top of page

Huh, kylmää, mutta ihanaa!

Talviuinti on terveellistä puuhaa. Verkossa ylläpidettävälle Uimapaikat.fi-sivustolle on listattu jopa 250 avantouintipaikkaa, mutta useammallekin olisi kysyntää. Kuva: Sirpa Koivu

Talviuinnilla on todistettuja terveyshyötyjä. Se on myös elämäntapa, joka vetää puoleensa niin nuoria kuin vanhoja uimareita, vuodesta toiseen.

Sirpa Koivu

4.1.2023

– Ensin on hyytävän kylmää, mutta jo laiturille noustua, lämpö alkaa levitä ja tuo hyvän olon, kuvailevat nuoret uimarit tuntemuksiaan Suolijärven avannolla.
Avannolla näkeekin saunapäivinä paljon nuoria naisia ja miehiä, nuoria pareja, jotka hipsuttelevat majan pukuhuoneelta tossuissaan ja aamutakeissaan rantaan. Extreme-elämys viimeistellään jommassa kummassa Juttusaunassa, joihin voi varat maksullisen vuoron netistä.
Korona-aikana hyinen harrastus alkoi kiinnostaa nuoria aikuisia. Kylmää pelkäämättömät avantouimarit julkaisivat somessa innostavia kuvia ja nostivat esiin harrastuksen terveydellisiä vaikutuksia.

Suolijärven teräsmummut

Aamuisin Suolijärven avannolla käy yli 30 vuotta talviuintia harrastaneita ”teräsmummuja”.
– Meitä on noin parikymmentä, jotka emme kaipaa saunaa. Minunkaan elimistölleni eivät niin jyrkät lämmönvaihtelut tee hyvää, yksi teräsmummuista, Irja-Liisa Peuhkurinen toteaa.
– Jokaisen toki kannattaa kuunnella omia tuntemuksiaan ja toimia sen mukaan. Onhan se olo mahtava avannon jälkeen, virkistynyt, ja tunne kestää pitkään. Saa potkua päivään!
– Talviuinti on meille paljon muutakin, siellä jaetaan kuulumiset, ilot ja surut, päivän uutiset ja parannetaan maailmaa.
Osa uimareista hyödyntää Suolijärven majan pukuhuoneita, osa on lunastanut avaimen Pyrinnön pukukoppiin. Majalla on myös viikonloppuisin avoinna oleva Kuikka Kafe.

Kaukajärvellä kaksi talviuintirantaa

Kaukajärven uimalan rannassa uusittiin viime kesänä laituri ja samalla vanha hyppytorni purettiin. Lisäksi rannan kasvillisuutta perattiin, tilalle tuotiin rantahiekkaa.
– Kunnostettu laituri, portaat ja valaistus palvelevat nyt hyvin myös talviuimareita, Tampereen infran työpäällikkö Teemu Kylmäkoski kertoo.
– Lisäksi talvisaunaa ja kioskia pitävä Kaukajärven Sauna levensi terassia yhdessä kaupungin kanssa.
Uimalan rannan sauna ja kioski ovat avoinna joka päivä. Kaukajärven Riihiniemen talviuintipaikalla ei ole saunaa.

Todistettuja terveyshyötyjä

Avantouinnin aloittaminen on helppoa ja edullista, sillä ainoa pakollinen varuste on uimapuku. Uimareilla on usein päähine sekä jalkineet vähintään avantoon siirtymistä varten.
Harrastajille on myös tarjolla erityisiä avantouintiin tarkoitettuja tossuja, jotka suojaavat liukastumisilta, teräviltä kiviltä ja suolalta. Monilla uimareilla on myös hansikkaat suojaamassa sormia.
Talviuinnin hyvien terveysvaikutuksien ilmeneminen on aina yksilöllistä ja riippuvainen monesta tekijästä, kertovat tutkimukset.
Todistetusti talviuinnin on todettu auttavan ainakin kipuihin, parantavan kylmään sopeutumista sekä yleistä terveydentilaa ja nostavan hieman elimistön antioksidanttitasoa.
Talviuinti voi myös pahentaa monen kylmäherkän sairauden oireita. Riskiryhmään kuuluvat sydän- ja verisuonisairaat, hengityselinsairaat, muut kroonisesti sairaat sekä ikäihmiset.

bottom of page