top of page

Hallilassa vietettiin 30-vuotisjuhlia

Groove baarissa oli esillä valokuvia Hallilan historiasta. Kuvassa Kirsi Kuukkanen esittelee niitä Groove baarin ravintoloitsija Petri Löppöselle. Kuva: Suvi Roselli

Hallilan Groove baariin, entiseen Hallilan Pubiin, oli viime perjantaina 19. elokuuta kokoontunut kourallinen ihmisiä juhlistamaan Hallilan ja Hallila-seuran 30-vuotista taivalta. Esillä oli valokuvia Hallilan historiasta. Tapahtumassa oli tarjolla myös muuta ohjelmaa.
Lapsille oli esimerkiksi varattuna luontobingo, jossa he saivat bongata lähiluonnosta kasveja ja puita.
Yksi juhlijoista oli Hallila-seuran tiedottaja ja itsekin Hallilassa asuva Kirsi Kuukkanen. Hän muutti kaupunginosaan 20 vuotta sitten ja viihtyy siellä mainiosti.
– Hallila on lähellä luontoa ja täällä on kaikki peruspalvelut lähellä. Loput palvelut löytyvät Hervannasta ja nyt sinne pääsee kätevästi ratikalla ja nykyisin bussilla 13 myös iltaisin ja viikonloppuisin, Kuukkanen sanoo.

Suvi Roselli

24.8.2022

Koko kylä kasvattaa

Parasta Hallilassa on hänen mukaan sen yhteisöllisyys.
– Meillä on ollut täällä sellainen koko kylä kasvattaa -meininki. Kun oma poikani oli vähän vanhempi, uskalsin päästää hänet ulos leikkimään, kun näin, että siellä on joku aikuinen valvomassa. Muksut tottelivat pihalla kenen tahansa vanhempaa.
– Aina välillä lapseltani jäi puhelin äänettömälle enkä saanut häneen töistä yhteyttä, niin saatoin soittaa naapurille, että käytkö katsomassa, että siellä on kaikki kunnossa.
Hallila-seuran työn ansiosta koulun viereen saatiin urheilukenttä 1990-luvulla ja Pikkupehkusuonpuiston kentälle Kaupista poistettu tekonurmi talkoovoimin.
– Maillä oli uuden kentän avajaisetkin ja siellä puhui kaupungin edustajana Sanna Marin.
Hallilassa on järjestetty vuosien varrella myös monenlaisia tapahtumia.
– Järjestimme täällä vuosia sitten muun muassa kansainväliset markkinat. Tapahtumassa pystytettiin koulun pihaan telttoja ja eri kulttuurien edustajat tarjosivat niissä edullisesti oman maansa ruokaa kävijöille. Siellä oli monta kulttuuria edustettuna.
– Olemme järjestäneet myös siivoustalkoita ja muita pienempiä tapahtumia.
Vuonna 1994 perustettu Hallila-seura toimii edelleen. Alkuvuosina se toimitti omaa lehteä, järjesti isoja keskustelutilaisuuksia, otti usein kantaa koulu- ja liikenneasioihin sekä piti nuorisoklubia.
Kaupunki on ottanut hienosti huomioon seuran toiveet.
– Toivoimme esimerkiksi entiselle bussin kääntöpaikalle Loukkaankadun ja Havumetsänkadun kulmaan merkittyjä parkkipaikkoja. Kaupunki reagoi siihen todella nopeasti ja järjesti ne meille.
Vielä kun Hallilaan saataisiin oma kokoontumispaikka, niin siinä olisi melkein kaikki tarvittava.

Pihassa kokonainen hedelmätarha

Kolmekymppisiä juhlitaan elokuun lopussa myös Hallilassa sijaitsevassa Kotipehkun asuinyhteisössä Vesakonkadulla. Taloyhtiön pihaan astuessa voi nopeasti huomata, että kyseessä on hieman epätavallinen asuinalue, sillä siellä kasvaa muutaman hassun pensaan ja kukkapuskan sijaan kokonainen hedelmätarha omenoineen, luumuineen, päärynöinen ja kirsikoineen.
Asukkailla on myös pienehkö kasvimaa, jossa he kasvattavat vihanneksia, juureksia, yrttejä ja kukkia. Kasvimaan lähellä on marjapuskia, joissa kasvaa muun muassa punaviinimarjaa ja vadelmaa. Taloyhtiöllä on myös käytössään oma puutyöverstas työkaluineen sekä bändikämppä, jonka suojissa on kasvanut yhteisön omia nuorten bändejä.
– Niistä yksi esiintyy aina juhlissamme, joita on vuodessa kaksi. Toinen on vuosijuhla. Se järjestetään elo-syyskuun vaihteessa ja toinen on itsenäisyyspäivän aaton vastaanotto, yksi alueen alkuperäisistä asukkaista, Hannu Oittinen, kertoo.
Yhteisöllisyys näkyy Kotipehkussa joka tavalla, muutenkin kuin vuotuisina juhlina.
– Meillä on täällä yhteiset talonmiesvuorot. Meillä on myös puusauna ja sähkösauna. Hankimme puita saunaa varten ja pilkomme niitä yhdessä.
Parasta Kotipehkussa on Oittisen mukaan hyvä ilmapiiri sekä pihapiiri, jossa voi tehdä käsillään jotain.
– En kestäisi asua paikassa, missä ei olisi mitään pihaelämää. Täältä löytyy varsinkin kesäaikaan aina jotain tekemistä. Erityisesti polttopuiden tekeminen on minulle erittäin tärkeää, hän sanoo.
Myös rauha on säilynyt asukkaiden kesken.
– Meillä on täällä sellainen motto, että kun on oltu riittävän tavallisia, niin ei ole tullut hienoja katastrofeja, Oittinen sanoo.
Kotipehku muodostuu pääasiassa omistusasunnoista ja päiväkodista, mutta siellä on myös joitakin yksittäisiä vuokra-asuntoja sekä kolme kaupungin omistamaa tukiasuntoa. Asukkaat ovat enimmäkseen 40-50 -vuotiaita, mutta Oittisen mukaan myös lapsiperheet ovat viime vuosina löytäneet tiensä Kotipehkuun.
– Tämä on turvallinen ympäristö lapsille, kun talot ympäröivät muurina keskellä olevaa pihaa, eikä lähellä ole kovaa liikennettä.

Tuttu pub uudistui baariksi

30-vuotisjuhlapaikkana toimineella Groove baarilla oli silläkin omat juhlansa samana iltana, sillä se juhli virallisesti baarin avajaisia. Illan ohjelmaan sisältyi lähitaikuutta sekä musisointia Crooked Souls -bändin johdolla.
Grooven omistaa ravintoloitsija Petri Löppönen, jolla on takanaan 35 vuoden kokemus eri puolelta Suomea kymmenien eri ravintoloiden, hotellien ja yökerhojen pyörittämisestä.
– Groove on monipuolinen baari, jossa on hyvä juomavalikoima, mutta täältä saa myös pitkään kypsytettyä barbequeruokaa. Baarissa on lisäksi kaksi screeniä, joista näytämme urheilutapahtumia kävijöille.
Groove on muuttanut jonkin verran ilmettään entiseen pubiin verrattuna, sillä se kävi läpi remontin ennen avaamista.
– Uusimme osan kalusteista, tapetoimme seiniä ja lisäsimme tänne verhoja. Otimme myös keittiön käyttöön täysimääräisesti.

bottom of page