top of page

Bioretec kehittää biohajoavia implantteja

Bioretec on lääkinnällisiä laitteita valmistava yhtiö, joka keskittyy kehittämään biohajoavia implantteja lasten ja aikuisten ortopediaan, luunmurtumien ja pehmytkudosvaurioiden hoitoon.

Satu Lepistö

16.6.2021

Vuonna 1998 perustettu Bioretec on toiminut nykyisissä tiloissaan Hermiankadulla jo vuosikymmeniä, mutta nyt edessä on osissa toteutettava muutto Hankkion alueella sijaitseviin isompiin tiloihin. Suunnitelmissa on myös listautumisanti ja listautuminen Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle.

USA:n myyntilupa avaa tien globaaleille markkinoille

Hermia on toiminut monen suomalaisinnovaation kehtona vuosien aikana. Tampereen Teknillisen yliopiston läheisyys ja teknologiayritysten keskittymä ovat luoneet suotuisat olosuhteet merkittäville keksinnöille. Bioretecin yhtenä perustajanajäsenenä oli emeritusprofessori Pertti Törmälä, joka alkoi kehittää biohajoavien implanttien ensimmäisiä prototyyppejä jo 1980-luvulla ollen alan pioneereja. Biohajoavasta polymeeristä tehty ortopedinen implantti on Bioretecin nykyinen myyntituote, jolle ovat avautuneet jo globaalit maailmanmarkkinat ja lisää seuraa yrityksen viedessä uuden biohajoavaan metalliin perustuvan tuotteensa USA:n markkinoille todennäköisesti ensi vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Euroopan markkinat seuraavat tämän hetken näkymien mukaan pikaisesti perässä. Biohajoavista metallituotteista ensimmäisenä kaupallistamisvaiheessa ovat traumaruuvit ovat läpäisseet jo kliinisen kokeen testivaiheen onnistuneesti. Tuoteperheessä käytetään ihmiskeholle luonnollisiin aineosiin perustuvaa magnesiumseosta. Kansankielellä kyseessä on siis biohajoava metalli.
- Kehitämme tällä hetkellä ihmiskehon omia luonnollisia parantumisprosesseja tukevia metalli-implantteja, jotka nekin ovat biohajoavia. Vähitellen luuhun imeytyvinä ne parantavat uuden luun muodostumista ja ja vahvistumista perinteisiä implantteja paremmin, kertoo Bioretecin toimitusjohtaja Timo Lehtonen. – Biohajoavina implantit poistavat poistoleikkausten tarpeen ja siten lyhentävät leikkausjonoja ja pienentävät kustannuksia sekä työpoissaoloja, eikä uuden leikkauksen jälkeen tarvita kuntoutusta. Se on merkittävä hyöty.
Lehtonen sanoo yrityksen tulevaisuuden näyttävän valoisalta. Jo nyt yli 95 prosenttia yrityksen valmistamista tuotteista menee vientiin. Kun uusi tuote saa myyntiluvan Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan, avoinna on tie 7 miljardin dollarin arvoisille globaaleille markkinoille.

Metalli soveltuu myös kuormaa kantaville sovellutuksille

Markkinoilla on jo melko paljon biohajoavista polymeereistä valmistettuja pinnejä, nauloja ja ruuveja. Niitä voidaan käyttää tilanteissa, jolloin lääketieteelliselle välineelle ei asetu raskasta kuormaa, kuten urheilulääketieteessä tai lastenkirurgiassa. Nyt markkinoille tuotavassa tuotteessa käytettävä metalli soveltuu myös kuormaa kantaviin sovellutuksiin, kuten esimerkiksi traumakirurgiaan eli esimerkiksi nilkka-, sääri- tai rannemurtumien korjaukseen.
- Tuotteet valmistetaan magnesiumista, kalsiumista ja sinkistä, eli aineista, joita kehossa on luonnostaan. Tuotteet ovat bioaktiivisia, eli niiden pinnalle alkaa muodostua apatiittia eli luun kaltaista ainetta. Kun implantti katoaa, paikalle on muodostunut uusi luu, Lehtonen sanoo. – Kortikaaliluun, eli lujimman luun, lujuus on noin 170 MPa ja jäykkyys 15-20 GPa. Implanttien valmistuksessa käytettävän magnesiumin lujuus on alussa 300-400 ja jäykkyys 40-45. Alussa sen pitääkin olla lujempaa. Biohajoavan implantin lujuus ja jäykkyys vähenevät vähitellen sen imeytyessä luuhun, joka edistää luun palautumista luonnolliseen tilaansa. Näin ei perinteisellä metalli-implantilla käy, sillä se pysyy turhan jäykkänä ja lujana. Tuomme siis perinteisen menetelmän rinnalle uuden tyyppisen kilpailijan.
Bioretec tavoittelee 100 miljoonan liikevaihtoa vuoteen 2027 mennessä. Tulevan listautumisannin tavoitteena on mahdollistaa lähivuosina tarvittavat investoinnit yhtiön ortopedisten traumaruuvien kaupallistamiseen sekä implanttien kehittämiseen.
Suunnitellun listautumisannin odotetaan koostuvan Bioretecin osakeannista sekä mahdollisista lisäosakeoptiosta.

bottom of page