top of page

Aurinkoenergiaa Koivistonkylässä

Lotta ja Alexander Vassu ovat tyytyväisiä kotiinsa Ilokkaanpuistossa. Kuva: Arkta.

Koivistonkyläläiset Lotta ja Alexander Vassu asuvat yhdessä kuusivuotiaan staffordshirenbullterrieri Zorron kanssa Koivistonkylässä Ilokkaanpuiston alueella Arkta-kodissa. Arktan erikoisuus on se, että koteihin tuotetaan sähkö aurinkoenergialla Teiskossa.

Milla Zuev

14.2.2024

– Kodin löytyminen oli täysi sattuma – olimme maastopyörälenkillä ja huomasimme Arktan työmaakyltin, jossa mainostettiin uutta Ilokkaanpuiston aluetta ja sinne ensimmäisenä rakentuvaa uudiskerrostaloa, Lotta ja Alexander kertovat.

Kiinnostuksen Ilokkaanpuistoon muuttamiseen herätti juuri aurinkoenergian hyödyntäminen. Lisäksi sijainti oli pariskunnalle tärkeä - Koivistonkylästä on hyvät kulkuyhteydet. Pariskunta pystyi luopumaan toisesta autostaankin muuton myötä.

Rauhallinen asuinalue

Pariskunta kehuu Koivistonkylää, noin neljän kilometrin päässä Tampereen keskustasta sijaitsevaa asuinaluetta. Heidän mukaansa kotikulmilta löytyy kaikki tarpeellinen.

– Talon vierestä pääsee suoraan metsäpoluille - täällä riittää kivoja ulkoilumaastoja, sanoo Lotta.
Ilokkaanpuistosta pääsee lähes suoraan myös valaistulle ladulle, jota pitkin pääsee Hervantaan ja Lukonmäkeen saakka.

Keveät sähkölaskut

Lotalle ja Alexanderille on tärkeää, että teot kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän. Energiatehokas asuminen liittyy tähän.

Arktan asunnot ovat hyvin energiatehokkaita: maalämpö lämmönlähteenä ja itse tuotettu aurinkoenergia sähkönlähteenä mahdollistavat yleistä tasoa edullisemmat hoitovastike- ja sähkömaksut. Taloyhtiöt omistavat yhdessä Teiskossa sijaitsevan aurinkovoimalan, jonka itse tuotettu aurinkoenergia kattaa lähes kokonaan yhtiöiden ja huoneistojen arvioidut sähkönkulutukset.

– Energiaratkaisu on ollut toimiva. Sen hyöty konkretisoitui viime talvena, kun energian hinnat nousivat paikoin hyvin korkeiksi. Meidän sähkölaskumme olivat läpi talven todella pieniä, Alexander kertoo.

Kuusi kerrostaloa aurinkoenergialla

– Ilokkaanpuisto on kuuden kerrostalon alue, jonka energiantuotanto perustuu aurinkoenergian etätuotantoon. Arktan tavoitteena on kehittää uudenlaisia, ilmastoystävällisiä ratkaisuja kerrostaloasumiseen. Tämä on ainutlaatuinen konsepti uusiutuvan energian tuottamiseksi etänä.

Lämmitykseen taloyhtiöt käyttävät tontilta saatavaa maalämpöä, ja kiinteistöissä käytettävä sähkö tuotetaan aurinkoenergialla, kertoo Arktan viestintä- ja brändijohtaja Wiola Kiiveri.

Ilokkaanpuiston sähkö tuotetaan Teiskossa 1500 aurinkokennon kentällä, joka tuottaa energiaa jokaisen kuuden asuinkerrostalon tarpeisiin. Tuotettu sähkö syötetään alueen lähellä kulkevaan Tampereen Energian jakeluverkkoon. Ilokkaanpuiston kerrostaloyhtiöt omistavat myös aurinkovoimalan, joten käytännössä kyse on itse tuotetusta energiasta.

– Tällä on merkittävä vaikutus hoitokulukustannuksiin. Myös hoitovastikkeet ovat edulliset, kun kustannuksetkin ovat pienet. Ilokkaanpuiston kerrostalojen hiilijalanjälki on noin kolmanneksen pienempi kuin perinteisten vastaavien kerrostalojen, Kiiveri sanoo.

Taustalla ilmastosyyt

Kiiveri kertoo Arktan päätyneen rakentamaan Ilokkaanpuiston ilmastosyistä, ja uskomme että se on enenemissä määrin kuluttajia kiinnostava teema, joka tuo lisäksi energiataloudellisia hyötyjä. Muuttunut maailmantilanne, jossa energiahinnat ovat korkealla, on korostanut entisestään.

– Merkittävää on, että taloyhtiöt ovat nettonollaenergiataloja, jotka tuottavat itse tarvitsemansa energian, Kiiveri sanoo.

Talojen energia tuotetaan etänä Teiskossa, sillä rakennusten katoille tai tontille ei ole mahdollista sijoittaa niin valtavaa määrää aurinkopaneeleita, että se riittäisi sekä taloyhtiöiden että asuntojen tarpeisiin. Usein katoille rakennettavat aurinkopaneelit riittävät kattamaan vain osan taloyhtiön omaa sähkökulutusta mutta eivät asukkaan sähkönkulutusta, jatkaa Kiiveri.

– Ensimmäistä taloa alettiin rakentaa vuonna 2021 ja viimeinen talo valmistui loppuvuodesta 2023. Aurinkovoimalaa on kasvatettu sitä mukaa kun uusia taloja on rakennettu. Käytännön osalta voimala on huoleton eikä kaipaa juurikaan huoltoa. Taloyhtiöillä on kumppani, joka vastaa sen ylläpidosta, Kiiveri kertoo.
Kiiverin mukaan Arkta tunnetaan vähähiilisyyteen tähtäävästä rakentamisesta. Energiaa Ilokkaanpuiston taloihin riittää myös talvella.

– Kun kesällä aurinkoenergiaa tulee yli tarpeen, se menee Tampereen Energialle ylijäämäsähkönä. Talvella kun energiaa tulee vähemmän, Tampereen Energia palauttaa ylijäämän takaisin. Suomen oloissa energiaa ei synny tasaisesti. Energiaa syntyy eniten, kun sitä tarvitaan vähiten, ja päinvastoin. Ylijäämäsähkö siis käytetään talvella, Kiiveri selittää.

bottom of page