top of page

Hervannan jäähalli avautuu maaliskuussa

Jäähalli sijaitsee maan alla 40 metrin syvyydessä. Hissimatka maan pinnalta kallion sisälle kestää noin minuutin. Havainnekuva uudesta pukuhuonekokonaisuudesta Tampereen kaupungin verkkosivuilta.

Hervannan jäähallin remontti aloitettiin keväällä 2023. Aiemman arvion mukaan jäähallin remontin oli tarkoitus valmistua tammikuussa 2024, mutta sen valmistuminen viivästyi.

Milla Zuev

24.1.2024

Sivistyksen palvelualueen apulaispormestari Matti Helimo kertoo, että Hervannan jäähallin vastaanottotarkastus tehdään perjantaina 26. tammikuuta.

– Vastaanottotarkastuksen jälkeen laatat maalataan, mikä kestää kuivumisineen noin kaksi viikkoa. Tämän jälkeen pystytetään kaukalot ja tehdään jäädytykset. Maaliskuun alkupuolella Hervannan halliin pääsee taas luistelemaan ja pelaamaan, kommentoi Helimo.

Viivästymiset vaikuttivat Helimon mukaan useat jäähallista tehdyt löydökset, jotka taas viivästyttivät seuraavien työtoimenpiteiden aloittamista. Alun perin toiveena oli, että jäähalli olisi pystytty avaamaan käyttöön jo vuode 2024 vaihteessa. Helimon mukaan löydökset olivat siitä johtuvia, että jäähallissa ollaan jatkuvasti tekemisissä veden ja jään kanssa. Työ pyrittiin tekemään perusteellisesti.

– Harmillista, että jäähallin remontin valmistuminen vähän viivästyi. Hienoa, että odotus on kuitenkin pian ohi ja halli taas entistä ehompana käytössä. Uusi Hervannan tekojää sekä valmistunut jäähallin remontti antavat erittäin hyvät luistelun olosuhteet hervantalaisille silloinkin, kun luonnonjäät eivät vielä tai enää ole käytössä. Etelä-Hervannan uusi yhtenäiskoulu, Pohjois-Hervannan uusi, valmistuva yhtenäiskoulu ja uudet päiväkodit pääsevät käyttämään aamulla, aamupäivällä ja päivällä, iltapäivällä harrastava iltapäivä -toiminta ja illalla sekä seurat hallissa että kaupunkilaiset tekojäällä, Helimo kommentoi.

Jääurheiluseuroille tukea

Tampereen jääurheiluseurat joutuivat jäähallin remontin aikana ostamaan vuoroja yksityisiltä jäiltä, mikä tuli seuroille kalliiksi. Helimo kertoo, että Tampereen kaupunki päätyi tukemaan 150 000 euron määrärahalla sellaisia jääurheiluseuroja, jotka muuten olisivat harjoitelleet Hervannan jäähallissa ja jotka joutuivat ostamaan yksityisiltä jäiltä korvaavia vuoroja.

Syksyllä juniorijääkiekkoilijoiden ja –luistelijoiden vanhemmat ihmettelivät harrastushintojen nousua Tampereella. Syynä harrastushintojen nousuun oli juuri se, että seurat joutuivat ostamaan vuoroja yksityisiltä jäiltä. Tuolloin Ilveksen jääurheilujaoston talouspäällikkö Tapio Tamminen kommentoi, että Hervannan jäähallin remontti oli suurin yksittäinen hintoja nostava tekijä, vaikka Ilveksen junioreilla on kaupungin tukemia vuoroja myös Tesomalla, Hakametsässä, Sentterillä sekä Koulukadun ja Hervannan tekojäillä. Yksityisiä jäävuoroja ostettiin Kangasalta ja areenan harjoitushallista.

Innolla korjattuun jäähalliin

Tamminen kommentoi, että tämän kauden harjoitteluun Hervannan jäähallin remontin valmistuminen maaliskuussa tuskin tulee vaikuttamaan merkittävästi, mutta seuraavalla kaudella halliin palataan jälleen.

– Totta kai olemme kiitollisia remontista. Saamme kunnan ylläpitämän, tärkeän liikuntapaikan takaisin. Kun tällainen liikuntapaikka on poissa käytöstä, vaikuttaa se harjoitteluun merkittävästi, Tamminen kommentoi.
Talven kilpasarjat ovat pian ohi, minkä vuoksi jäähallin remontin valmistumisella on tärkeämpi vaikutus tulevaan kauteen. Tamminen kertoo, että Ilveksellä on Hervannan jäähallissa viikkotasolla noin 30 jäätuntia, mihin sisältyvät harjoitukset ja pelit.

– Hervanta on palvellut jo usean vuosikymmenen ajan liikuntapaikkana. Olemme kiitollisia uudistetuista tiloista, Tamminen päättää.

Myös Kooveen taitoluisteluun ja jääkiekkoon on tullut hintojen nostopaineita Hervannan jäähallin remontin vuoksi. Käytännössä harjoittelua on toteutettu remontin aikana oheisharjoitteluna, eli varsinaista lajia tukevina liikunnallisina harjoitteina yksityisissä liikuntapaikoissa, kertoo Kooveen Tampereen toiminnanjohtaja Juuso Laamanen.

– Jäähallin avautumista on kyllä odotettu kuin kuuta nousevaa. Jäävuoroista on ollut huutava pula, etenkin lasten ja nuorten vuoroista, Laamanen kertoo.

Jäähallin avautuminen merkitsee Kooveelle systemaattisemman harjoittelun lisääntymistä ja lajin pariin pääsemistä useammin pelkän oheisharjoittelun sijaan.

– Toivoisin myös keskustelua siitä, voisiko kaukaloita saada lisää Tampereelle jo ennen Hakametsä Sport Campusta. Niistä on edelleen huutava pula, Laamanen päättää.

Myös niin Tapparan jääkiekko kuin taitoluistelukin on olut puristuksissa Tapparan Tampereen toiminnanjohtaja Kari Aaltosen mukaan. Kaksi harjoittelukaukaloa on ollut poissa käytöstä.

Myös harjoitteluhintoihin Hervannan jäähallin remontti on Aaltosen mukaan vaikuttanut jonkin verran, mutta Aaltonen haluaa kuitenkin kiittää Tampereen kaupunkia rahallisesta tuesta, jota annettiin tänä talvena jääurheiluun. Ylipäätään yhteistyötä Tampereen kaupungin liikuntapalveluiden kanssa Aaltonen kehuu.

– Jääkiekon osalta maaliskuun puolivälissä kausi on varmaankin jo taputeltu. Halli on ollut tyypillisesti keväämmällä taitoluistelijoiden käytössä. Jääkiekkoilijat lähtevät valmistautumaan uuteen kauteen keväällä. Hienoa kuitenkin päästä katsomaan, minkälaiseksi halli on uudistunut, Aaltonen kommentoi.

Kevään harjoittelupaikkana Aaltonen suosisi Hakametsää, sillä siellä on erinomaiset oheisharjoittelutilat, mitä taas Hervannassa ei Aaltosen mukaan ole.

bottom of page