top of page

Hitaalle matkalle

Ilmastonmuutos ja koronaepidemia ovat muuttaneet matkailua, luultavasti pysyvästi. Nopeiden ja jatkuvasti vaihtuvien elämysten rinnalle on syntynyt uusi matkailutrendi, jossa matkustetaan lähemmäs, käytetään maata pitkin matkaavia liikennevälineitä ja paneudutaan elämyksiin verkkaisesti.

Satu Lepistö

Slow Travel, lähelle ja maata pitkin matkustaminen ovat tämän hetken matkailutrendit

Lentämisen vähentäminen on yksi helpoimmista tavoista pienentää omaa hiilijalanjälkeään varsinkin jos aiemmin on tullut lennettyä paljon. Maata pitkin matkustaminen on paitsi ympäristöystävällinen tapa matkustaa, myös täysin erilainen kokemus. Siinä, missä lentäminen on siirtymistä paikasta toiseen, maata pitkin matkustaminen on jo itsessään elämys.
Suomesta pääsee matkustamaan ulkomaille kolmea pääreittiä pitkin: vaihtoehtoina ovat Tallinnan, Tukholman ja Pietarin kautta kulkevat reitit. Matkalle kannattaa lähteä vasta, kun se on koronaepidemian kannata turvallista. Silloin maata pitkin matkustaessa on mahdollista kohdata ihmisiä, tutustua ja tarvittaessa pysähtyä.
Kulkuneuvoksi kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan bussi tai juna ja tehdä matkasuunnitelmat siten, että ne joustavat, jos jonnekin tekee mieli jäädä vähäksi aikaa. Maata pitkin matkailu vaatii enemmän aikaa kuin lentomatkailu, mutta antaa paljon enemmän elämyksiä. Myös jokilaivat kannattaa reitillä kokea, jos sellainen sattuu matkan varrelle.

Lähelle matkustaminen voi olla syvä matka

Jo yli vuoden kestäneet koronarajoitukset ovat pakottaneet ihmiset pysymään paikoillaan tai ainakin lähellä kotia. On yllättävän yleistä, ettei paljonkaan matkustellut ole oikeastaan tutustunut kotikaupungin, asuinläänin tai kotimaan matkailumahdollisuuksiin. Lähelle matkustaminen voi olla mahdollisuus, joka avautuu nyt eri tavalla kuin ennen.
Yksi mahdollisuus on katsella kotikaupunkiaan turistin silmin: tehdä niitä asioita, joita matkalla tekisi. Oletko vieraillut jo kaikissa museoissa, käynyt ostoksilla kaikissa paikallisissa yrityksissä, syönyt siinä ravintolassa, josta kaikki puhuvat? Millainen on naapurikunta tai -kaupunginosa matkailijan silmin? Mikä parasta, tällaiselle lähimatkalle voi suunnata julkisilla kulkuneuvoilla, polkupyörällä tai jopa kävellen.

Slow Travel on nouseva trendi

Maailmalla yleistyneen Slow Travel (Hidas Matka) – trendin takana on ajatus siitä, että matka on oleellisempi kuin määränpäähän pääseminen. Sen sijaan, että perille pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti matkaan kulutetaan aikaa, eikä elämyksiä kelloteta ja kalenteria täytetä matkan aikana aivan täyteen. Sen sijaan ajatellaan, että vähemmän on enemmän, nyt halutaan siis nähdä vähemmän asioita ja paneutua niihin kaikilla aisteilla verkkaisesti.
Ehkä nähdystä jää silloin kirkkaampi muisto, kun on ollut läsnä.

bottom of page