top of page

Hyviä uutisia remonttievakoille

Taitokeskuksen savipajalla taiteilevaa Ninaa ohjaa Teija Särkimäki.

Alkutalvesta monille Hervannan toimijoille valkeni kylmä totuus vapaa-aikakeskuksen ja kirkon remonttien seurauksista.
Hyvät harjoitus- ja kokoontumistilat menevät alta toukokuun lopussa.
Yhdessä tuumin alettiin etsiä hinnaltaan, kooltaan tai käyttömahdollisuuksiltaan sopivia tiloja. Huhtikuun koittaessa muutamilla on kerrottavana hyviä uutisia.

Sirpa Koivu

12.4.2023

Taitokeskus Hervanta on yksi remontin tieltä muuttavista. Lähtö on lopullinen, koska korjatut tilat tulevat jatkossa nuoriskeskuksen käyttöön.
Uusien tilojen etsiminen Hervannasta vei aikaa.
– Luulimme jo, että edessä on lopullinen lähtö Hervannasta, vaikka meidän yksikkömme on yksi Pirkanmaan kannattavimmista, vastaava ohjaaja Satu Poutiainen kertoo.
– Kyllä tiloja etsittiinkin. Kyseltiin kaikki suljetut päiväkodit ja isot oppilaitokset, mutta sopivaa tilaa tai riittävän pitkää vuokra-aikaa ei meinannut löytyä. Monenlaisten etsiskelyjen, vinkkien ja pohdiskelujen jälkeen saimme hyviä uutisia.
Sopivat tilat löytyivät Hermiasta.
– Niihin toki tehdään ensin remontti, koska esimerkiksi savipaja tarvitsee asianmukaisen ilmanvaihdon.

Juhlatuulella kohti syksyä

Uudet tilat ovat Hermiankadulla, rakennuksessa Hermia 12. Se on aivan bussipysäkin kohdalla. Melko lähelle pääsee myös ratikalla. Esimerkiksi monet savipajan asiakkaat tulevat eri puolilta kaupunkia.
– Olemme juhlatuulella, niin asiakkaat kuin henkilökuntakin, Satu hehkuttaa helpottunein mielin.
Remontti uusissa tiloissa on jo alkanut. Vapaa-aikakeskuksen tiloja tyhjennetään kesäkuussa, talohan suljetaan toiminnalta toukokuun lopussa.
– Ihan varmuudella en osaa vielä sanoa, milloin syyskausi alkaa, Todennäköisesti elo-syyskuun vaihteessa, tyytyväinen Satu toteaa.

Varastotilaa asiakirjoille

Yhdistyksillä on kokoontumistilojen lisäksi tarvetta lukittaviin kaappeihin, joihin voi säilöä arkistot, arpajaisvoitot ja muut tarvikkeet.
Jotkut aikovat viedä asiakirjojaan kaupunginarkistoon. Eläkkeensaajat saivat kaappitilaa yhteisökeskus L8:sta. Kokoontumisia yhdistys aikoo järjestää kirjaston tiloissa.
Myös Hervannan Karjalaseura joutui miettimään paikkaa aineistoilleen. Arkistoon ne eivät vielä jouda.
– Jotain pitää olla käden ulottuvilla, siksi jaoimme aineistoja jäsenten huostaan, kertoo yhdistyksen sihteeri ja aktiivi Harri Lundin.
– Meillähän on vielä historiikkikin kirjoittamatta.
Monille on tuttua, että yhdistysten arkistoja on säilötty jopa puheenjohtajan tai muun hallituksen jäsenen autotalliin.
Karjalaisten vireä toiminta löysi uuden kotipesän Hervannan kirjastosta. Toimintaa on kulttuurista liikuntaan, käsityökerhosta kirjallisuuspiiriin.
– Järjestämme kirjaston Raili-salissa kaikille avoimia luentoja ja Reima-salin puolella kerhoja.

Kuntoilua ja boccian taikaa

Kuntosalivuorojen menettäminen harmittaa eläkkeensaajia ja veteraaneja. Näille yhdistyksille kaupungin maksuttomat vuorot ovat olleet erityisen tärkeitä.
– Kuntosalilta tämän ikäinen saa virtaa elämään, voimaa ja henkisestä vireyttä, kehuu Hervannan Eläkkeensaajien puheenjohtaja Anneli Pentti.
Vapaa-aikakeskuksella vuoroja on voinut varata yhdistysten ryhmille. Siellä on tavattu toisia, kohotettu kuntoa ja kannustettu kaveria.
Toinen pitkäaikainen harrastus on boccia-peli. Veteraanit ja eläkkeensaajat ovat kokoontuneet viikoittain heittämään ja kierittämään nahkapalloa vapaa-aikakeskuksen balettisalissa.
– Boccian taika on hauskanpidossa, ja onhan peli varsin mielenkiintoinen, kehuvat eläkkeensaajien boccia-pelaajat.
Korvaavia sopivia tiloja ei ole vielä tiedossa. Kesällä pelataan toki ulkona.

Tiloja Kupolista ja Venlantuvalta

Seurakunnan toimintoja, muun muassa lasten ja nuorten ryhmiä, siirtyy kirkon remontin tieltä nuorisokeskus Kupoliin.
– Periaatteena on ollut, että teemme yhteistyötä tämän meille omimman asian kanssa eli annamme tilojamme lasten ja nuorten toiminnalle. Lisäksi seurakunnan messut pidetään sunnuntaisin täällä Kupolissa, nuoriso-ohjaaja Aleksandr Lihatsov kertoo tyytyväisenä.
Partiolaiset puolestaan muuttavat Venlantuvalle. Kalenteri on melko täynnä, mutta Anja Nummelan mukaan kannattaa vielä kysellä, joitakin vuoroja saattaa sieltä löytyä.
Ahjolan pianonsoiton opetus muuttaa syksyllä Kanjonin koululle. Kaupungin liikuntaryhmiä siirtyy upouudelle Etelä-Hervannan koululle.
Vielä on kuitenkin melkoinen joukko toimijoita, jotka etsivät tilaa kokoontumisille tai harjoitus- ja esitystiloja. Näitä ovat esimerkiksi Teatteri Lysti, MeEsitämme ry, nyrkkeilytiimi ja kansantanssijat.
Onneksi syksyyn on aikaa.

bottom of page