top of page

Hervannan Varjobaarissa stand up -komiikan iltamia

Iltamat tuottaa ohjaaja-käsikirjoittaja Eeva Rantinoja. Kuva: Henri Iso-Koivisto

Hervannan Varjobaarissa alkavat säännölliset stand up -iltamat torstaista 25. elokuuta lähtien. Iltamat tuottaa ohjaaja-käsikirjoittaja Eeva Rantinoja.
– Luvassa on monenlaisia tekijöitä. Ensimmäisenä iltana baarissa esiintyy kolme koomikkoa. Yksi heistä on Jape Grönroos. Hänellä on superhauska juttu, jossa poliisi pysäyttää autoilijan. Hänen komiikkansa on ylipäänsä hyväntahtoista eikä sisällä mitään ilkeilyä, Rantinoja kertoo.
– Samana iltana esiintyy myös Jari Teurajärvi, jonka komiikka on aivan erilaista kuin Japella. Hänellä on hyvin oivaltavia lyhyitä ja nokkelia juttuja.
Kolmas avausillan esiintyjistä on Atte Liikanen, joka on kolmikosta tuorein tekijä.
– Hänkin on todella hauska, Rantinoja lupaa.
Stand up -komiikan taso on Rantinojan mukaan Suomessa erittäin kova ja Varjobaari on hänestä paikkana ihana.
– Sinne saa rakennettua hienon katsomon.
Marraskuussa yhtenä iltana Varjobaarissa on naisten ilta, kun siellä esiintyy pelkästään naiskoomikkoja. Rantinojan mukaan sukupuolella ei ole kuitenkaan juurikaan vaikutusta siihen, millaista stand up -komiikkaa kukin tuottaa.
– Enemmän se on persoonakohtaista, mistä kukakin haluaa kertoa. Jotkut tekevät komiikkaa henkilökohtaisesta elämästään ja toiset havainnoivat pelkästään ympärillä olevaa maailmaa. On myös todella mustan huumorin koomikkoja ja poliittisesti kantaaottavia koomikkoja.
Hyvä stand up -komiikka syntyy Rantinojan mukaan usein siitä, kun vaikeita asioita käsitellään huumorin keinoin.
– Parhaat jutut ovat sellaisia, että itkettäisi jos ei naurattaisi niin paljon.
Stand up -iltamissa myös Rantinojalle on oma roolinsa. Hän paitsi tuottaa iltamat, myös avaa ja päättää ne.
– Sidon illan aikana palaset tavallaan yhteen, hän sanoo.

Suvi Roselli

24.8.2022

Viikonloppuisin elävää musiikkia

Varjobaarin ravintoloitsija Olli-Matti Kankaanpään mukaan stand up -iltamat tuovat Varjobaariin yhden hyvän ohjelmanumeron muun ohjelmatarjonnan päälle.
– Meillä on täällä ollut jo ennestään tarjolla burleskia, bändi-iltoja ja tietovisoja.
Varjobaarin asiakaskunta vaihtelee jonkin verran ohjelmatarjonnan mukaan.
– Stand up -komiikka kiinnostaa erityisesti nuoria aikuisia ja opiskelijoita, mutta kyllä se on aika lailla koko kansan huvi kuitenkin, Kankaanpää arvelee.
– Enemmän asiakaskuntaan vaikuttaa bändi-illoissa soitettu musiikkigenre. Järjestämme täällä esimerkiksi punk-, tekno- ja heavy-iltoja.
Arkisin Varjobaarissa käy kaikenikäisiä ihmisiä laidasta laitaan.
Kankaanpää uskoo, että stand up -komiikkaesitykset tulevat vetämään baariin hyvin porukkaa.
– Viime viikon perjantaina, kun meillä oli täällä burleski-ilta, niin tupa oli ihan täynnä väkeä. Eiköhän se tuokin lähde yhtä hyvin käyntiin.
Varjobaari on toiminut Hervannassa 15 vuoden ajan. Kankaanpään mukaan se eroaa muista baareista juuri siinä suhteessa, että siellä on aina perjantaisin ja lauantaisin tarjolla elävää musiikkia.

bottom of page