top of page

Hervannan kirkko uusiin tiloihin

Seurakuntapastori Kirsi Kniivilän mukaan perusparannusta on odotettu. Hervannan kirkko toimii perusparannuksen aikana osoitteessa Hermia 10.

Hervannan kirkko muuttaa väliaikaisesti noin 1,5 vuodeksi uusiin tiloihin Hermia 10:een kesäkuun alussa, kun kirkko luovutetaan remontin urakoitsijalle. Jumalanpalvelukset järjestetään elokuusta alkaen nuorisokeskus Kupolissa, ja kesällä kesämessut uusissa tiloissa.

8.5.2024

Hervannan vapaa-aikakeskuksen ja kirkon perusparannuksen toteutussuunnitelma ja toteutussopimus hyväksyttiin kaupunginhallituksessa maanantaina 6. toukokuuta. Rakennustyöt alkavat kesäkuussa ja niiden on tarkoitus valmistua marraskuussa 2025, jolloin tilat saataisiin uudelleen käyttöön keväällä 2026.

Seurakuntapastori Kirsi Kniivilä kertoo, että uuteen tilanteeseen on sopeuduttu hyvin.

– On hyvä, että olemme saaneet tilat toimimaan. Isosta kirkosta lähtee näin paljon tilaa alta pois, että onhan tässä ollut pala purtavaksi. Olemme kuitenkin saaneet palapelin toimimaan, Kniivilä sanoo.

Aivan kaikki kirkon toiminta ei mahdu uusiin tiloihin. Nuorisotyö tapahtuu väistön ajan Kupolissa, partio kokoontuu Venlantuvalla ja varhaiskasvatus on saatu mahtumaan uusiin tiloihin. Uusien tilojen koko on noin 200 neliömetriä.

Uusiin tiloihin mahtuu Kniivilän mukaan hyvin diakoniatyö, vastaanottodiakonia ja pienpiirit, kuten raamattu- ja rukouspiirit.

– Koska tila on katutasossa, ajattelimme, että yksi katutason tiloista olisi kahviotila. Kesällä meillä on kesäkahvila ja syksystä lähtien joka viikko avoin kahvila. Tämä on aivan uusi mahdollisuus meille, koska tilat antavat kauniisti kadulle päin - tällaista ei ole aiemmin ollut mahdollista toteuttaa.
Kniivilän mukaan remontti on myös odotettu uudistus.

Kattava perusparannus

Perusparannuksessa talotekniikkaa uusitaan laajasti. Ahvenisjärven puolelle tehdään kaupungin nuorisotilat omalla sisäänkäynnillä. Ensimmäiseen kerrokseen tulee vuokrattavia toimisto- ja monitoimitiloja ja musiikkitila. Toisessa kerroksessa olevat kuuluttamotilat tullaan muuttamaan IV-konehuoneiksi. Lisäksi kerroksessa on muuta toimistotilaa ja kisatoimisto.

Arkkitehtisuunnitelmat hankkeeseen on laatinut Arkkitehtitoimisto Forssi Oy, joka myös toimii hankkeen pääsuunnittelijana. Rakennesuunnittelusta vastaa Ramboll Finland Oy, pohjarakennesuunnittelusta Taratest Oy, LVIA-suunnittelusta Ramboll Finland Oy, sähkösuunnittelusta Rejlers Finland Oy ja akustiikkasuunnittelusta A-Insinöörit Suunnittelu Oy. Rakennuttajana toimii Tampereen Tilapalvelut Oy.

Perusparannuksessa kirkosta ja vapaa-aikakeskuksesta tullaan uusimaan kaikki vanhentuneet rakenteet ja järjestelmät, kuten salaojat ja sokkeleiden vedeneristys, osa vesikattoa ja julkisivumuuraus. Ikkunat tullaan uusimaan alkuperäisen näköisinä ja ulko-ovet kunnostamaan. Väliovet sekä siirtoseinät säilytetään ja kunnostetaan. Rakennuksen katolle asennetaan aurinkopaneeleita, ja kaikki talotekniset järjestelmät uusitaan, koska niiden käyttöikä on lähes täysin tai täysin umpeutunut. Remontilla rakennukselle saadaan lisää käyttöikää ainakin 50 vuotta.

Rakennus on rakennettu Lindforsinkatu 5:een vuonna 1979 ja se on Raili ja Reima Pietilän suunnittelemana rakennustaiteellisesti arvokas ja kaupunkikuvan kannalta merkittävä kokonaisuus.
Vapaa-aikakeskuksen ja seurakuntakeskuksen perusparannukset on kilpailutettu samaan aikaan. Toteutuskustannukset ovat yhteensä 12 600 000 euroa, eli enemmän kuin alun perin hankkeeseen budjetoitiin. Syynä on rakennuskustannusten hinnannousu. Määräraha tarkistetaan vielä vuoden 2025 talousarvion laadinnan yhteydessä.

Hanke toteutetaan kaupungin talonrakennusohjelman kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluihin varatuista määrärahoista.

Vapaa-aikakeskus

Perusparannuksen jälkeen vapaa-aikakeskuksen pääkäyttäjänä jatkaa kaupungin liikuntapalvelut. Rakennuksen päätila on ensimmäisen kerroksen suuri liikuntasali, jonka yhteydessä on kahvila keittiöineen ja aulatila.

Pohjakerroksessa on liikuntapalveluiden liikunta- ja kuntosalitiloja, varastotiloja, puku- ja pesuhuonetiloja ja taloteknisiä tiloja. Rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen tulee esimerkiksi vuokrattavia toimisto- ja monitoimitiloja.

Muutostöiden jälkeen tontilla tulee olemaan 46 autopaikkaa, joista kaksi liikuntaesteisille. Pyöräpaikkoja tulee 74 kappaletta, joista kahdeksan on sähköpyörän latauspaikkoja.

Koko hanke kilpailutettiin ensin kokonaisurakkana neuvontamenettelyllä, mutta määrärahat ylittyivät ja hankinta keskeytettiin. Hanke kilpailutettiin uudelleen jaettuina urakoina.

bottom of page