top of page

Hervanta-raitilla selviää lähiön ensimmäisen paloaseman sijainti

Hervannan katukuvaa värittää monikulttuurisuuden ohella Pietilöiden suunnittelemat rakennukset. Kuva: Suvi Roselli

Tampereen kaupungin kulttuurisivuille on koottu yhteensä 27 opastettua teemallista kulttuuriraittia. Valikoimaa löytyy jokaiseen makuun ja moneen kaupunginosaan. On Kalle Päätalo-, Komisario Koskisen Tampere- ja Lauri Viita -raitit. Raittien kautta voi tutustua myös muun muassa Juice Leskisen elämään, tehtaanpatruuna Wihelm von Nottbeckin maailmaan sekä sisällissodan taistelupaikkoihin.
Yksi raiteista esittelee Hervantaa. Se lähtee liikkeelle Hervannan vesitornilta ja päättyy Hervannan keskustaan. Raitin voi kiertää helposti vaikka pyöräillen tai potkulautaillen. Reipas tarpoo sen läpi kävellenkin.
Kaupungin kulttuurisivuilta löytyy kiinnostavia tietoja raitin varrella sijaitsevista kohteista. Sieltä selviää esimerkiksi se, että Hervannan vesitornin korkeus on 48 metriä ja että Hervannan jäähalli sijaitsee 40 metrin syvyydessä.
Opiskelijankatu 13 pihassa voi tarkastella kallionkumparetta, joka on osa kaikkein vanhinta Tamperetta. Alkuperäistä kallioperää näkyy myös Hervannan kulkuväylien kallioleikkauksissa.
Keinupuistossa perheen pienimmät voivat piipahtaa hetkeksi isoon leikkipuistoon. Aikuisia saattaa kiinnostaa enemmän Keinutorilla oleva monikulttuurisen työryhmän suunnittelema maapallon pohjoista pallonpuoliskoa kuvaava teos, jonka lähiötaiteilija Matti Kuronen on toteuttanut.
Torisevanraitilla vastaan tulee lähes 30 metrin syvyydessä sijaitseva Hervannan luolauimahalli. Sieltä löytyy yksi kuusiratainen allas ja lastenallas sekä saunatilat.

Suvi Roselli

8.6.2022

Tampereen korkeimmat asuinrakennukset

Seuraava kohde raitilla on Hervannan valtaväylän varrella sijaitsevat kolme majesteettista Matrix-tornitaloa. Ne eivät varmastikaan jää huomaamatta keneltäkään, joka saapuu Hervantaan Tampereen keskustasta päin, sillä ne muodostavat jylhyydessään niin merkittävän osan maisemakuvaa. 16-kerroksiset mustapintaiset rakennukset ovat tällä hetkellä Tampereen korkeimmat asuinrakennukset.
Vaajakadulla voi nähdä poliisiammattikorkeakoulun, jossa koulutetaan tätänykyä kaikki Suomen poliisit, sekä vierailla poliisimuseossa, jonne on vapaa pääsy.
Yksi merkittävä kohde raitin varrella on myös Teknillisen yliopiston kampusalue, joka koostuu useasta rakennuksesta. Niistä uusin on näyttävä Kampusareena, joka valmistui vuonna 2015. Alueella on myös monia palveluja opiskelijoille, kuten kirjasto, kirjakauppa, opiskelijaruokaloita ja kahviloita.
Kampusalueella sijaitsevan Tietotalon edessä on kuvanveistäjä Mauno Kiviojan tilataideteos, ruostumattomasta teräksestä valmistettu Prisma-obeliski, joka koostuu 1200 osasta ja toimii iltaisin valaistuna maamerkkinä.
Teknillisen yliopiston vieressä sijaitsee Hermian teknologia-alue, joka on yritysten ja tutkimuslaitosten muodostama teknologia- ja osaamiskeskittymä.
Kampusaluetta melkein vastapäätä on Hervannan paloasema. Raittikuvauksesta selviää kiinnostavasti, että Hervannan ensimmäinen paloasema otettiin käyttöön vuonna 1989 ja se sijaitsi toimintakeskuksessa Lindforsinkadun ja Insinöörinkadun kulmassa.
Raitin varrella on myös hervantalaisten rakastama Ahvenispuisto, jonka keskellä sijaitsee Ahvenisjärvi. Järveä kiertää pieni rantapolku, jota kulkiessa tuntuu välillä aivan siltä kuin kaupunki olisi hävinnyt jonnekin kauas. Luonto ympäröi alueen niin täysin. Paikka on oikea helmi Hervannassa asuville ja siellä vieraileville.
Raitti päättyy Hervannan keskustaan, jota hallitsee erityisesti Reima ja Raili Pietilän suunnittelemat rakennukset ja niiden arkkitehtuuri lukuisine mielenkiintoisine yksityiskohtineen.
Rakennusten keskiössä sijaitsee Runoilijanaukio ja siellä oleva pelkistetyn voimakaslinjainen naishahmo, Muusa.
Raitin läpi kulkemalla saa kiinnostavan läpileikkauksen Hervannan nähtävyyksistä ja pääsee samalla sukeltamaan hervantalaisuuden ytimeen, varsinkin jos tarkkailee ympäristöään. Monikulttuurisuus näkyy nimittäin yhtä lailla katukuvassa kuin Pietilöiden suunnittelemat rakennukset. Hervanta ei olisi Hervanta ilman niitä.
Raitin voi kiertää helposti vaikka pyöräillen tai potkulautaillen. Reipas tarpoo sen läpi kävellenkin".

bottom of page