top of page

Etelä-Hervannan koulun rakentaminen edistyy vauhdilla

–1970-luku on nyt muodissa, joten väreissä ja kalusteissa näkyy vivahdus sen ajan henkeä, rakennuttaja Panu Hirvonen kertoo.

Etelä-Hervantaan rakennetaan parhaillaan uutta koulua ja päiväkotia sekä samaan yhteyteen suun terveydenhuollon tiloja. Koulu on tarkoitus saada valmiiksi ensi kesänä ja ottaa käyttöön ensi vuoden elokuussa. Vanha Etelä-Hervannan koulurakennus purettiin vuonna 2020 sisäilmaongelmien vuoksi.

Suvi Roselli

23.11.2022

Uuden koulun rakennustyöt ovat edistyneet varsin hyvin ja rakentaminen on edennyt jo sisävalmistusvaiheeseen.
– Teemme siellä tällä hetkellä väliseiniä ja lattioita ja asennamme runkolinjoja ilmanvaihdolle, sähköille ja vesikaapeloinnille. Kun ne on tehty, peitämme katossa kulkevat johdot ja putket alakatolla. Asennamme myös lasiseinät paikalleen, rakennuttaja Panu Hirvonen sanoo.
Tontilla on tehty lisäksi pihatöitä. Pihat viimeistellään ensi kevään ja kesän aikana.
Rakennuksesta tulee neljäkerroksinen ja sen huoneistoala on yhteensä 12 972 htm². Pinta-ala koostuu koulun opetustiloista, päivähoidon ryhmätiloista, keittiöstä ja ruokasalista, liikuntatiloista, oppilashuollon tiloista, suun terveydenhoidon tiloista, hallinnon tiloista ja niitä palvelevista aputiloista. Rakennukseen tulee pelkästään luokkatiloja yhteensä noin 120 kappaletta.
Koulu ja päiväkoti on mitoitettu 1300 oppilaalle ja esikoululaiselle.

Elämänpuu, lintuja ja kasveja

Rakennus on suunniteltu täyttämään nykyaikaiset vaatimukset. Sinne tulee paljon esimerkiksi muunneltavia tiloja. Osassa luokkatiloista on kokolattiamatto.
Rakennuksen länsipäässä sijaitsevat koulun tilat ja itäpäässä päiväkodin tilat. Keskellä rakennusta on suuri aukea tila, josta löytyy leveä portaikko. Se toimii mainiosti katsomona esityksille.
Rakennuksen pintamateriaalit ja värit ovat tämän ajan mukaisia.
– 1970-luku on nyt muodissa, joten väreissä ja kalusteissa näkyy vivahdus sen ajan henkeä. Paljon siellä on tietysti myös ihan valkoista seinää, Hirvonen sanoo.
Hammashoitolan koko kasvaa entisestä kahdesta hoitohuoneesta kymmenen hoitohuoneen kokonaisuudeksi.
Kouluun tulee Voimian jakelukeittiö. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ruoka valmistetaan Voimian Padalla ja lämmitetään koulun keittiössä.
Rakentamisessa on panostettu myös taiteeseen.
– Ulkopuolella tiilimuurissa on vaativa erikoisuus. Seinään on nimittäin muurattu erivärisistä tiilistä elämänpuu sekä lintuhahmoja ja kasveja. Luontoaiheinen teema toistuu koulun molemmilla puolilla.

Ei enää sisäilmaongelmia

Ukrainan sodan seurauksena tapahtunut yleinen hintojen nousu on vaikuttanut myös Etelä-Hervannan koulun rakentamiseen.
– Lähinnä se on vaikuttanut siten, että rakennuskustannukset ovat nousseet ja rakennusmateriaalit on täytynyt hankkia riittävän ajoissa etukäteen ja niitä on pitänyt varastoida, kun aikaisemmin hankimme ne silloin, kun tarvitsimme niitä. Kyseessä on kuitenkin kiinteähintainen urakka, joten hintojen nousu ei ole kasvattanut rakentamisen kokonaisbudjettia, Hirvonen sanoo.
Uudessa koulussa ei pitäisi syntyä samanlaista sisäilmaongelmaa kuin aikaisemmassa koulussa. Seinärakenteet ovat rakennuksessa aivan erilaiset, villaeristeen sijasta käytetään EPS-eristettä, joka on kova styroksin kaltainen eriste.
– Se ei ime lainkaan kosteutta, joten siihen ei tiivisty mitään. Lisäksi tiilen taakse on tehty tuuletusraot ja rakennuksessa on rännit, jotka kuljettavat veden pois katolta. 1980-luvulla ei osattu kiinnittää huomiota ulkokuoren tuulettumiseen ja siksi ongelmia on ilmennyt, mutta onneksi kaikesta opitaan.

bottom of page