top of page

Hervannan Vuoden Yrittäjät 2021 Petri Sorsa ja Jari Knuuttila Millidyne Oy:stä

Petri Sorsa (vas.) ja Jari Knuuttila (oik.) Kuva: Ville Vainio

Hervannassa juhlittiin viime viikolla yrittäjiä ja yrittäjyyttä Hervannan yrittäjien 40-vuotisjuhlissa. Tilaisuudessa valittiin Hervannan Vuoden yrittäjät, jotka ovat Millidyne Oy:n Petri Sorsa ja Jari Knuuttila.

Satu Lepistö

20.10.2021

Molemmat vuoden yrittäjinä palkitut ovat pitkän linjan hervantalaisia, sillä yrityksen tarina on lähtöisin 90-luvun loppupuolelta TTY:ltä, jossa on syntynyt monia merkittäviä yrityksiä. Nyt entiset opiskelukaverit tj. Petri Sorsa ja hallituksen pj. Jari Knuuttila ovat yhtiökumppaneita.
Millidyne Oy:n tarina alkoi pinnoitteiden valmistamisesta Valmetin papeikoneisiin, mistä se on ajan mittaan laajentunut muihin pinnoitteisiin. Valmetilla oli koneissaan korroosio-ongelma, jonka johdosta niiden telat rikkoutuivat ennen aikojaan. Tutkimusprojektissa paneuduttiin asiaan ja syntyi tuote, joka otettiin Valmetilla heti käyttöön.
Ajatus yrityksestä tuli toiselle nyt palkituista suoraan asiakkaalta. Hän pyysi yrityskumppaniaan mukaan perustamaan yritystä Hermian alueelle. Nykyisin yritys toimii entistä suuremmissa tiloissa Niittyhaankadulla ja työllistää 11 henkeä.
Yrityksen innovaatioilla voidaan vaikuttaa mm. pintojen korroosioon, naarmutus- tai kulutuskestävyyteen, puhtaana pysyvyyteen tai jäänesto-ominaisuuksiin.
Käytössä ne ovat mm. prosessiteollisuuden laitteissa ja komponenteissa, valmistavan teollisuuden tuotteissa, rakennusteollisuuden valmisteissa, energiateollisuuden laitteissa, kiinteistöjen kunnossapidossa ja liikennevälineissä.
Nyt palkitun yrityksen juuret ovat syvällä Hervannassa. Molemmat palkitut yrittäjät olivat ennen yrityksen perustamista työllistyneet opinahjoonsa, jossa olivat opiskelleet pääaineenaan materiaalitekniikkaa ja keskittyneet erityisesti pinnoitemateriaaleihin.
Milldynen yrittäjien tielle on sattunut myös vastoinkäymisiä, sillä vuosien 2008-2009 finanssikriisi koetteli yritystä kovalla kädellä. 2010- luvun alkupuoli meni toipumiseen, mutta vuosikymmenen loppuvuosina päästiin taas hyvälle kasvu-uralle.
- Tämä on ollut monipuolisempaa kuin kuvittelin, niin hyvässä kuin pahassakin, sanovat Hervannan Vuoden Yrittäjät. – Yrittäjyys on antanut vapauksia, joita ei palkkatöissä saisi, mutta toki tässä on tullut esiin myös pulmia, jota ei palkkatyössä tulisi eteen.

Hervannan Yrittäjät 40 vuotta

Hervannan Yrittäjät perustettiin vuoden 1981 tammikuussa.
- Alun perin juhlia suunniteltiin samaan ajankohtaan, mutta nyt ne viimein saatiin järjestettyä, kertoo yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Mirkka Lahti. – Perustajajäseniä juhlissa ei paikalla ollut, mutta entisiä puheenjohtajia muutama. Pääasiassa juhla olikin tarkoitettu nykyisille jäsenillemme.
40-vuotisjuhlia haluttiin viettää mahdollisimman rennoissa merkeissä ja ohjelmassa oli vähän puheita, hyvää ruokaa ja juomaa sekä musiikkia. Läsnä olivat mm. Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen ja Pirkanmaan yrittäjien puheenjohtaja Janne Vuorinen. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäiseltä ja kansanedustaja Pia Viitaselta saatiin videotervehdykset. Hervannan Vuoden yrittäjät, Millidynen Petri Sorsa ja Jari Knuuttila palkittiin tilaisuudessa.
- Vahvasti Hervanta-teemalla juhlittiin, kertoo Mirkka Lahti. – Paikalla oli nelisenkymmentä yrittäjää.
Hervannan Yrittäjät on perustettu, kun kaupunginosa oli Lahden sanojen mukaan ”vasta nippa nappa kouluikäinen”.
- Uusien asukkaiden keskuudessa yhteisöllisyys oli hyvin vahvaa, Lahti sanoo. Paikallisuuden merkitys oli luja ja sillä tiellä olemme, vaikka nyt yhä useampi alueen yritys toimii myös globaaleilla markkinoilla. Paikallisuuden merkitys on digitaalisten verkostojen myötä muuttanut muotoaan, mutta paikallinen yrittäjyys on ennen kaikkea se, mikä pitää alueen veto- ja elinvoimaisena.

bottom of page