top of page

Eläkeläiset sarjakuvien takana

Kielivitsit ovat syvällisiä, sanoi Wittgenstein. Asiattomat vitsit taas ovat parempia, epäilee kirjoittaja Matti Nieminen. Kuva: Matti Nieminen & Heikki Aro.

Hervannan Sanomissa nähdään pitkän tauon jälkeen taas sarjakuvia.

Pekka Ohtokangas

8.2.2023

Matti Niemisen ja Heikki Aron Päivystävät dosentit -sarjakuva sai alkunsa Niemisen halusta kirjoittaa aforismeja.
– Niistä tuli kuitenkin enemmänkin kielellisiä vitsejä. Eivät täyttäneet aforismin vaatimuksia.
– Sarjakuvissa pittää olla kuitenkin muukin pointti, kuin kielellinen vitsi, vaikkakin filosofi Wittgenstein oli sitä mieltä, että kielelliset vitsit ovat syvällisiä, Nieminen tuumaa.
Päivystävät dosentit kommentoivat asiapitoisella vitsailulla ympäröivää maailmaa.
– Tahtoo tosin olla, että parhaat vitsit eivät ole asiallisia.

Dramaattinen virkamies ja biologinen lehtori

Sarjakuvan takana olevat Nieminen ja Aro ovat molemmat 74-vuotiaita. Nieminen on toiminut dramaturgina ja ennen eläkkeelle jääntiä taidehallinnon virkamiehenä. Aro taas on toiminut biologian lehtorina. Nieminen muutti hiljattain Hervantaan, Aro taas asuu Turussa. Miehet eivät ole koskaan tavanneet toisiaan, vaan internet toi taiteilijat yhteen kiivaan piirtäjäetsinnän jälkeen.
– Yllättävän hankalaa oli löytää osaava piirtäjä tähän, Nieminen sanoo.
Sarjakuvista Nieminen innostui vasta eläkkeelle jäätyään. Suuren vaikutuksen teki ranskalaisen sarjakuvapiirtäjä Joann Sfarin Rabbin katti -sarjakuva.
– Sarjakuvapiirit ovat kaventuneet vuosien saatossa. Nuorisoa kiinnostaa enemmän japanilainen sarjakuva manga nykyään, ei niinkään länsimaalainen sarjakuva.

bottom of page