top of page

Hervannasta toiselle kierrokselle olisivat lähteneet Haavisto ja Halla-aho

Pekka Haavisto sai Hervannasta suurimman äänisaaliin. Kuva: Eduskunnan kuvapankki

Jos hervantalaiset olisivat saaneet päättää, presidentinvaalin 2024 toiselle kierrokselle olisivat alustavan ääntenlaskennan perusteella päässeet Vihreiden Pekka Haavisto ja Perussuomalaisten Jussi Halla-aho.

Milla Zuev

31.1.2024

Hervannassa äänestettiin Kanjonin koulutalolla (Pohjois-Hervanta) ja Etelä-Hervannan koululla (Etelä-Hervanta). Äänestysalueita oli yhteensä seitsemän. Vaalipäivänä sai äänestää vain itselle osoitetussa paikassa. Laskenta on alustava, sillä äänille tehdään vaalilautakuntien suorittaman laskennan lisäksi vielä tarkastuslaskenta.

Hervannassa Pekka Haavisto sai äänestyspaikasta riippuen 30–34,8 prosentin kannatuksen vaalipäivän äänissä. Toiselle kierrokselle valtakunnallisessa äänestyksessä etenevä Kokoomuksen Alexander Stubb oli Hervannassa selkeästi jäljessä valtakunnallisesta äänestystuloksesta 13,1–23,8 prosentin kannatuksellaan. Jussi Halla-aho puolestaan keräsi 22,7–22,1 prosenttia hervantalaisten äänioikeutettujen äänistä.

Tilanne eri Tampereella

Yllättävää on, että Hervannan tulos poikkeaa olennaisesti koko Tampereen äänestystuloksesta. Tampereella äänestysprosentti oli 74,2, kun koko maassa äänesti 77 prosenttia äänioikeutetuista. Myös Tampereelta Stubb ja Haavisto olisivat nousseet toiselle kierrokselle, Haavisto 32,1–32,7 prosentin kannatuksella ja Stubb 23,5–26,8 prosentin kannatuksella. Tampereen kaikista äänestysalueista toiselta kierrokselta ulos jäävä Halla-aho keräsi Tampereelta ennakkoäänistä 13,8, prosentin ja vaalipäivän äänistä 19,7 prosentin kannatuksen.

Vasemmistopuolueista Vasemmistoliiton Li Andersson keräsi Tampereelta yhteensä noin 7 prosentin kannatuksen ja SDP:n Jutta Urpilainen neljän. Hervannassa vasemmistopuolueita äänestettiin hieman koko Tampereen prosentteja ahkerammin. Keskustan Olli Rehnin kannatus oli Tampereella noin 10,5 prosenttia, ja samansuuntainen Hervannassa.

Valitsijayhdistyksen Mika Aaltola sai Tampereelta noin 1,4 prosentin kannatuksen, Kristillisdemokraattien Sari Essayah 1,2:n, ja Liike Nytin Harry Harkimo 0,5:n. Hervannassa äänestyskäyttäytyminen oli samansuuntaista.

Haavisto kiittää Hervantaa

Pekka Haaviston mielestä suuri kannatus Hervannassa on iloinen asia.

– Kävin kampanjani aikana tutustumassa Hervantaan ja yliopistoon. Oli hienoa nähdä modernia Hervantaa – Tampereella on tapahtunut niin paljon viime vuosina. Kävin kokeilemassa ratikkaakin, ja helsinkiläisen silmiin se vaikutti erittäin tilavalta. Latauspisteet tekivät suuren vaikutuksen.

Toiselle kierrokselle Haavisto kertoo lähtevänsä tavoittelemaan ensimmäistä sijaa.

– Saimme hyvän tuloksen ensimmäiseltä kierrokselta. Moni etsii nyt itselleen uutta ehdokasta ja nämä henkilöt haluamme kampanjan jatkuessa tavoittaa.

Haavisto kertoo olevansa suvultaan pirkanmaalaista perua – hänellä on sukujuuria Teiskossa.
– Olisin presidenttinä harkitseva ja rauhallinen. Asiat tulee miettiä rauhallisesti, harkiten ja hötkyilemättä, ja tämän jälkeen tehdä ne päätökset, jotka pitääkin tehdä.

Haavisto haluaa myös välittää valtavan suuret kiitokset kaikille hervantalaisille.

Alexander Stubbia ja Jussi Halla-ahoa ei valitettavasti tavoitettu kommentoimaan äänestystulosta.

bottom of page