top of page

Hervannan kampukselle perustettiin Sandvik Lounge

Sandvikin teknologiajohtaja Jani Vileniuksen ja koordinaattori Tiina Ärrälän mukaan Sandvik haluaa varmistaa, että se on alan markkinajohtaja ja edelläkävijä myös tulevaisuudessa. Siksi he tarvitsee riveihinsä huippuosaajia Tampereen yliopistosta. Kuva: Suvi Roselli

Maailman johtavana kaivos- ja urakointiteollisuuden edelläkävijänä tunnettu Sandvik tiivisti pitkään jatkunutta yhteistyötään Tampereen yliopiston kanssa perustamalla Hervannan kampukselle Sandvik Loungen.
Sandvik Lounge on tila, jossa opiskelijat voivat tavata Sandvikin asiantuntijoita, esittää heille kysymyksiä tai käydä muuten vain juttelemassa heidän kanssaan Sandvikin tarjoamista mahdollisuuksista.
– Ennen Sandvik Loungen perustamista teimme Tampereen yliopiston kanssa tutkimusyhteistyötä, mutta nyt tästä eteenpäin teemme myös opiskelijayhteistyötä, teknologiajohtaja Jani Vilenius Sandvikilta sanoo.
Esimerkkinä Sandvikin tutkimus- ja teknologia panostuksista voi mainita 50mEur Shift ’25 tutkimusohjelman, jota Business Finland tukee lisäksi 20 miljoonalla eurolla.
– Se on Tampereella vuonna 2021 käynnistämämme tutkimusohjelma, jossa kehitetään uusia, innovatiivisia ratkaisuja kaivosteollisuuteen. Kyseessä on Business Finlandin veturihanke, jossa toimimme tuotekehitysyhteistyössä muiden yritysten ja toimijoiden kanssa ratkaistaksemme merkittäviä kaivosteollisuuden haasteita. Kaivosalalla on käynnissä murros, jota ohjaa sähköistyminen, digitalisaatio ja automaatio. Tarvetta on uusille kestävän kehityksen mukaisille ratkaisuille, jotka tukevat kaivostoiminnan tuottavuutta, turvallisuutta ja tehokkuutta.
– On tärkeää, että yliopistossa syntyy huippututkijoita, koska ilman heitä ei ole huippututkimusta ja ilman sitä ei ole huipputeollisuutta.

Suvi Roselli

26.10.2022

Huippuosaajia teollisuuteen

Huippututkijoiden lisäksi tarvitaan myös huippuosaajia teollisuuteen. Juuri heitä Sandvik haluaa rekrytoida itselleen ja tässä välikappaleena toimii Sandvik Lounge.
– Haluamme kertoa opiskelijoille, että mihin teollisuus on tällä hetkellä menossa ja miten digitaalitekniikka mullistaa sitä sekä millainen teollinen toimija me olemme. Tämä on välttämätöntä, sillä tulevaisuudessa on syntymässä suuri osaajapula. Yksi syy siihen on työntekijöiden eläköityminen.
– Lisäksi automaation, digitalisaation ja sähköistämisen tarve kasvaa eri teollisuuden aloilla eikä kaikille riitä osaajia. Haluamme varmistaa, että olemme alan markkinajohtaja ja edelläkävijä myös tulevaisuudessa. Kilpailukyvyn kannalta huippuosaajien löytäminen on kriittinen asia.
Vilenius uskoo Sandvikin arvojen vetoavan opiskelijoihin.
– Yksi Sandvikin arvoista on ihmiset. Työntekijöitä on erilaisista taustoista ja kulttuureista ja meille on tärkeä arvo se, että he kokevat, että Sandvikilla on hyvä olla ja että jokainen saa olla täällä oma itsensä. Meillä jokainen voi tuntea itsensä hyväksi.
Yhteistyö Sandvikin kanssa on avoinna kaikille yliopiston opiskelijoille, mutta yritys on erityisen kiinnostunut tiettyjen alojen osaajista.
– Isoin fokuksemme on automaatiotekniikassa, digitalisoitumisessa, sähköistymisessä, koneenrakennuksessa ja mekatroniikassa.

Ovet avoinna muillekin toimijoille

Yhteistyö on sujunut Sandvikin ja yliopiston välillä erinomaisesti.
– Kyllä on ollut tosi joustavaa ja ketterää toimintaa ylopiston taholta. Kaikki pelaa ja täällä on hyvä henki, Vilenius kiittelee.
Tampereen yliopiston kumppanuuspäällikkö Pasi Vakaslahti on hänkin tyytyväinen yhteistyöhön ja näkee sen erittäin merkityksellisenä.
– Haluamme ehdottomasti tukea tällä tavalla myös uusien kv-taustaisten osaajien opinnollistettua urapolkua, koska sitä kautta he valmistuvat ajallaan ja jäävät tänne Suomeen, mikä on koko yhteiskunnan kannalta tärkeä juttu. Meillä on Tampereen korkeakouluyhteisössä lähtökohtaisesti ovet avoinna kaikille toimijoille, jotka haluavat tehdä kanssamme muun muassa tämän kaltaista yhteistyötä, Vakaslahti sanoo.
Hänen mukaan Sandvikin kanssa tehtävä yhteistyö on herättänyt kiinnostusta niin opiskelijoissa kuin yrityksissäkin.
Tulevaisuuden tutkimus- ja teknologiaratkaisut eivät ei ole kuitenkaan Sandvikille ilmaisia. Yritys panostaa siihen rahallisesti todella isoja summia.
– Tässä kohtaa puhutaan 7-numeroisista summista eli miljoonatasosta, toteaa Vilenius.
– Mutta jos haluamme pysyä markkinajohtajana, niin meidän täytyy panostaa tulevaisuuden tutkimus- ja teknologiaratkaisuihin. Vaihtoehtoja ei ole.
Prosessit ovat pitkiä, eikä valmista synny hetkessä.
– Kun ostamme yliopistolta huippututkimusta niin ratkaisut ovat valmiita ehkä 5-10 vuoden päästä. Tässä asiassa ei ole oikotietä onneen, Vilenius sanoo.

bottom of page