top of page

Hervannassa julistetaan joulurauha

Hervannan vapaa-aikakeskuksen portailta julistetaan jouluaattona klo 15.00 – luultavasti ensimmäisen kerran – joulurauha Hervantaan. Tilaisuuden järjestää Tampereen Eteläinen seurakunta.

- Halusimme kokeilla korona-aikana jotakin erilaista ja mahdollisuutta hiljentyä ja osallistua ulkotilassa, kertoo vs kirkkoherra Mikko Sulander.

22.12.2021

Joulurauhaa ei julisteta Turun tapaan valmiilla sanoilla, vaan joulurauhan julistajat ovat itse voineet päättää, kenelle tai mille juuri tänä jouluna haluavat joulurauhan julistaa.

- Joulurauhan julistajiksi on pyydetty kansanedustaja Pia Viitanen sekä paikallisia nuoria, taustoittaa Sulander.

- Halusimme kutsua joulurauhaa julistamaan nimenomaan paikallisia ihmisiä, hän jatkaa.

Tilaisuus on muullakin tapaa hyvin hervantalainen, sillä musiikista vastaa Tampereen rautatieläisten soittokunta. Hervannassa harjoitteleva yli satavuotias soittokunta esittää tilaisuudessa musiikkia, mutta myös yhteislaulua on luvassa. Tilaisuus kestää parikymmentä minuuttia ja päättyy yhdessä laulettavaan Enkeli taivaan -virteen.

- Toivotan hervantalaiset ja kaikki muutkin lämpimästi tervetulleeksi Muusan aukiolle jouluaattona, toivottaa Sulander.

Tietolaatikko
Rauhan julistaminen ja rauhanlait ovat varhaista ruotsalaista lainsäädäntöä (edsöre-lait). Niiden rikkomisesta oli tapana määrätä tavanomaista ankarampi rangaistus. Turun joulurauhaa on julistettu jo 700 vuotta, mutta historia tuntee myös nais-, kirkko- ja käräjärauhan. Edelleen meillä perustuslaki tuntee kotirauhan, jolla turvataan yksityiselämää kodissa. (lähde: Kirsti Ruuska. Oma tupa, oma lupa. Kotirauha ja poliisin toimivalta.)


bottom of page