top of page

Haiharan kesä on ollut varsin menestyksekäs

Haiharassa on riittänyt väkeä. Riikka Lenkkerin ja Iso Kollektiivin näyttelyissä rikottiin 4500 kävijän raja.

Haiharan taidekeskuksella pyyhkii hyvin, sillä sen kesä on ollut menestyksekäs.
– Näyttelyiden kävijämäärät ovat nousseet ainakin neljäsosalla viime vuodesta. Kun meillä käy näyttelyissä tavallisesti viikonloppuisin päivässä noin 150 ihmistä, niin tänä kesänä parhainpina päivinä määrä on ollut 250 ihmistä. Riikka Lenkkerin ja Iso Kollektiivin näyttelyissä rikottiin 4500 kävijän raja, näyttelytoiminnan koordinaattori Karoliina Paappa kertoo.
Kaikki näyttelyt Haiharan alueella ovat maksuttomia, joten niihin on mukava piipahtaa ohi kulkiessa tai tulla varta vasten kauempaa.
Lauantaina 6. elokuuta taidekeskukseen avataan Haiharan parat -näyttely, jossa on esillä kymmenen kuvanveistäjän töitä.
– Sanalla parat ei tarkoiteta poloista, vaan kansanperinteeseen liittyvää tonttua tai haltijaa, Paappa selventää.
Esillä on teoksia aina pienistä pehmeistä veistoksista ihmisen kokoisiin puuveistoksiin saakka. Yhdistävänä tekijänä on se, että kaikki teokset ovat henkilökuvia.
– Osa on metallista valmistettuja olentoja ja osa synkempiä puuveistoksia. Näyttelyssä on mukana nykytaiteen huippunimiä, kuten Kaisaleena Halinen, Joakim Sederholm ja Riku Riippa. Uudemmista tekijöistä voisin mainita Ilai Elias Lehdon ja Matias Karsikkaan.
Perheen pienimmille Haiharassa on tänäkin vuonna tarjolla Lastenkeskus Rullan tuottama Satupolku.
– Kyseessä on elämyspolku, jonka varrella on muun muassa satuolentoja ja kummallisia kapineita. Siellä on myös Qr-koodeja, joiden kautta voi katsella lyhyitä videoita. Satupolku on ollut vuodesta toiseen tosi suosittu. Olemme saaneet tulostaa karttoja joka kesä lisää. Niitä saa kartanorakennuksen sisäänkäynnistä.

Suvi Roselli

3.8.2022

Näkemisen arvoisia teoksia

Myös Runebergin mökissä toimivan Tampereen taide- ja käsityöyhdistys Interi ry:n käsityömyymälässä kauppa on käynyt hyvin.
– Aluksi oli vähän hiljaisempaa, mutta kun kesäkuukaudet koittivat, niin väkeä alkoi käydä enemmän, yhdistyksen jäsen Riitta Uusi-Tarkka kertoo.
Myymälässä on tarjolla 26 käsityöläisen töitä, muun muassa tekstiilejä, keramiikkaa ja puu- ja lasitöitä.
– Alkukesästä asiakkaat ostivat paljon kortteja ja nyt syksyn lähestyessä kirjoneulesukat ovat tehneet hyvin kauppansa. Myös koruja ostetaan paljon ja keittiötyövälineet ovat tosi suosittuja.
Runebergin mökissä on esillä lisäksi Tampereen Lasikilta ry:n näyttely Lasin juhlaa 30+1. Lasista on valmistettu taidokkaita astioita, värikkäitä koriste-esineitä sekä lasitauluja. Teokset ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia.
Haiharassa järjestetään monenlaisia tapahtumia. Ne yhdessä näyttelyiden kanssa tuovat väkeä myös Lasten ja nuorten Satumatto ry:n ylläpitämään Haiharan Kahvikamariin.
– Meillä on ollut yllättävän vilkas kesä, kahvilan vastaava Pirjo Tuominen kertoo.
Asiaan on varmasti vaikuttanut myös se, että Kahvikammarissa on panostettu tänä kesänä entistä enemmän leivontatuotteisiin ja pyritty pitämään hinnat kohtuullisina.
– Tarjottavia menee niin paljon kuin vain ehtii leipoa. Leivomme täällä päivittäin. Nytkin on piirakka uunissa.
Kesän ehdoton hitti on ollut feta-pinaattipiirakka.
– Myös taatelikakku on ollut tosi suosittu. Luulin, että sitä menee vain joulukuussa, Tuominen päivittelee.
Kahvikamarin ”uudet” kupitkin ovat saaneet osakseen ihailua.
– Vaihdoimme kaikki entiset kupit kukkakuppeihin. Osa niistä on saatu lahjoituksena ja osa hankittu kierrätyksestä. Niistä on tykätty tosi paljon.

bottom of page