top of page

Hervannan jäähallin remontti on valmistunut

Jäähallin kahvio odottaa vielä pöytiä ja tuoleja.

Viime huhtikuusta lähtien remontissa ollut Hervannan jäähalli on tarkoitus ottaa jälleen käyttöön joko huhtikuun puolessavälissä tai elokuun alussa. Remontti on valmistunut muilta osin, mutta kaukaloita pystytetään edelleen, eikä kenttiä ole vielä jäädytetty. Jäädyttäminen riippuu jään käyttötarpeesta.

Milla Zuev

20.3.2024

– Mietimme vielä tämän ja ensi viikon, miten jäähalli avataan. Todennäköisesti se tapahtuu huhtikuun puolessavälissä. Tämä riippuu ensinnäkin siitä, että saamme viranomaisilta luvan avaamiseen, mikä on tärkeä asia, ja toisekseen jääurheiluseurojen jääntarpeesta. Kuitenkin kevät on jo näin pitkällä, joten jäätä ei välttämättä kannata enää tehdä ja jälleen ennen huhtikuuta sulatella - missä puhutaan jo suurista energiakustannuksista, sanoo hallimestari Jarmo Nurminen.

Ennen remonttia vuonna 1983 halli oli lähes alkuperäisessä kunnossaan. Viimeisen vuoden ajan ennen remonttia sisäilma oli niin huonoa, että kaikissa pukuhuoneissa ja kahviossa oli sisäilmanpuhdistimet. Pukuhuoneet ja kaikki sosiaalitilat olivat tulleet tiensä päähän.

Kaikki uusittu

Remontille tuli yhteensä 2,9 miljoonan euron hintalappu. Käytännössä hallissa on uusittu kaikki sosiaalitilat, pukuhuoneet ja sisällä olevat rakennukset. Lisäksi sulatusmonttu on rakennettu uudelleen turvallisuutta silmällä pitäen.

Jäähallissa on yhteensä kymmenen pukuhuonetta, joista yksi on esteetön. Lisäksi hallissa on yläkerrassa kahvio, henkilökunnan valvomo, yleisövessat ja siivouskomero, joista kaikki on laitettu uusiksi. Lisäksi jäähallissa on teroitus- ja varustehuolto.

Jäähalli toimii samaan aikaan väestönsuojana.

– Yksi haaste remontissa oli, että meillä on täällä paljon myös väestönsuojavälineitä, esimerkiksi sänkyjä, jos sellaisia joskus tarvitaan. Niihin on nyt panostettu eri tavalla kuin muutama vuosi sitten, koska maailmantilanteesta ei tiedä. Tämäkin täytyi ottaa huomioon, Nurminen sanoo.

Lisäksi haasteita aiheutti remontin aikana jäähallin sijainti maan alla – esimerkiksi remonttivälineitä on aivan erilaista tuoda maan alle. Myös remontista aiheutunut pöly ja muu vaativat remontin aikana erilaisia toimenpiteitä, kuin jos olisi remontoitu maan päällä sijaitsevaa kohdetta.

Hallin jäänsulatusmonttu on Nurmisen mukaan Suomen erikoisin.

– En tiedä, että tällaista olisi muualla Suomessa. Yleensä jäähalleissa monttu on avoin, mutta tässä on menty turvallisuus edellä. Myöskään tilaa ei ollut käytettävissä niin paljoa, että koneelle olisi voitu tehdä kiertoreittiä. Monttu aukeaa ja sulkeutuu, ja jääkone voi ajaa sen yli kentältä toiselle. Kun kenttä on vielä pääasiassa juniorikäytössä, tällä otetaan huomioon myös se, että lapset eivät mene sulatusmonttuun, Nurminen sanoo.

Aiotaanko jäähallin julkisivua remontoida tulevaisuudessa?

– Ei ole sellaisia suunnitelmia, että ainakaan lähitulevaisuudessa hallin julkisivulle tehtäisiin mitään. Luulen, että isommat remontit olivat vähäksi aikaa tässä, ellei jotakin yllättävää tule eteen, Nurminen sanoo.

bottom of page