top of page

Hae Masseista mahiksia -toimintarahaa!

Herwoodfest on nykyään osa Tampereen nuorisopalveluja, kertoo johtava koordinaattori Päivi Niskanen. Kuva: Sofia Tuohimaa.

Masseista mahiksia -toimintarahan haku on jälleen auki. Toimintarahan avulla lapset ja nuoret pääsevät toteuttamaan omia ideoitaan, tapahtumia ja projekteja toisille lapsille ja nuorille. Toimintaraha jaetaan Massipäivässä 30.1.2024, ja haku on auki 1.–30.11.2023.

Milla Zuev

8.11.2023

Viime vuosina Hervannassa ja lähialueilla on toteutettu useita, hienoja nuorten omia projekteja toimintarahalla. Rahan avulla on toteutettu esimerkiksi Kupolin nuorten järjestämä Herwoodfest ja Kupoli raps. Herwoodfest on nykyään osa nuorisopalveluja.

Etelä-Hervannan koulu on toteuttanut viimeisen kahden vuoden aikana useita projekteja Masseista mahiksia -toimintarahan avulla – näitä ovat olleet School´s Got Talent, Pakopeli Hervannassa, EHTA-kaverit, Kevätrieha, Yökoulussa! ja EHTA-jalkapalloturnaus. EHTA-kaverit -projekti sai 400 euron tuen. POHE:n tukarit saivat 1000 euroa Pohjois-Hervannan koulutalon muistojuhlalle. Helapuiston päiväkoti sai rahoitusta Tuulentuvan tarkat tutkijat -projektiin.

Jaossa on toisin sanoen paljon hienoja, nuorten ja lasten omia ideoita mahdollistava rahallinen apu. Toimintarahaa myönnetään vapaa-ajantoimintaan sekä päiväkoti- ja koulupäivän aikana tapahtuviin yhteisöllisyyttä tukeviin projekteihin.

Projekteissa nuorten tulee olla aktiivisia ideoijia, suunnittelijoita ja toteuttajia. Toimintarahan tarkoitus on tuottaa iloa ja toimintaa muille lapsille ja nuorille, eikä sitä voi hakea tietyn ryhmän sisäiseen toimintaan. Yhdelle tapahtumalle tai toiminnalle voidaan myöntää toimintarahaa enintään 1000 euroa. Toimintarahaa jakavat Tampereen kaupungin liikunnan- ja nuorison, perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluryhmät.

Itse massipäivä koostuu kahdesta osuudesta: messuista ja gaalasta. Messuilla hakijaryhmät esittelevät ideansa lapsista ja nuorista koostetulle raadille ja vieraileville koululuokille. Gaalassa puolestaan raati julkaisee toimintarahan saajat.

Osallistavaa budjetointia

– Masseista mahiksia on nuorille ainutlaatuinen tilaisuus saada tehdä jotakin uutta. Jaettava summa on yhteensä melko suuri, 50 000 euroa, kertoo johtava koordinaattori Päivi Niskanen.

– Tässä ei myöskään ole kyseessä ainoastaan jaettava raha, vaan toteutettavien projektien taustalla on vahva nuorisotyöntekijöiden tuki. Me annamme myös ohjausta ja tiloja projektien toteuttamiseen, Niskanen lisää.
Ajatus Masseista mahiksia -toimintarahan takana on osallistava budjetointi.

– Rahaa jaettaessa lapsista ja nuorista koostuva raati käsittelee hakemukset. Lapset ja nuoret ovat Massipäivässä myös äänestämässä ja jakamassa kuvitteellista rahaa haluamilleen projekteille. Virallisen päätöksen jaettavista rahoista tekee sivistystoimenjohtaja, mutta päätös perustuu aina lasten ja nuorten toiveisiin, Niskanen lisää.

Massipäivän hakulomake löytyy Tampereen kaupungin verkkosivuilta osoitteesta tampere.fi/masseistamahiksia.

bottom of page