top of page

Huono talvikunnossapito haittaa liikuntarajoitteisten elämää

Kun Tamperen seudun invalidit ry:n esteettömyysasiantuntija Toivo Enqvist demonstroi haasteita, sähkörullatuolin renkaat vain sutivat paikoillaan. Kuva: Pekka Ohtokangas

Auraamattomat kadut aiheuttavat päänvaivaa itse kullekin, mutta jos liikkumiseen tarvitsee apuvälinettä, muodostuu lumivalleista helposti ylitsepääsemättömiä vuoria.

Pekka Ohtokangas

18.1.2023

Kun taivaalta tulee vähän mitä sattuu, ovat kadutkin sen mukaisia. Auraajat saavat tehdä töitä oikein olan takaa, mutta sekään ei tahdo riittää.
Erityisen hankalaa on, jos matkaa täytyy taittaa apuvälineitä käyttäen. Tampereen seudun invalidit ry:ssä tilanne on huomattu.
– Vaikka penkat ovat nyt pudonneet, niin paikoin auraamattomuus haittaa, yhdistyksen esteettömyysasiantuntija Toivo Enqvist sanoo.
Yhdistyksessä kyllä tiedostetaan myös auraajien hyvä työ.
– Auraus on toiminut keskiarvoa paremmin, mutta huolimattomuutta on paljon havaittavissa, vaikka aurauskalusto on paljon kehittynyt, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Kari Vuorenmaa kertoo.
Ongelmana on lumen ja jään kerrostumat ja sään lämmetessä loskaksi muodostuminen. Suurimmat ongelmakohdat ovat suojateiden liittymät, joihin auratessa kasaantuu korkeat vallit.
– Niistä muodostuu aika pian jäiset polanteet, joiden yli on todella hankala päästä pyörätuolia tai rollaattoria käyttäen, Enqvist sanoo.

Esteettömyys priorisoitava

Vastikään sosiaalisessa mediassa sähköpyörätuolia käyttävä henkilö kertoi juuttuneensa lumipenkkaan.
– Lisäksi esimerkiksi pysäkkien kohdalla jalkakäytävät ovat kaventuneet huolimattomasti aurattuna niin, ettei sähköpyörätuolilla pääse bussista sisään tai ulos, koska bussin käännettävä pyörätuoliluiska tulee ramppina ulos. Bussikuskeille suuri kiitos, sillä he kyllä auttavat, Vuorenmaa jatkaa.
Enqvist asuu lähellä kauppakeskus Duoa, mutta jo sille lyhyelle matkalle voi osua hankalia kohtia.
– Duonkin pääovien edestä pitäisi puhdistaa kunnolla. Siinä kyllä riittäisi, jos lapiomies kävisi pari kertaa päivässä ottamassa ylimääräiset pois.
Auraussopimukset ovat osa ongelmaa. Osa aurauksista kuuluu kiinteistön omistajalle, osa taas kaupungille. On kohtia, joita ei auraa kukaan, syystä tai toisesta.
– Erilaisia toimijoita ja sopimuksia on aika kirjavasti.
– Aurauksien suhteen pitäisi ehdottomasti priorisoida esteettömyys. Kun tiedetään, että tietyillä alueilla asuu seniori-ikäisiä ja apuvälineitä tarvitsevia, pitäisi ne alueet mielestäni priorisoida.

bottom of page