top of page

Hervannan naapurit – Hervannan Sanomien jakelualueen kaupunginosat esittelyssä

Sirpa Kuuselalle (vas.) ja Eija Uosukaiselle Vehmainen on liki täydellinen asuinalue. Kuva: Sirpa Koivu

Tietolaatikko
Vehmainen on Itä-Tampereen kaupunginosa, aivan Kangasalan rajalla
1930-luvulla syntynyt, pientaloja 88 % rakennuskannasta, vain yksi kerrostalo
Asukkaat: 1816 asukasta, joista viidennes eläkeläisiä, joka neljäs on alle 14 v mukaan lukien muut koululaiset ja opiskelijat
Kaupunginosatoimintaa: Vehmainen Seura ry (entinen Vehmaisten omakotiyhdistys), Vehmaisten Urheilijat (Vehu), Vehmaisten vesiosuuskunta: osakaskunnan omistama yhteinen vesialue sijaitsee seuraavissa vesistöissä ja vesistön osissa: osa Kaukajärveä, Halimasjärvi, osa Olkahisten lahtea Näsijärvessä.
Palveluita: Vehmainen Wembley, päiväkoti, vuosiluokkien 0-6 koulu, K-market, Ravintola Picasso, Fanti-Shop, Vehmas-krouvi, Esperi - Palvelukeskus Kielo, monia kodeissa toimivia pienyrityksiä, kaksi uimarantaa Kaukajärven rannalla
Luonto: Kaukajärvi, Pitkäjärvi, Kaukaniemi
Joukkoliikenne: linjat 17 ja 40

Sirpa Koivu

Vehmainen, pala kotoisaa Tamperetta

Kangasalan tie on tukkoinen ja meluisa. Kun vihdoin käännymme valoista kohti Vehmaisten urheilukenttää, Wembleytä, jää jäljelle vain sen kaukainen kumu.
Olemme tulleet kotoisalle pientaloalueelle.
Oppaani on Tampereen Vehmainen Seuran puheenjohtaja ja ”kyläaktiivi” Sirpa Kuusela. Hän vie minut tapaamaan kahta positiivista vehmaistelaista.
Toinen on seuran sihteeri Anni Remahl, joka oli ottanut kaverikseen Aatos-pojan. Toinen on liki 30 vuotta Vehmaissa asunut Eija Uosukainen.

Melkein kaikkea on

Vehmaisten palvelut ovat pieneksi kaupunginosaksi kaikkien mielestä hyvät.
- Minusta tämä meidän urheilukenttä on loistava. Toinen tärkeä palvelu on K-market, josta saa kaikkea ja kauppias tukee paikallisia tapahtumia monin tavoin.
Anni kertoo olevansa toiveidensa kaupunginosassa.
- Muutimme Tampereelle 16 vuotta sitten. Kuulimme Vehmaisista, ja kävimme katsomassakin, silloin ajattelin, että tänne haluan muuttaa. Menihän siihen aikaa, mutta nyt olemme asuneet vuoden verran.
- Lapsiperheille tämä on ihana paikka, palvelut ovat lähellä, lukuun ottamatta neuvolaa ja muita terveyspalveluita. Mutta luonto ja ulkoilumahdollisuudet ovat ihan kynnyksellä. Kävin tuossa töistä tultua jo pienellä hiihtolenkillä.
Eija Uosukainen kiittelee alueen mukavia ihmisiä, naapuriapua ja alueen helmeä, Kaukajärveä.
- Ja kaupungin keskustaan on vain vartin matka Kangasalan bussin kyydissä. On turvallista liikkua. Täällä on myös isot tontit, upeat puutarhat.
Anni Remahl myöntelee. Kookkaat tontit ovat lapsiperheille pelkästään positiivinen asia.
Saman tien ohitse hurahtaa nysse 17, kyydissä ei ole ainuttakaan matkustajaa. Siitä kirpoaa keskustelu sen reitistä.
- Kerta kaikkiaan outo linja. Sillä pääsee kyllä neuvolaan ja Taysiin, mutta hankalasti. Sen reittiä pitäisi miettiä, jotta siitä olisi paremmin hyötyä, Anni pohtii.

Huoli palveluista varjostaa tyytyväisyyttä

Sirpa Kuusela vastaa napakasti, kun kysyn huolen aiheista. Eniten tyytyväisyyttä varjostaa huoli kaupan palveluiden supistumisesta ja joukkoliikenteestä.
- Haluamme suojella niitä. Kauppaa tarvitsevat alueen lapsiperheet ja myös vanheneva väki. Sen tontille on rakennusliike hakenut asemakaavan muutosta ja hanke on edennyt pitkälle. Paikalle tulee kerrostalo, jonka alakertaan tehdään myös liiketiloja. Niiden ei kuitenkaan arvella riittävän, kasvavan alueen tarpeisiin, eikä myöskään riitä se vaatimaton parkkipaikka, joka siihen on suunniteltu. Kaupan asiakkaat tulevat laajalta alueelta.
Melko uusi koulu ja päiväkoti ovat täynnä. Aatos-poika sai päiväkotipaikan Hippoksen päiväkodista. Jos menisi sinne bussilla, tarvitsee kaksi vaihtoa, eli Annin pitäisi varata pari tuntia aikaa, jotta ehtisi Kangasalle töihin.
- Koulunkin oppilasmäärät ovat vastaavasti kasvaneet, luokat täytyvät, nykyisin on jo kolme eskariryhmää, Anni kertoo. – Aikanaan ei ole ilmeisesti huomioitu lasten määrän kasvua Vehmaisissa sukupolvenvaihdosten myötä eikä myöskään rakentamisen lisääntymistä tuohon viereen Kangasalan ja Tampereen rajalle.

Hulevesissä suuria ongelmia

Ajelukierroksella tutustumme Vehmaisten vanhempaan osaan, viehättäviin pientaloihin, niiden lumipenkkojen takana piilotteleviin puutarhoihin, jotka näyttävät sadunomaisilta auringon laskua vasten.
Lopuksi käymme tutustumassa tärkeään liikerakennukseen, jossa sijaitsee arvostettu K-market, sekä Ravintola Picasso, joka tarjoaa seuralle kokoustilan, kun muuta alueella ei ole. Katon alla on myös asiamiesposti ja lahjatavarakauppa Fanti-shop.
Ravintolan pöydässä istumme vielä hetken. Sirpa Kuusela kertoo rehevöitymisen merkeistä Kaukajärvessä.
- Sinilevä, vesirutto ja särkikalat ovat yksi hälytysmerkki. Vehmaisten osakaskunta hoitaa Kaukajärveä ja seura tekee sen kanssa yhteistyötä. Syynä rehevöitymiseen ovat erityisesti hallitsemattomat hulevedet. Yhteisessä kartoituksessa todettiin, että hulevesien mitoituksessa on merkittäviä puutteita esimerkiksi Kaukaniemen itäpuolen uudella asuinalueella. Kaupunki on nyt luvannut teettää uudet hulevesiratkaisut, Kuusela toteaa.

Mitä nyt on meneillään?
Tampereen infra on aloittanut meluaidan rakentamisen Kangasalantien varteen. Meluongelma syntyi, kun tien eteläpuolelle rakennetun asuinalueen autotallien seinät, syntyi yhtenäinen ”muuri”, joka heijastaa ja vahvistaa tien aiheuttamaa melua. Rakentamiskohtaan tulee nopeusrajoitus ja liikennevalo-ohjaus.
Kaukajärvi on myös Vehmaisten asukkaille tärkeä ulkoilu- ja virkistyskohde, osa ihanaa luontoa. Talven merkittävä uutinen oli, kun Vehmaisten osakaskunta sai ely-keskukselta luvan jäälle konevoimin aurattavalle kävelyreitille. Rataa hoitaa nyt kangasalalainen Mika Koivuniemi. Hän omistaa Mikan kone- ja kiinteistöapu -nimisen yrityksen, jolle kaupunki maksaa pienen tuen.
Latujakin jäälle kaivattaisiin, mutta vaihtelevat talvisäät, lumentulo sekä jäälle nouseva vesi aiheuttavat ongelmia eikä saada latua nyt koneella tehtyä.


bottom of page