top of page

Ihana kesäparatiisi lähellä

Joskus lähellä olevan arvokkaan huomaa vasta, kun sen on menettämässä. Vuonna 2018 Haiharan taidekeskus päätyi kaupungin säästölistalle ja siitä melkein luovuttiin. Onneksi asukkaiden aktiivisessa käytössä oleva vehreä keidas sai tuolloin osakseen Haiharan arvon jo aiemmin hoksanneitten asukkaiden tinkimättömän puolustuksen ja siksi lähikulttuuriaarteemme säilyi kaupunkilaisten käytössä.

Satu Lepistö

23.6.2021

Mielenkiintoista taidetta läpi kesän näyttelyissä

Haiharan alueella sijaitsevat kaksi näyttelytiloina toimivaa historiallista rakennusta: päärakennus eli kartano sekä talli. Taidekeskuksen näyttelykesän aloittaa Sara Hildén -akatemian aikuisten kuvataiteen perusopetuksen lopputyönäyttely, jossa on esillä monipuolinen kokoelma maalauksia, piirroksia, valokuvia, keramiikkaa, sekatekniikkatöitä, installaatioita sekä liikkuvaa kuvaa.
Kesäkuussa päästään tutustumaan suomalaiseen nykysarjakuvaan, kun KUTIKUTI ry:n taiteilijoiden yhteisnäyttely avautuu tallissa. KUTIKUTI:n toimittama suomalaisen nykysarjakuvan antologia Jätti-Kuti-kirja voitti alkuvuodesta Euroopan tärkeimmällä Angoulêmen sarjakuvafestivaalien Prix Alternative -palkinnon.
Heinäkuussa pääsee tutustumaan Emma Ainalan ja Hemuloordin yhteisnäyttelyyyn. Ainalaa kuvataan yhdeksi tämän hetken kiinnostavimmista suomalaisista taidemaalareista. Hän käsittelee tarinallisissa maalauksissaan identiteettikysymyksiä, valta-asetelmia ja populaarikulttuurin kuvastoa.
Hemuloordi yhdistää taiteellisessa työskentelyssään nykyaikaisia tekniikoita, kuten 3D-mallinnusta perinteisiin kuvanveiston tekniikoihin. Haiharan Kartanossa nähdään samaan aikaan taidemaalari Kirsti Tuokon näyttely. Tuokon maalaukset käsittelevät pukeutumista, vaatteita ja muotia, näkymistä ja näyttäytymistä.
Elokuussa avautuu Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön tuottama tamperelaisten taiteilijoiden yhteisnäyttely ”Kesänäyttely 2021”. Loppukesään väriä tarjoavat myös Pirkka-Hämeen Kuvataiteilijoiden vuosinäyttely sekä Taideyhdistys Elon 30-vuotisjuhlanäyttely. Taidekeskuksen näyttelyt ovat kesällä avoinna ti−su klo 12−18. Kartanon ja Tallin näyttelyihin on vapaa pääsy. Molemmat tilat ovat suljettuina maanantaisin, näyttelyjen ripustuksen aikana, helatorstaina ja juhannuksena.

Haihara on muutakin kuin kuvataidetta

Haiharan vehreä puistomainen alue on avoin kaikille. Pihapiiristä löytyvät myös viihtyisä kahvila, nukketeatteri, kesäteatteri Lysti sekä Interi ry:n pitämä Runebergin mökin taide- ja käsityömyymälä.
Tänä kesänä Haiharan kartanon pihapiirissä vietetään viime vuoden satupolusta tutun sammakon Koipi Kolehmaisen syntymäpäiviä. Haiharaan muut satuolennot haluavat yllättää sammakon, mutta kuka teki ja mitä synttäreiden hyväksi?
Tänä kesänä Haiharan kartanon pihapiirissä vietetään viime vuoden satupolusta tutun sammakon Koipi Kolehmaisen syntymäpäiviä. Haiharan muut satuolennot haluavat yllättää sammakon, mutta kuka teki ja mitä synttäreiden hyväksi? Google Play -kaupasta tai Appstoresta ladattavan Zappar-sovelluksen avulla voi etsiä omatoimisesti satupolulta viisi ovirastia. Jokaisen oven takaa kurkistaa lisätyn todellisuuden keinoin jokin Haiharassa asusteleva satuolento ja saat vihjeen, mitä he ovat tekemässä. Kartan saa kesäkuussa tallista ja heinäkuussa myös kartanon päärakennuksen infosta.
Kuva: Kaupunkikulttuuriyksikkö

bottom of page