top of page

Huppu-hanke välittää nuorille omia rajoja, suojaa ja lämpöä

Hanketyöntekijä Jyri Blomqvist ja hankevastaava Jenni Tenkula pilotoivat Huppu huolehtivat nuoret -hanketta Kaukajärven ja Annalan alueella. Kuva: Emmi Tallila

Tänä vuonna aloittanut Huppu huolehtivat nuoret -hanke pilotoi Kaukajärven ja Annalan alueella 13-20-vuotiaille nuorille suunnattua toimintaa. Hankkeessa tuetaan niitä nuoria, joiden läheisellä on mielenterveys- tai päihdehaasteita

Jenni Tenkula

4.9.2024

– Huppu suojaa tuulelta ja sateelta. Huppu on lämmin ja pehmeä. Kun vedän hupun päähäni, asetan omat rajani minun ja muun maailman välille.
Näin totesi yksi hankkeen kohderyhmän nuori, kun Pirkanmaan FinFamin hallinnoimalle hankkeelle pohdittiin nimeä.
Tuossa tiivistyy ne asiat, joita hankkeen toivotaan nuorille välittävän; turvallisia omia rajoja, suojaa ja lämpöä

Oikea-aikaista tukea

Hankkeessa kehitetään nuorille oikea-aikaista tukea, jotta kuormitus ei aiheuttaisi isoja negatiivisia vaikutuksia nuoren elämään. Keskeistä on huolen kantamisen tunnistaminen varhaisessa vaiheessa. Läheinen voi olla esimerkiksi nuoren perheenjäsen, kaveri tai seurustelukumppani eli kuka vain, jonka nuori kokee itselleen tärkeäksi.

Yhteistyötahona toimii Tampereen kaupunki ja hanketta pilotoidaankin Tampereen kaupunginosaohjelman mukaisesti aluksi Kaukajärven ja Annalan alueilla. Kaupunginosaohjelman tarkoituksena on edistää alueiden vetovoimaisuutta ja hyvinvointia. Yhteistyöstä hyvänä esimerkkinä on Huppu-hankkeen ja Tampereen kaupungin yhteistyössä järjestettävä Haihara Fest -tapahtuma lauantaina 28.9. Tapahtumassa on ohjelmaa lapsiperheille kello 12-15 ja nuorille suunnattu ohjelma on kello 15-18.

Olennaista hankkeessa on se, että ammattilaiset eivät määrittele ylhäältä käsin nuorille järjestettävää toimintaa vaan nuoret otetaan mukaan suunnitteluun. Huppu myös liikkuu sinne, missä nuoret viettävät aikaansa; nuorisokeskuksiin, kouluihin, tapahtumiin ja alueille. Näin työntekijät sekä itse asia tulee nuorille tutuiksi ja kynnys toimintaan osallistumiseen madaltuu.

Avoimia toimintapäiviä

Vierailuja ollaan tehty jo muun muassa Annalan nuorisokeskukselle sekä Koskikeskuksessa sijaitsevaan nuorisokeskus Koloon. Kerran kuussa Huppu järjestää avoimia toimintatiistaita, joissa nuoret saavat osallistua yhdessä mukaviin aktiviteetteihin yhdessä ohjaajien kanssa. Seuraava toimintatiistai on 10.9. ja silloin Huppu lähtee pelaamaan Megazonea Tullintorille. Ilmoittautumiset sosiaalisen median kautta tai suoraan laittamalla viestiä toiminnasta vastaaville ohjaajille.

Nuorten tuen ja tunnistamisen välineiden lisäksi kehitämme ammattilaisille tunnistamisen mallia, joka jää elämään myös kolmevuotisen hankkeen päättymisen jälkeen. Mallin avulla ammattilaiset pystyvät paremmin tunnistamaan huolenkantajanuoria ja ohjaamaan heitä oikeanlaisen avun ja vertaistuen piiriin

Symbolinen huppu

Mielenterveydestä ja siihen liittyvistä ongelmista puhutaan entistä enemmän ja avoimemmin. Kuitenkin fokus on aina enemmän sairastuneessa ja lähipiiri ja erityisesti nuoret jäävät helposti näkymättömiksi. Huppu-hankkeessa pyritään lisäämään tietoa tästä ilmiöstä, jotta ammattilaiset pystyvät varhaisemmassa vaiheessa antamaan tukea nuorille. Nuoret pystyvät myös paremmin tunnistamaan omat auttamisen rajansa ja pitämään omasta hyvinvoinnistaan huolta – vaikka vetämällä oikean tai symbolisen hupun päähänsä.

Lisätietoa hankkeesta saa verkkosivuilta finfamipirkanmaa.fi/huppu. Lisäksi hankkeella on käytössä sosiaalisen median kanavat SnapChat ja Instagram, joista molemmista hankkeen löytää nimellä @huppunuoret. Nuoret voivat ottaa yhteyttä sosiaalisen median kanavien kautta tai laittamalla WhatsApp-viestiä. Yhteystiedot löytyvät verkkosivuilta ja Instagramista.

Myös esimerkiksi nuorten huoltajat voivat olla yhteydessä työntekijöihin, jos he tunnistavat omassa lapsessaan huolenkantajanuoren.
Hanke toimii STEA-rahoituksella kolme vuotta 2024-2026.

bottom of page