Hervannassa tehtaillaan laatusarjakuvaa ammattitaidolla
Tarzan on Petri Aarniolle sydämenasia. Tämän huomaa myös pihan sisustuksesta.
Hervannan Kanjoninreunalla syntyy uniikkia sarjakuvataidetta graafikko, kuvataiteilija Petri Aarnion käsissä. Aarnio toimittaa sarjakuvakirjoja – uusimpana on ilmestymässä 15.8. Jeff Hawke – Ylivaltias (William Patterson ja Sydney Jordan), ja tammikuussa 2025 Tarzan – Kivinen faarao (Edgar Rice Burroughs ja Russ Manning).
Milla Zuev
7.8.2024
– Russ Manningia pidetään yhtenä parhaista Tarzan-piirtäjistä, Aarnio mainitsee.
Jo kuvataidetta opiskellessaan Aarnio oli ensisijaisesti kiinnostunut grafiikasta ja taittamisesta. Valmistuttuaan hän teki muun muassa levynkansia Jukka Pojalle.
Päivätyönään Aarnio opettaa graafista suunnittelua Saskyssa, Ikaalisissa.
Isältä pojille
Kiinnostus sarjakuvaa kohtaan oli läsnä jo Aarnion lapsuudessa.
– Ykkönen oli Tarzan, Aarnio kertoo.
Aarniolla on myös kolme aikuista poikaa.
– Kun heillä alkoi olla Miina ja Manu-vaihe ohi, heille piti keksiä jotakin vaativampaa.
Tämä tarkoitti toki sarjakuvaa.
Sarjakuvan uusi elämä
Graafisena suunnittelijana Aarnio sai käsiinsä sarjakuvien alkuperäisversioita. Hänellä oli hyvät suhteet kirjapainoihin. Vuonna 2016 Aarnio pohti “sarjakuvaneuvos” Asko Alasen kanssa, että Tarzanista pitäisi tehdä viralliset uudet painokset.
Aarnio lähetti eri kustantamoille tekemänsä vedokset, mutta kustantamoista vastattiin, ettei “2000-luvun Suomessa ole tilausta puolialastomalle viidakkojehulle.” Onni oli kuitenkin myötä - Aarnio näytti vedoksia seuraavaksi Otavan kustannustoimittaja Jouko Ruokosenmäelle, joka päätti, että teokset painetaan. Näin ensimmäinen Tarzan painettiin. Lisäksi Aarnio on kääntänyt ja toimittanut esimerkiksi Mustanaamiota.
– Tämä on minulle harrastus. Tavoitteenani on saada aikaan kestävä kulttuurituote. Raha ei niinkään ole minulle motiivi, vaan aikaa kestävät sarjakuvat, Aarnio sanoo.
Myös Saskyn opiskelijoita on mukana taiton tekemisessä.
– Tämä on huolellisuutta vaativaa työtä. Opiskelijoita on mukana esimerkiksi kansien suunnittelussa ja raakatyössä. AD:nä minä teen viimeiset säädöt, Aarnio toteaa.
Aarnio onkin saanut töistään kiitosta juuri niiden huolellisesta jäljestä.
– Olen esimerkiksi saanut palautetta, ettei Mustanaamion hahmo ole koskaan näyttänyt yhtä hyvältä, Aarnio kertoo.
Aarnio toimii myös KVAAK-KIRJAssa, sarjakuvaintoilijoiden kollektiivissa, jossa sarjakuvia tehdään yhteistyössä joukkorahoituksella.
– Valmis tuote tehdään yhteistyössä eri kustannustoimijoiden kanssa.
Elokuvan ja still-kuvan välimaastossa
– Olen aina ollut kiinnostunut kuvasta, sarjakuva voimallisimpana. Ilmaisumuotona se on ikään kuin elokuvan ja still-kuvan välillä. Liike ja kerronta tapahtuu sarjakuvassa lukijan päässä. Siksi se on kiinnostava ilmaisumuoto, Aarnio selittää.
– Nykypäivänä kaikki marginalisoituu, kohderyhmät kapeutuvat ja ovat vaikeammin saavutettavissa. Kustantamoissa tehdään nopeita julkaisupäätöksiä, joko mitään ei julkaista tai sitten tehdään halvalla. Itse olen sitä mieltä, että on parempi, ettei tehdä ollenkaan, kuin että tehdään kiireellä, Aarnio päättää