top of page

Duon iso julkisivuremontti loppusuoralla

Kauppakeskuksen remontti alkoi toukokuussa. Huomiota herättävän päätykaaren betonireunus tarvitsikin jo kunnostusta.

Kauppakeskus Duon julkisivun korjaustyöt käynnistyivät toukokuun puolella. Hanke on edennyt aikataulussa, ja suurin osa töistä saadaan valmiiksi elokuun aikana, joitain viimeistelyjä tosin jää syksylle.
Remontin suunnittelu alkoi kuntokartoituksella, joka tehtiin syksyllä 2022. Remontin suunnittelua ohjasivat museoviraston määräykset. Urakoitsija hankkeessa on ollut A-Insinöörit.

Sirpa Koivu

9.8.2023

Nyt Pietilän luoman tiilikaunottaren remontti on loppusuoralla. Kauppakeskuspäällikkö Jenna Vehka-aho on tyytyväinen sen etenemiseen ja arjen sujumiseen.

– Urakoitsijat ovat pitäneet huolta, että Duon arki on ollut liikkeille ja asiakkaille sujuvaa. Esimerkiksi osa töistä on ajoitettu aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, kun liikkeet eivät ole auki ja töitä on ollut rauhallisempaa tehdä.

Työmaa-aidat ovat vaihtaneet paikkaa aina työvaiheen muuttuessa.

– Sopivien kulkureittien tarjoaminen kaikkiin Insinöörinkadun liikkeisiin on vaatinut mietintää, mutta hyvin ovat asiakkaat löytäneet perille. Säät ovat toki vaikuttaneet hieman töiden kulkuun, esimerkiksi maalauksia ei tietenkään ole voitu tehdä kovin sateisella ilmalla. Olemmekin käyneet viikoittain aikataulua läpi, seuranneet sääennustetta ja sen vaikutusta projektin etenemiseen.

Pyöräparkit käyttöön pian

Kauppakeskusympäristössä on paljon huomioitavaa, sillä Duossa vierailee päivittäin noin 14 000 asiakasta ja kauppakeskuksen aukioloajat ovat laajat.

– Asiakkaat ja Duon liikkeet ovat olleet todella myönteisiä remontin suhteen – suuri kiitos siitä! Muutama asiakas on kyllä kysellyt, mitä Duossa tehdään, Jenna Vehka-aho kertoo.

– Koska Pietilöiden arkkitehti on alueella tuttua ja tuttua myös niiden remontointi, on hyvin ymmärretty, että nyt kauppakeskuksemme kunnostamisen vuoro. Asiakkaisiin vaikutti eniten Kylmäsuonkadun ja Pietilänkadun käytäväosien osittainen sulku. Nyt etelänpuoleisia työmaa-aitoja ollaankin jo purkamassa. Viimeistään alkusyksystä sisäänkäynnit ja pyöräparkit saadaan käyttöön, kun katokset on maalattu ja huollettu.

Museoviraston ohjeiden mukaan

Projektia ovat vetäneet kiinteistöpäällikkö Joonas Sammalinen ja A-Insinöörien työmaapäällikkö Ville Törrönen.

– Koska rakennus on valmistunut 1979, se kaipasi jo perusteellisempaa huoltoa. Julkisivurakenteet olivat teknisen käyttöikänsä päässä, ja nyt oli ajankohtaista kunnostaa ne, kiinteistöpäällikkö Sammalinen toteaa.
Sammalisen mukaan remonttia on tehty Museoviraston ohjeiden mukaan ja alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen. Siihen on kuulunut Pietilöiden luoman värimaailman ja muotokielen noudattaminen.

– Mitään ulkonäköön vaikuttavia muutoksia ei ollutkaan tarkoitus tehdä, vaan ennemmin huoltaa kiinteistöä. Tämän vuoden isoimmat projektit ovat ehdottomasti tämä julkisivuhanke sekä vuokralaismuutokset. Veikkaus vaihtoi heinäkuussa paikkaa Duossa, ja Normal avaa syksyllä entisen Suomalaisen Kirjakaupan ja Veikkauksen tiloissa.

Duon kaarevat ikkunat haastavia

Logistiikan vuoksi remontissa tarvitut osat on hankittu mahdollisimman läheltä saatavuuden mukaan.
Duon vanhan puolen ikkunat ovat kaarevat ja poikkeuksellisen muotoiset, joten urakassa oltiin tarkkoina niitä mitattaessa ja uusia tilatessa. Lasit saatiin leikattua Suomessa ja karmit Tampereella.

– Lasit nostimme imukupeilla varhain aamulla parvekkeelle ja paikoilleen. Ikkunoiden metalliosat kunnostettiin ja huoltomaalattiin. Insinöörinkadun puoleisten liikkeiden ikkunoiden karmien maalaustöitä viimeistellään juuri, kertoo A-Insinöörien työmaapäällikkö Ville Törrönen.

Päätykaaren reunan betoni korjattiin vastikään.

– Vielä on mietinnässä, kuinka päätysiivekkeiden lasikatteet kunnostetaan. Viimeisenä työvaiheena on elementtien saumaus, Törrönen summaa.

– Työt ovat sujuneet juohevasti korjausrakentamisen ammattilaisten käsissä.

bottom of page