top of page

Duon Suomalaisen kirjakaupan myymälä lopetetaan

Myymälän sulkeminen on iso pettymys kaksi kolme kertaa viikossa kirjakaupassa asioineelle Emilialle. Kuva: Sirpa Koivu

Suomalaisen kirjakaupan myymälä Duossa suljetaan, toiminta päättyy helmikuun aikana. Myös Hämeenkatu 5:ssä olevan liikkeen toiminta loppuu.

Sirpa Koivu

18.1.2023

Myymälän loppuunmyynnin ensimmäiset päivät toivat Duon myymälään tasaisen kirjojen ystävien virran.
Pelit, lasten kirjat ja askartelutarvikkeet loppuivat nopeasti. Vajaassa viikossa jäljellä on käytännössä enää sekalainen kokoelma kirjallisuutta ja muita tarvikkeita.
Kirjakaupan palvelujen loppuminen omassa kauppakeskuksessa oli ikävä uutinen alueen asukkaille. Oma kirjakaupan palvelut takasivat sen, ettei tarvinnut lähteä keskustaan ostoksille.
– Onneksi kirjasto on lähellä, mutta ostoksille joutuu nyt lähtemään kaupunkiin. Olen kova lukemaan, mutta silmäni eivät kestä sähköisiä kirjoja, joten ainoa vaihtoehto minulle on perinteinen painettu kirja, ostettu tai lainattu, tietokirjojen valikoimaan tutustumassa ollut Irma kuvailee tunnelmiaan.
Kasvatusalaa opiskeleva Emilia on ollut myymälän uskollinen asiakas.
- Onhan tämä pettymys. Olen käynyt ainakin pari kolme kertaa viikossa hankimassa täältä piirustusvälineitä, hän kertoo ja esittelee mukaan valikoitunutta kirjaa, jonka sivut ovat tyhjät. Piirtämistä varten sekin.

Myymälä ei enää kannattanut

Suomalainen Kirjakauppa Oy:n toimitusjohtaja Minna Kokan mukaan myymälöistä luopumisen syy oli heikentynyt kannattavuus.
– Teimme kaikkemme selviytyäksemme koronan ja inflaation haasteista. Kun koronan aikana ei lähdetty ihmisten ilmoille, väheni kauppakeskuksissa asiointikin rajusti, se vaikutti myös niissä olevien kirjamyymälöiden kannattavuuteen, Kokka toteaa.
Oppivelvollisuuden laajentaminen ja maksuton toinen aste romahduttivat oppikirjojen myynnin. Niiden osuus oli ollut viidennes yhtiön liikevaihdosta. Yhtiön tulos putosi miinukselle ja johti nyt toteutettuihin säästötoimiin.
– Tampereella on myös ollut erikoinen tilanne, kun kaupungissa on ollut viisi myymälää. Potentiaaliset asiakasvirrat ovat hajaantuneet niihin, joten yksittäisen myymälän kannattavuus on kärsinyt.
Kaupunkiin jää muutoksen jälkeen kolme Suomalaista kirjakauppaa: Hämeenkadun länsipäähän, Koskikeskukseen ja Ratinan kauppakeskukseen.
Nyt suljettavien myymälöiden työntekijöistä osa saanee muutosneuvotteluiden jälkeen töitä muista kaupungin myymälöistä.

Duo etsii uutta toimijaa

Duon kauppakeskuspäällikkö Jenna Vehka-aho kommentoi pitkäaikaisen vuokralaisen lähtöä:
– Moni toimiala on uuden edessä maailman muuttuessa ja digitalisoituessa. Suomalainen kirjakauppa on palvellut pitkään hervantalaisia ja itsekin kirjojen sekä lukemisen ystävänä haikein mielin olen heidän lähdöstään. On ollut ilo tehdä yhteistyötä Duossa heidän kanssaan näin pitkään.
– Suomalaisen kirjakaupan tilaan on jo käynnissä joitakin vuokraneuvotteluita. Tarkoitus on löytää tilaan toimija, jonka liiketoiminta monipuolistaisi Duon palveluita sekä vastaisi asiakkaidemme toiveita. Tiedotamme Duon verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa aina uusista tulokkaista, joten nämä kanavat kannattaakin ottaa seurantaan.
Suomalainen Kirjakauppa Oy aloitti Duossa 2017. Se oli hankkinut silloin omistukseensa Kirja-Kärkkäinen Oy:n koko osakekannan. Kirja-Kärkkäisen kirjakauppa oli toiminut vuodesta 2008 lähtien tiloissa, joihin Suomalainen Kirjakauppa avasi sitten oman myymälänsä.

bottom of page