top of page

Hervannan uimahalliin täysin uudet hissit

Uimahallin kaikki pinnat, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäsittelytekniikka ja kulunvalvonta perusparannettiin vuosina 2019-2021.

Hervannan uimahallin hissit uusitaan vihdoin viimein. Työt ovat alkaneet 19.maaliskuuta, ja hissien on tarkoitus olla käyttökunnossa kokonaisuudessaan toukokuun aikana. Luvassa on turvallista ja toimintavarmaa matkustamista.

Sirpa Koivu

27.3.2024

Yksi hissi on koko työmaan ajan asiakaskäytössä. Hissit uusii Schindler Oy. Remontista päätettiin viime vuonna, sen hinta on 290 0000 euroa.

Hissit reistailivat pitkin viime vuotta ja niitä korjattiinkin useaan otteeseen. Kiinteistömanageri Tuukka Suontaka kertoo, että lukuisista vikakorjauksista huolimatta hissejä ei saatu täysin käyttökuntoisiksi.

- Varaosien saatavuudessa ilmeni ongelmia, ja tämän vuoksi hissien huoltaminen usein viivästyi, mistä aiheutui toistuvasti haittaa asiakkaille.

112 askelmaa

Hissien yllättävien toimintahäiriöiden vuoksi uimahallin kävijät joutuivat kiipeämään alas tai nousemaan ylös rappusia.

Kaupunki julkaisikin viime vuonna tiedotteen, jossa pahoitteli tilannetta. Se totesi, että varsinkin huonokuntoisille usean kerroksen kävely portaissa saattoi koitua liian raskaaksi.

Vuonna 1978 valmistunut uimahalli sijaitsee liki 30 metriä maanpinnan alapuolella kallioluolassa. Sinne mennään pysäköintihallin kanssa yhteisiä portaita ja hissiä käyttäen. Maanpäällinen rakennus sisältää vain eteisen ja hissiaulan. Hallin portaissa on kaikkiaan 112 askelmaa.

Uusinta tekniikkaa

- Koska hissejä ei saatu toistuvista korjauksista huolimatta käyttökuntoon, vanhat hissit päätettiin purkaa kokonaan ja uusia täysin. Tilalle tulee uusinta tekniikka oleva hissikori ja koneistot, Tuukka Suontaka toteaa.
– Myös kalliosuojan puolella kunnostetaan talotekniikka.

Uusien järeiden hissikorien seinät ovat ns. pellavakuvioitua ruostumatonta terästä, lattiaan tulee muovi- tai kumimatto. Hissit ovat hieman vanhoja hissejä leveämmät.

Hissien turvallisuustekniikka on nykyaikaista: ovet avautuvat napaista painamalla, ne tunnistavat, jos jotain on oven välissä, myös hälytystoiminnot edustavat viimeisintä tekniikkaa.

Nyt asennettavien hissien arvioitu käyttöikä on 20-30 vuotta. Hissiremontin valmistuttua, uimahalli on kokonaan peruskorjattu.

Hallin puolen perusparannus valmistui kolme vuotta sitten. Siinä uusittiin kaikki pinnat, ilmanvaihto, vedenkäsittelytekniikka, valaistus ja kulunvalvontajärjestelmä. Myös hallin yhteydessä oleva kuntosali uusittiin. Sitä on mahdollista käyttää uimahallimaksulla. Tuolloin ei vielä ollut tarvetta uusia hissejä, jotka oli modernisoitu vuonna 1999. Lisäksi sisääntuloalueen turvallisuutta, valaistusta ja yleisilmettä parannettiin remontin yhteydessä.

bottom of page