotta.
Asuntomessualue sijaitsee Ideaparkin vieressä niityllä, josta monet ovat käyneet poimimassa kukkia kesäisin.
Alueen pinta-ala on 12 hehtaaria ja sinne rakennetaan noin 160 asuntoa noin 350 asukkaalle. Rakennettavat talot ovat pääasiassa omakotitaloja, mutta alueelle nousee myös rivi- ja paritaloja sekä kerrostaloja.
Koska Saikasta halutaan tehdä asukaspohjaltaan mahdollisimman monipuolinen ja monimuotoinen, tulee saataville myös kohtuuhintaisia tontteja ja kerrostaloihin vuokra-asuntoja.
Asuntomessuhankkeen projektipäällikkö Pekka Seppäsen mukaan alueelle rakennettavat talot kuvastavat uutta aikaa ja ne tulevat olemaan hyvä kompromissi keskusta- ja maaseutuasumisen väliltä.
– Asuminen on siellä tiivistä ja kaupunkimaista, mutta samalla siellä on ympärillä paljon tilaa hengittää. Sieltä on myös hyvät liikenneyhteydet ja palvelut ovat lähellä ja ne pelaavat hyvin. Tavallaan Saikka sijaitsee riittävän kaukana, mutta samalla tarpeeksi lähellä kaikkea, mitä tarvitaan arkeen ja vapaa-aikaan, Seppänen sanoo.
Asuntomessualueelle rakennetaan myös alakoulu ja päiväkoti, jotka suunnitellaan yleiskäyttöön. Näin niissä voidaan järjestää monenlaista harrastustoimintaa kouluaikojen ulkopuolella. Harrastustoimintaa on tarjolla runsaasti myös Ideaparkissa.

Suvi Roselli

14.9.2022

Kunnianhimoa arvostetaan

Asuntomessujen teemoiksi on valittu ilmastopositiivisuus, yhteisöllisyys ja elämyksellisyys. Ilmastopositiivisuus näkyy siten, että asuntomessutalojen rakentajia ohjataan vahvasti puurakentamiseen. Alueelle valitaan myös modernit energiaratkaisut.
Hanke etenee niin, että tänä syksynä ja ensi keväänä laaditaan kriteerit, joiden perusteella asuntomessurakentajat valitaan. Mitään tiukkoja ehtoja ei laadita, mutta kunta odottaa rakentajilta kunnianhimoista laatua ja ennakkoluulottomia ratkaisuja.
Infran rakentaminen alkaa ensi vuoden puolella samoin kuin tonttien kilpailuttaminenkin. Vuonna 2024 on vuorossa tonttien myynti. Silloin aletaan myös rakentaa alueelle tulevaa koulua.
Varsinaisten asuntomessutalojen rakentaminen alkaa vuonna 2025. Vuonna 2026 tehdään enää viimeistelytöitä ja valmistaudutaan asuntomessuihin.
Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämön mukaan asuntomessut on todella merkittävä hanke Lempäälälle.
– Se on merkittävä erityisesti Lempäälän yrittäjien näkökulmasta. He olleet alusta saakka mukana valmistelemassa asuntomessuja ja haluamme tehdä heidän kanssaan yhteistyötä, Rämö sanoo.
Hänellä on isot odotukset Saikan ja asuntomessujen suhteen.
– Asuntomessut on Lempäälälle ainutlaatuinen ja ainutkertainen tapahtuma ja Saikka on niin näkyvällä paikalla ja siitä tulee niin upea uudenlainen asuinalue, että se toimii meille käyntikorttina, jota voimme ylpeydellä esitellä vierailijoille. Samalla saamme oppia siihen, miten muitakin alueita kannattaa Lempäälässä rakentaa.
Rämön mukaan Saikka poikkeaa siitä mielikuvasta, joka monilla on asuntomessualueesta.
– Usein ajatellaan, että asuntomessuilla on näytillä vain omakotitaloja järven rannalla, mutta Saikka ei ole missään sivussa, vaan kiinni palveluissa. Silti siinä on luonto lähellä.

bottom of page