top of page

Duon puolta pohjoiseen, etelään kirjaston puolella

Uudet sinipohjaiset opasteet ohjaavat Insinöörinkadulla yksisuuntaisella kadulla pyöräileviä kesän ajan.

Kesäkampanja: Insinöörinkadun pyörätiet ovat yksisuuntaisia.

Sirpa Koivu

7.6.2023

Insinöörinkadulle on tuotu uusia opasteita pyöräilijöille. Monelta pyörällä ja sähköpotkulaudalla liikkuvalta on jäänyt huomaamatta, että Insinöörinkadulla pyöräillään nyt yhteen suuntaan.

Kadulle on asennettu entisten pyörätietä koskevien liikennemerkkien lisäksi kymmenkunta uutta tummansinipohjaisia opastetta. Ne havainnollistavat pyöräilijän paikkaa kadulla.

Kampanjalla kaupunki tekee uusien pyöräliikenteen järjestelyjen liikennesääntöjä tutuksi kesän aikana.

– Kampanjalla halutaan opastaa oikeaan yksisuuntaiseen ajoon. Tottumusten muuttaminen vie toki aikaa, Tampereen kaupungin liikenneinsinööri Katja Seimelä toteaa.

Oikeanpuoleinen liikenne

Raitiotien tulo Insinöörinkadulle muutti kadun liikennejärjestelyjä. Ensin tehtiin raitiotie ja ajokaistat, viimeisimpänä toteutettiin kadun reuna-alueet, samalla pyöräliikenteen paikka muuttui Orivedenkadun ja Arkkitehdinkadun välisellä osuudella.

Ajoradan molemmin puolin on nyt yksisuuntaiset pyörätiet. Välissä kulkevat autot ja raitiovaunut. Kadun molemmilla reunoilla on jalkakäytävät, joissa kävellään molempiin suuntiin.

Pyöräilijät ja sähköpotkulautailijat noudattavat yksisuuntaisilla pyöräteillä muun ajoneuvoliikenteen tavoin oikeanpuoleista liikennettä: Insinöörinkatua etelästä pohjoiseen kuljettaessa pyöräilijän ja sähköpotkulautailijan paikka on kauppakeskus Duon puolella, etelään päin pyöräiltäessä taas kirjaston puolella.

Puolenvaihto kadun yli onnistuu joko suojateiden yhteydessä olevia pyöräilijän ylityspaikkoja käyttäen tai tonttiliittymien kohdalla.

Opasteet ohjaavat

Kaupungin Insinöörinkadulle kesäksi asettamilla opasteilla herätellään huomio uusiin järjestelyihin ja kerrotaan pyöräilijän oikeasta paikasta. Opasteet on asennettu kohtiin, joista tullaan Insinöörinkadulle ja vanhasta tottumuksesta lähdetään helposti pyöräilemään vastavirtaan.

– Uuteen järjestelyyn pitää aluksi totutella ja hieman miettiä omia ajoreittejä tuttuihin kohteisiin. Juuri valmistuneella pyöräilyopastuksella autetaan pyöräilijää löytämään parhaat reitit, neuvoo Seimelä.

– Esimerkiksi Elementinpolkua ei enää kannata ajaa Insinöörinkadulle asti kääntyäkseen keskustaan päin, vaan kannattaa käyttää reittiä Valtaraitti-Mekaniikanpolku ja sieltä parempien ylitysjärjestelyjen kautta Insinöörinkadun itäpuolelle kohti keskustaa.

Uusien opasteiden lisäksi pyöräteiden kadunylityspaikoissa on myös tavanomaisia kielletyn ajosuunnan merkkejä. Risteyksien jälkeen pyörätiessä on ajosuuntaa osoittava nuoli, mikä myös kertoo pyöräilijälle, onko ajosuunta oikea.

Yksisuuntaisuus sujuvoittaa

Suomessa vuonna 2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä pyörätiet ovat yksisuuntaisia. Jos pyörätie on kaksisuuntainen, se kerrotaan liikennemerkin lisäkilvellä, jossa on nuolet kahteen suuntaan.
Yksisuuntainen pyöräliikenne parantaa pyöräilyn turvallisuutta ja sujuvuutta, ja tekee koko liikennejärjestelmästä selkeämmän. Kun kaikki noudattavat oikeaa ajosuuntaa, ei yksisuuntaisella pyörätiellä ole vaaraa törmätä vastaantulevaan pyöräilijään.

Yleinen vaaratilanne kaksisuuntaisessa pyöräliikenteessä on liittymissä, joissa sivukadulta tuleva autoilija keskittyy väistämään vasemmalta tulevia autoja ja pyöriä ja oikealta lähestyvä pyöräilijä jää huomaamatta.

Lisää tilatehokkuutta

Samaan tilaan mahtuu enemmän pyöräilijöitä, kun kaikki polkevat samaan suuntaan

– Yksisuuntaisella pyörätiellä on kätevä pyöräillä kaverin tai lapsen kanssa rinnakkain ja helppo ohittaa hitaampi pyöräilijä, kun ei tarvitse varoa vastaantulijoita, listaa Seimelä yksisuuntaisen pyörätien etuja.

Tampereella yksisuuntaiset pyörätiet ovat vielä melko harvinaisia. Insinöörinkadun lisäksi yksisuuntaiset pyörätiet löytyvät vain keskustassa Hämeenkadulta ja osalta Yliopistonkatua. Myös kaikki ajoradalla tapahtuva pyöräliikenne on yksisuuntaista.

Kun Hervannan katuja jatkossa saneerataan, niihin tehdään yksisuuntaiset pyörätiet.

bottom of page