top of page

Hervannan pohjoisakselin alue nousee – mutta milloin?

Pohjoisakselin alue saattaa näyttää tällä hetkellä lohduttomalta erityisesti, koska Aasian- ja Afrikansillat eivät yhdisty mihinkään. Lopulta paikalle nousee kuitenkin viihtyisä asuinalue.

Hervannan pohjoisakselin alueen rakentaminen on pysähdyksissä omistusasuntorakentamisen osalta. Parhaillaan on kuitenkin rakenteilla vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja osoitteeseen Aasianpiha 1. Talvella alkaa rakentua myös asumisoikeusasuntoja kohteeseen Aasianpiha 3. Seuraavia alueen taloja suunnitellaan parhaillaan, ja tarkoitus on ensi vuoden aikana aloittaa niiden rakennustöitä.

Milla Zuev

18.10.2023

Etenemätön rakennustyömaa saattaa vaikuttaa lohduttomalta , mutta tämä ei ole koko totuus. Paikalle on nimittäin nousemassa laadukas asuinalue – tosin sen valmistumisaikataulu riippuu täysin talouden suhdanteista ja asuntokaupan tilanteesta omistusasuntojen ja vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen osalta. Muuta rakentamista alueella tehdään suhdanteista huolimatta.

Lohdutonta vaikutelmaa saattaa korostaa myös se, että kaupungin rakennuttamat Aasiansilta ja Afrikansilta ovat jo valmiina, mutta eivät yhdisty vielä kortteliin. Siltojen kohdilta rakentaminen on viivästynyt osin siksi, että niiden kohdille rakentuu talojen alle alueen yhteinen pysäköintilaitos. Johtuen markkinatilanteesta, kaikki osapuolet eivät ole kyenneet sitoutumaan rakentamiseen liittyviin sopimuksiin, mikä on aiheuttanut viivettä.

Hervannan Novellin ennakkomarkkinointi tauolla

Tällä hetkellä alueelle nousevan Hervannan Novelli-nimisen talon asuntojen ennakkomarkkinointi on tauolla. Hervannan Novellin tulee rakentamaan Hartela.

– Asuntomarkkinoiden tilanne on tällä hetkellä haastava, ja siksi Hervannan Novellin asunnot on otettu pois ennakkomarkkinoinnista. Tämän vuoksi rakentaminen ei ole edennyt. Suunnitelmat ovat kuitenkin edelleen olemassa – niiden toteuttamisaikataulu riippuu siitä, kauanko haastava markkinatilanne kestää. Tästä on erilaisia arveluita ja joidenkin ekonomistien mukaan tilanne paranisi vasta vuonna 2025, kertoo Hartela Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtaja Hanna Marttila.

Asuntosuunnitelmat voivat vielä muuttua siinä vaiheessa, kun taloja lähdetään rakentamaan. Tällä hetkellä suunnitelmissa on rakentaa vaihtelevan kokoisia asuntoja pienistä yksiöistä ja kaksioista suurempiin kolmioihin. Suurin suunniteltu asunto on 70-neliöinen kolmio.

Viihtyisä korttelikokonaisuus

Korttelikokonaisuus, joka pohjoisakselille on suunniteltu, on saanut muotonsa Tampereen kaupungin järjestämän ideakilpailun perusteella.

– Halusimme suunnitella laadukkaita korttelikokonaisuuksia, joissa yhdistyy erilaisia toimintoja: asumista, vihreää pihatilaa ja palveluita. Nykyiset suunnitelmat pohjautuvat paljon ideakilpailun aikaan syntyneeseen tulokseen, Marttila kertoo.

– Vaikka paikka näyttää nyt siltä miltä näyttää, lopputulos tulee olemaan houkutteleva yhdistelmä. Taloihin tulee liiketiloja ja lisäpalveluita. Sisäpihat on suunniteltu laadukkaiksi.

Hervannan Novellin teemana on Tarinoiden kortteli.

– Alueella tulee olemaan sanataidetta näkyvissä. Kokonaisuudessaan kortteli tulee olemaan viihtyisä ja laadukas kokonaisuus, jossa on monipuolista asumista. Omistusasuntojen lisäksi paikalle on tulossa asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja, mahdollisesti myös opiskelija-asuntoja, Marttila jatkaa.

Mitä erityistä asunnoissa on?

Marttilan mukaan Hervannan Novelliin on rakentumassa monipuolisia asuntoja.

– Ylimmässä kerroksessa muutamassa asunnoissa on parvi. Joissakin asunnoissa on myös sauna. Suunnittelussa on painotettu erilaisia vähähiilisen energian muotoja. Esimerkiksi lämmöntuotantoa tehdään asunnoissa vesi-ilmalämpöpumpulla, joka on uudenlainen asia. Pystymme tekemään omaa vähähiilistä lämmitysenergiatuotantoa.

– Asunnot itsessään on suunniteltu varustelultaan ja materiaaleiltaan laadukkaiksi. Asunnoissa on esimerkiksi lattialämmitys. Asuntosuunnittelua on pyritty tekemään hyvin huolellisesti: pohjaratkaisuja on mietitty useaan kertaan. Olemme pyrkineet huomioimaan erilaisten ihmisten tarpeet niin, että kaikille löytyisi omanlaisia asuntoja, Marttila selittää.

– Kuitenkin suunnittelussa tulee huomioida myös asunnolle syntyvä hinta. Asuntojen koot eivät esimerkiksi voi olla liian suuria. Ratkaisut tulee tehdä niin, että asunnon hinta on ostajalle järkevä, Marttila jatkaa.

Miksi Novelli rakentuu juuri Hervantaan?

Marttilan mukaan Hervanta on sijaintina loistava, jo vihreiden arvojen perusteella.

– Hervantaan on loistavat julkiset liikenneyhteydet. Sijainti tukee sitä, että asumisen suhteen pystyy tekemään vihreitä valintoja. Tampereella myös Hervannan palvelutarjonta on vertaansa vailla. Lisäksi Hervannasta löytyy paljon ympäröivää luontoa ja työ- ja opiskelupaikkoja. Lisäksi sieltä on hyvät yhteydet opiskelu- ja työpaikoille muualla Tampereella, Marttila kertoo.

Tällä hetkellä ajankohtaa, jolloin asuntoihin pääsisi muuttamaan, ei voida ennakoida.

– Asunnot laitetaan uudelleen ennakkomarkkinointiin siinä vaiheessa, kun asuntokaupan matalasuhdanne päättyy. Tässä vaiheessa emme pysty sanomaan mitään varmaa.

bottom of page