Haluaisitko harrastaa ilmaiseksi? ”Fribakärpänen” puri jo vuonna 2017
Hervannan frisbeegolfrata Näyttämönpuistossa on vehreä sydän keskellä urbaania ympäristöä.
Miltä kuulostaisi harrastus, jota voi harrastaa minkä ikäinen ja kuntoinen ihminen tahansa, jota on mahdollista harrastaa läpi vuoden ja johon koko perhe pystyy osallistumaan – ja jota voi kaiken lisäksi harrastaa ilmaiseksi? Tällainen harrastus on frisbeegolf – ja sitä voi harrastaa Hervannan Näyttämönpuistossa!
Milla Zuev
7.8.2024
Elina Heino-Lehtimäki, Tampereen frisbeegolfseuran puheenjohtaja, innostui frisbeegolfista jo vuonna 2017. Harrastusta on siis takana jo useampi vuosi.
– Tämä on mukava ulkoilulaji. Itseäni fribakärpänen puraisi nopeasti – tämä on laji, jossa kehittyy yllättävän nopeasti, kun jutun juonesta saa kiinni – mukava ja helppo harrastus, Heino-Lehtimäki kehuu.
Frisbeegolfin säännöt ovat golfin kaltaiset. Tarkoitus on päästä mahdollisimman vähillä heitoilla maaliin, eli frisbeegolfkoriin. Frisbeegolfia voi harrastaa nykyään todella monissa puistoissa. Heittäminen aloitetaan tiipadilta, joka voi olla hiekalla tai esimerkiksi matto.
– Suomessa on vain muutama maksullinen rata. Lähes mihin tahansa pääsee ilmaiseksi harrastamaan, ja tämä on oikeasti todella helppo aloittaa. Kiekkoja voi nykyään lainata kirjastostakin, eli mitään ei välttämättä tarvitse omistaa itse. Omia kiekkoja saa ostettua kaupasta ihan muutamalla kympillä, Heino-Lehtimäki kertoo.
Frisbeegolfista saa siis täysin maksuttoman harrastuksen niin halutessaan.
Hervannan frisbeegolfrata
Heino-Lehtimäki kehuu Hervannan frisbeegolfrataa.
– Rata on urbaanin ympäristön keskellä. Täällä on kuitenkin luonto lähellä, linnut laulavat ja heinäsirkat sirittävät. Täältä löytyy tällainen vihreä sydän – on rinteitä ja puut saavat kasvaa. Nurmikkoa kuitenkin leikellään aina välillä, Heino-Lehtimäki kuvailee.
Hervannan frisbeegolfradalla on aukeita väyliä, mutta myös muutama metsäväylä.
Hervannan radalla käy Heino-Lehtimäen mukaan paljon nuoria, lapsiperheitä ja opiskelijoita – Hervanta kun muutenkin on lapsiperheiden suosima paikka.
– Aina kun käyn vilkaisemassa radan kuntoa, tällä on lapsia, Heino-Lehtimäki kertoo.
Helposti lähestyttävä
Frisbeegolf on Heino-Lehtimäen mukaan matalan kynnyksen laji, ja erittäin helposti lähestyttävä. Radalle tarvitsee vain lähteä heittelemään, niin heittelyseuraa löytyy yleensä aina. Myös frisbeegolfseuraan voi liittyä.
– Pirkanmaalta löytyy melko monta frisbeegolfseuraa, mutta tätäkin rataa ylläpitää Tampereen frisbeegolfseura. Esimerkiksi sinne voi liittyä. Tämä on yhteisöllinen laji, ja mukaan pääsee helposti, Heino-Lehtimäki vakuuttaa.
Frisbeegolfseurasta voi olla hyötyä silloinkin, jos kaipaa esimerkiksi viikkokisoihin osallistumista. Tampereen frisbeegolfseurassa kilpailuluokat on jaettu taitotason mukaan, joten kilpailemaan pääsee oman tasoisten ihmisten kanssa. Kisoja löytyy lähes joka viikonpäivälle.
Jo 1960-luvulla
Moni pitää frisbeegolfia melko uutena lajina, mutta Heino-Lehtimäki osaa kertoa sen juurien olevan jo 1960-luvun Amerikassa. Suomeen ensimmäiset radat ovat tulleet 1980-luvulla, ja koronan aikaan laji löi itsensä läpi Suomessa.
– Radat ovat yleistyneet täällä ja kävijämäärät ovat vain kasvussa, Heino-Lehtimäki sanoo.
Helposti sovellettava
Heino-Lehtimäki kannustaa kaikkia kokeilemaan lajia ennakkoluulottomasti.
– Rohkeasti kannattaa lähteä kokeilemaan. Alkuun totta kai kiekot menevät vähän minne sattuu, mutta kun ensimmäisestä vaiheesta pääsee yli, lajia pystyy harrastamaan monella tavalla. Ei ole mitään tiettyä tapaa, jolla kaikkien pitäisi suorittaa. Oikeastaan fyysisellä kunnollakaan ei ole väliä – voit heittää sillä tavalla kuin itse haluat, Heino-Lehtimäki päättää.