top of page

Hervantalainen yritys patologian aallonharjalla

Grundiumin markkinointipäällikkö Mikko Malmivaara esittelee ylpeänä kauniisti muotoiltua laitetta. Laitteella on Malmivaaran mukaan jo statussymbolin asema patologien piireissä. Kuva: Pekka Ohtokangas

Entisten Nokia-insinöörien perustama Grundium ratkoo patologian ongelmia digitaalisen patologian avulla. Tuote on pienempi, nopeampi ja edullisempi kuin kilpailijansa ja Grundium tähtääkin helpottamaan nopeasti kasvavan alan ongelmia.

Pekka Ohtokangas

15.1.2023

Patologia on tutkimusta tautien aiheuttajista ja niiden suhteesta kehoon. Patologista tutkimusta tehdään kudos- ja eritenäytteiden avulla. Pitkään patologisia tutkimuksia tehtiin pelkän mikroskoopin avulla kunnes – noin 30 vuotta sitten – avuksi saatiin digitaalinen patologia. Isoihin, jääkaappipakastimen kokoisiin tarkkuusinstrumentteihin laitetaan näytteet ja kone skannaa näytteet yön yli. Tulokset saadaan aamulla.
Patologian ongelma on ollut pitkään hitaus. Joko patologi menee näytteiden luo tai näytteet lähetetään patologin luo. Fyysisten näytteiden lähettäminen on oma vaivansa ja koska kukaan patologi ei tunne ihmiskehoa täydellisesti, patologit erikoistuvat tiettyihin, spesifeihin alueisiin. Tästä syystä patologit myös matkustavat paljon, sillä konsultaatiotyöstä riippuu ihmishenkiä.
Hervantalainen Grundium ratkoo patologian ongelmia digitaalisen patologian avulla. Vuonna 2015 perustetun yrityksen tuote on markkinoiden pienin, nopein ja edullisin. Tämän lisäksi laitteen tarkkuus on aivan tarkkuusinstrumenttien kärkikahinoissa.
– Grundium pyrkii ratkaisemaan globaalia patologien vähyyttä, Grundiumin markkinointipäällikkö Mikko Malmivaara kertoo.
– Laitteen avulla vähennämme myös patologien hiilijalanjälkeä, kun heidän ei tarvitse aina lentää näytteiden luo konsultaatiota varten.

Kasvava tarve

Pienen mikroskoopin kokoinen, hyvin tyylikkäästi muotoiltu laite toimisi aivan hyvin sisustuselementtinäkin. Laite skannaa näytteen parissa minuutissa, jonka jälkeen tulokset ovat vapaasti katseltavissa, zoomailtavissa ja eteenpäin lähetettävissä.
– Markkinoilla on kasvava tarve patologialle. Väestön ikääntyessä syöpien diagnoosit lisääntyvät. Lisäksi kehitysmaiksi miellettyjen maiden lääketieteen taso on noussut huimasti, mutta resurssien puutteen vuoksi he eivät voi tehdä, mitä pitäisi tehdä.
Grundiumin syntyhistorian voi jäljittää Nokian kulta-aikoihin. Grundiumin perustaneet Mika Kuisma, Janne Haavisto ja Kimmo Alanen ovat toimineet niin Nokian kuin Microsoftin palveluksessa ja olleet kehittämässä Nokian ensimmäistä kamerakännykkää. Juuri kameraosaaminen oli se kulma, josta kolmikko lähti miettimään suuntaa uudelle yritykselleen.
– He tekivät kaupallisia kokeiluita eri suuntiin, mutta vasta digitaalinen patologia oli se, jonka kohdalla he tiesivät, miten omalla osaamisella maailmasta voisi tehdä vähän järkevämmän paikan, Malmivaara kertoo.
Idea digitaalisesta patologiasta tupsahti syliin vähän vahingossa. Perustajakolmikko oli tutkinut lääketieteen mahdollisuuksia, mutta vasta kun toimitusjohtaja Kuisman tuttava kysyi olivatko he kuulleet digitaalisesta patologiasta alkoivat kellot soida.
– Patologia on loputtoman mielenkiintoinen ja kovaa kehittyvä ala, Malmivaara kertoo.
Laitteen potentiaali ei toki rajoitu ainoastaan patologiaan. Laitetta on käytetty esimerkiksi kivinäytteiden tutkimiseen. Laite ei itsessään tulkitse näytteitä, se tarjoaa huipputarkan kuvan, jota käyttäjä voi tutkia ja tulkita.

Huima kasvu

Tällä hetkellä Grundium keskittyy Euroopan Unionin ja Pohjois-Amerikan markkinoihin.
– Yli 90 prosenttia meidän markkinoista on ulkomailla.
Yritys on kasvanut huimaa vauhtia. Viimeisessä kolmessa vuodessa yritys on kasvanut kahdestakymmenestä työntekijästä kahdeksaankymmeneen. Jouluna he muuttivat uusiin, vartavasten heille rakennettuihin tiloihin. Tuotanto on tarkoitus siirtää uuteen rakennukseen kesään mennessä.
Malmivaara itse on työskennellyt Saksassa ja Yhdysvalloissa isoissa yrityksissä. Kankea ja vanhanaikainen yrityskulttuuri on hänelle taaksejäänyttä elämää.
– Tämä on valehtelematta paras työpaikka, joka minulla on koskaan ollut. Voin ylpeänä kertoa ihmisille, että me parannamme maailmaa.

bottom of page