top of page

Hervantajärven ulkoilualuetta kehitetään

Hervantajärven ulkoilualuetta kehitetään tämän vuoden aikana.

10.3.2021

Tampereen kaupunki on saanut Uudenmaan Ely-keskukselta 208 800 euroa avustusta ulkoilualueiden ja -reittien kunnostukseen. Yksi uudistettavista kohteista on Hervantajärven alue, jonka kunnostustyöt alkavat ensimmäisinä. Tampereella on käynnissä lähiluontoreittien viisivuotinen kehitysohjelma, jonka osana Hervantajärven aluetta kunnostetaan. Tänä vuonna Tampere käyttää retkeily-infraan peräti puoli miljoonaa euroa- kymmenkertaisesti sen, mitä aiemmin on käytetty.
Hervantajärven retkeilyalueen suunnittelu on aloitettu jo vuoden 2020 aikana. Mukana ovat olleet useat tahot, kuten Vuoreksen, Hervannan ja Lintuhytin asukasyhdistykset sekä retkeily- ja luonnonsuojelujärjestöjä ja kaupungin eri yksiköiden väkeä.
- Kohteen suunnittelua jatketaan kevään aikana tämän ohjausryhmän kesken, kertoo rakentamisesta vastaavan Ekokumppanit oy:n asiantuntija Petri Mäkelä.
- Alueelle tullaan myös järjestämään talkoita kuluvan vuoden kesän ja syksyn aikana, mikäli koronatilanne sen sallii.

Pitkospuita ja nuotiopaikkoja

Ely-keskuksen tukirahan käyttöön on aikaa tämä vuosi. Projekti toteutetaan suurimmaksi osaksi tämän vuoden aikana. Hervantajärvi on listalla olevista lähiluontokohteista suurimman muutoksen kohteena ja sen kehittämiseen on varattu 170 000 euroa. Tästä summasta palkkoihin ja ulkopuolisiin palveluihin kuluu noin kuusikymmentä prosenttia, materiaaleihin noin neljäkymmentä.
Hervantajärvelle rakennetaan pitkospuita yhteensä noin puolentoista kilometrin verran. Lisäksi alueelle rakennetaan laavuja, ekokäymälöitä ja polttopuuhuoltoa. Järven ympäristössä ei ole aiemmin ollut yhtäkään virallista tulipaikkaa.
- Kohteen toteuttamisen ja reittien opastamisen yksi tärkeimmistä tehtävistä on kulkemisen ohjaaminen luontoarvojen säästämiseksi, linjaa Mäkelä. – Makkarajärvi- Viitastenperän luonnonsuojelualueella on jo nyt paljon käyttäjäpainetta ja alueen polkuverkosto on erittäin tiheä. Uusia polkuja sekä laittomia tulipaikkoja löytyy tämän tästä, hän lisää.
Tavoitteena on myös ennakoida uusien asuinalueiden tuottamaa käyttäjäpainetta. Esimerkiksi Makkarajärven seutua rakennetaan juuri nyt.
- Kohteen suunnittelussa mietitään myös yhteyksiä Lempäälän ja Kangasalan alueille, ja aluetta pyritään suunnittelemaan kokonaisuutena kolmen kunnan alueella.
Mäkelä kertoo, että esimerkiksi Kintulammen alueen suosio on korona-aikana kasvanut entisestään. Hervantajärven kohteen suunnitteluun panostetaan samantyyppisesti kuin esimerkiksi Kintulammella on jo tehty.

Rakentaminen alkaa kesällä

Hervantajärven alueelle on jo tilattu pitkospuita ja muita rakenteita. Niiden siirtämistä alueelle pyritään ajoittamaan vielä tämän talven lumille.
- Lumisena aikana voisimme käyttää moottorikelkkaa apuna materiaalien siirrossa, Mäkelä sanoo.
Itse rakentaminen alkaa alkukesällä ja ensimmäisiä virallisia nuotiopaikkoja voitaneen käyttää jo kesän kuluessa. Loppuvuodesta alueelle toteutetaan pienet opasteen, taukopaikkarakenteen ja karttamateriaalit.
Kun Hervantajärven kohde valmistuu vuodenvaihteeseen mennessä, alue otetaan Ekokumppanit Oy:n hoidon ja huollon piiriin.
- Aluetta kehitetään myös tulevina vuosina kohteen tarpeiden mukaan, sanoo Mäkelä.

bottom of page